Co čekat od Buggyra Academy?

Rubrika: Junioři  

Letos na jaře se objevila jako blesk z čistého nebe. Bez jakékoliv prvotní prezentace podstaty projektu. Zatím do ní byli zařazeni jen potomci členů týmu. Přesto by údajně měla nabídnout příležitost i mladým adeptům motoristického sportu, jejichž rodiče se v tomto prostředí zatím nepohybují a třeba ani nedisponují mimořádně silným finančním zázemím. Jaká tedy bude Buggyra Academy?

Poprvé dala Buggyra o novince velmi nenápadně vědět na přelomu letošního března a dubna. Na facebookovém profilu projektu zveřejnila logo a o několik dní později také jména dvou mladých pilotů zařazených do akademie. Podpory se mělo dostat Nicolasi Lackovi v motokárách a Martinu Kolomému mladšímu v autokrosu.

Zatímco syn okruháře Adama Lacka dál sbírá pod hlavičkou Buggyra Academy zkušenosti v motokárové třídě Školní 50, Kolomý junior odjel s jejím logem v autokrosové kategorii Racer Buggy 125 pouze první dva podniky sezony. Při květnových závodech v Nové Pace už emblém akademie na modrobílé bugině chyběl.

Buggyra Academy FB
Úvodní fotografie facebookového profilu Buggyra Academy ze 2. dubna 2019. © Buggyra Academy

V polovině dubna pak byla jako oficiální členka akademie představena čtrnáctiletá Aliyyah Koloc, která v Mostě testovala loňský okruhový kamion Buggyra. Dcera mentora týmu a akademie Martina Koloce se minulý a tento týden zúčastnila také testování v Tunisu, kde se proháněla pouští s buggy Can-Am Maverick X3, ale jezdila také s dakarskou Tatrou.

Hledají se mladí jezdci, inženýři i mechanici

Podle čerstvého prohlášení Martina Koloce by měl být projekt otevřen i dalším talentům a zájemcům nejen o závodní sedačku.

„Jeden z komponentů, který nám dlouhodobě chybí, jsou jezdci. Proto jsme se rozhodli začít pracovat na projektu akademie, hledat skutečně talenty a připravit jezdce od mládí jako profesionály,“ nastínil Martin Koloc v živém vysílání na facebookovém profilu týmu po skončení tuniských testů.

Livestream týmu Buggyra z Tuniska s D. Vršeckým a M. Kolocem

„Je to jakýsi vzdělávací program, který je zastřešený značkou Buggyra. Ale není jen pro jezdce. Naše akademie se bude zaměřovat na přípravu navigátorů, závodních inženýrů a analytiků nebo inženýrů, kteří jsou schopní analyzovat telemetrii, pracovat na zlepšení aut. Chceme se zaměřit i na mechaniky, protože bohužel zjišťujeme, že v dnešní generaci manuální práce a řemeslo není úplně v módě. Proto je potřeba vytvořit nějaké zajímavé prostředí pro mladé lidi, kteří chtějí v motoristickém sportu začít něco dělat a etablovat se v něm.“

„Motoristický sport jako takový přecezuje talenty většinou od bohatých tátů nebo tátů, kteří mají konexe. Buggyra Academy by měla hledat talenty v zásadě úplně všude. I v sektoru mladých lidí, kteří úplně nemají finanční zázemí nebo konexe. Věřím, že je značně omezující, pokud je při výběru jezdců nebo navigátorů prvním sítem majetek,“ představil Koloc filozofii projektu.

Aliyyah Koloc, Zmela Labrissa 2019
Aliyyah Koloc se v Tunisku svezla i se závodní Tatrou Phoenix. © Buggyra Racing

O výběru rozhodne Buggyra Academy Race?

Z dalších vyjádření, která v posledních dvou týdnech učinili Martin Koloc a šéfkonstruktér roudnického týmu David Vršecký, vyplývá, že na podzim proběhne v Milovicích tak zvaný Buggyra Academy Race pro mladé talentované piloty. Podrobnosti o závodě hodlá tým zveřejnit později.

Už příští rok by se někteří z juniorů zařazených do projektu měli představit i na tratích známých evropských cross-country závodů.

„Předpokládáme, že v roce 2020 juniorské týmy akademie zcela určitě pojedou Baja Poland a Hungarian Baja. Uvidíme, v jakých kategoriích,“ uvedl Koloc.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu