Portalegre: Životní sezonu uzavřel Terranova stylově

Rubrika: Auto, Baja Portalegre, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Konkurentům v boji o titul nedali Orlando Terranova a Ronnie Graue při Baje Portalegre 2019 nejmenší šanci. Po triumfu na portugalské soutěži slaví Argentinci největší úspěch své dosavadní kariéry.

Orlando Terranova a Ronnie Graue vstoupili do Světového poháru FIA v cross-country bajách 2019 až při třetím podniku v Itálii. A učinili tak ve velkém stylu. Série tří výher v řadě je vynesla do čela průběžné klasifikace. Pak ale přišlo odstoupení v Polsku, které posádka X-raidu napravila druhým místem v Jordánsku.

Před závěrečnou Bajou Portalegre (24. až 26. října) figuroval Terranova na druhé pozici s odstupem jediného bodu na vedoucího Vladimira Vasiljeva a s dvoubodovým náskokem před Kubou Przygońskim. Kdokoliv z této trojice se mohl stát šampionem, ale také skončit „až“ třetí.

Orlando Terranova, Baja Portalegre 2019
Orlando Terranova/Ronnie Graue, Mini JCW Rally, X-raid. Baja Portalegre 2019. © X-raid

Jenže Orlando Terranova prožívá mimořádný rok a svou formu potvrdil už v páteční etapě. Se svým Mini JCW Rally se usadil na druhé pozici za trojnásobným vítězem soutěže Miguelem Barbosou (Toyota Hilux) a před čtvrtým Przygońskim (Mini JCW Rally) měl k dobru 55 sekund. Pátý Vasiljev zaostával o dalších 27 sekund.

I mistr tesař se utne

V sobotu byly na programu další dvě téměř dvousetkilometrové erzety. Dosud vedoucí Barbosa zabloudil, ujel několik kilometrů špatným směrem a když se vracel na správnou trať přes brod, který nebyl v itineráři, svůj Hilux doslova utopil a přišel o veškeré naděje na jakékoliv dobré umístění.

Chyby soupeře stoprocentně využil Terranova. Po nejrychlejším čase na dopoledním testu jej o první pozici už nepřipravil ani defekt na poslední speciálce. Čerstvý čtyřicátník si připsal čtvrtou výhru sezony a stal se vítězem světového poháru.

Orlando Terranova, Baja Portalegre 2019
Orlando Terranova, Mini JCW Rally, X-raid. Baja Portalegre 2019. © X-raid

„Byla to velká bitva, proto máme z vítězství nesmírnou radost. Portugalský závod byl obtížný, protože jsme tu jeli poprvé,“ připomíná Orlando Terranova. „Přesto jsme dokázali jet naplno, aniž bychom příliš riskovali. Menší stres jsme zažili jen kvůli defektu v závěru.“

Double pro X-raid

V konečném účtování mají Terranova a Graue o šestnáct bodů více než Kuba Przygoński a Timo Gottschalk, kteří v Portugalsku obsadili třetí příčku. Maximální spokojenost panuje v táboře X-raidu, jehož jezdci vybojovali double ve světovém poháru v bajách, a Stéphane Peterhansel o dva týdny dříve pro sebe a tým ukořistil i trofej ve světovém poháru v cross-country rally.

Vladimir Vasiljev a Konstantin Žilcov tahali v Portugalsku od začátku za kratší konec provazu. S titulem se definitivně rozloučili v sobotu dopoledne, když na RZ3 zničili zavěšení svého Hiluxu. Rusové soutěž sice dokončili, jenže až jako třináctí. Letos poprvé tak nebodovali a v tabulce poháru klesli na třetí místo.

Nani Roma, Baja Portalegre 2019
Nani Roma/Dani Oliveras, Borgward BX7 DKR Evo, Borgward Rally Team. Baja Portalegre 2019. © Borgward Rally Team

Borgward vystrkuje rohy

Nani Roma sice v Portalegre neobhájil loňské vítězství, nicméně druhé místo je velkým povzbuzením pro celý Borgward Rally Team. Po technických problémech na Rallye du Maroc fungoval Španělův Borgward BX7 DKR Evo mnohem lépe a díky tomu se Roma prosadil na stupně vítězů.

Romova nového týmového kolegu Ricarda Poréma sice technika potrápila, ale nejrychlejší čas na posledním testu a páté místo celkově jsou při Portugalcově debutu v barvách Borgwardu solidní vizitkou.

Baja Portalegre 2019
AUTOMOBILY (FIA)
konečné výsledky
1. Terranova/Graue Mini JCW Rally 5:39:24
2. Roma/Oliveras Borgward BX7 DKR Evo +2:53
3. Przygoński/Gottschalk Mini JCW Rally +4:42
4. Oliveira/Fiúza Mini All4 Racing +7:43
5. Porém/Porém Borgward BX7 DKR Evo +13:17
6. Reis/Cardoso Mitsubishi Lancer +15:45

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu