Dakar 2020: Josef Macháček se vrací. Poprvé se SxS

Rubrika: Dakar 2020, S×S  
/ Aktualizováno:

Přestože v roce 2018 už poněkolikáté hovořil o pravděpodobném konci své dakarské kariéry, vydržel bez nejslavnější maratonské rally světa pouhý rok. Josef Macháček se v lednu postaví na start Rally Dakar znovu. Poprvé se speciálem kategorie Side-by-Side.

Josef Macháček je jedním z historicky nejúspěšnějších českých účastníků Rally Dakar. Na svém kontě má pět vítězství. V letech 2000, 2001, 2003 a 2007 ovládl třídu Experimental, která byla tehdy vypsána společně pro čtyřkolky, tříkolky a sidecary. Pátý triumf přidal v roce 2009, kdy pořadatelé starty tříkolek a sidecarů zakázali a pro quady vypsali samostatnou kategorii.

Největších úspěchů dosáhl Macháček ještě v Africe. Naopak během poslední dekády patřil k hlasitým kritikům jihoamerické varianty soutěže, především jejích tratí. Nová éra, která zavede účastníky do pustiny Arabského poloostrova, a nový projekt však nenechaly chladným ani 62letého matadora.

Josef Macháček, Can-Am Maverick X3
Josef Macháček, Can-Am Maverick X3, Buggyra Racing. © Buggyra Media

Průzkum bojem

Jeho zkušeností, znalostí a dovedností chce nyní využít Buggyra Racing, který po šesti letech dakarského závodění s kamiony rozšiřuje své aktivity do stále populárnější kategorie Side-by-Side. Roudnický tým nasadí speciál oficiálně označovaný jako Can-Am Buggyra MK50 XRS, za jehož volantem se při 42. ročníku Rally Dakar objeví právě Macháček.

„Ne snad, že bychom se nějak bránili zisku beduína, ale stojíme rovnýma nohama na zemi. Vzhledem k tomu, že pracujeme s výhledem na několik let dopředu, bude pro nás důležité především dojet, získat co nejvíce dat a také subjektivních názorů jezdce Josefova kalibru. Jedna věc jsou totiž data, další pak osobní zkušenost, kterou v případě pouště telemetrie nenahradí,“ uvedl v tiskové zprávě týmu jeho mentor Martin Koloc.

Na sedadlo spolujezdce usedne Vlastimil Tošenovský, který Macháčka navigoval už v roce 2014 při prvním ze dvou dakarských startů s buggy Optimus MD v kategorii automobilů.

Josef Macháček, Can-Am Maverick X3
Josef Macháček, Can-Am Maverick X3, Buggyra Racing. © Buggyra Media

Buggyra Racing v Macháčkovi získává také osobnost, která by mohla pomoci mladým závodníkům, ale i mechanikům a dalším členům týmu, jejichž výchově se má věnovat letos představená Buggyra Academy.

Česká republika by měla mít na Dakaru 2020 v SxS dvojnásobné zastoupení. Po loňském debutu v této kategorii se na další start po celý rok připravují Olga Roučková a Daniel Zelenka s Can-Amem týmu Orion – Moto Racing Group.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu