Potvrzeno: Fernando Alonso v sestavě Toyoty pro Dakar 2020

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Toyota dnes oficiálně zveřejnila svou jezdeckou sestavu pro Rally Dakar 2020. V Saúdské Arábii se v lednu pod hlavičkou týmu Toyota Gazoo Racing představí čtveřice posádek.

Na tiskové konferenci ve španělském Salou se překvapení nekonalo. Japonská značka pouze podle očekávání rozšiřuje sestavu. K Nasseru Al-Attiyahovi, Ginielu de Villiersovi a Bernhardu ten Brinkeovi přibude Fernando Alonso.

Ve srovnání s Dakarem 2019 dochází ke změnám pouze na pozicích spolujezdců. Ten Brinke už na počátku sezony obnovil spolupráci s Tomem Colsoulem a de Villierse nově naviguje Àlex Haro. Zatímco nizozemsko-belgická posádka prožila náročnou sezonu plnou poruch a havárií, jihoafricko-španělská dvojice společně startovala poprvé počátkem října při Rallye du Maroc, kterou vyhrála.

Toyota posádky Dakar 2020
Představení posádek Toyoty pro Dakar 2020 v Salou. © Toyota

Nejžhavějším želízkem Toyoty v dakarském ohni budou obhájci vítězství Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel. Katařanovi a jeho francouzskému spolujezdci sice nakonec opět uteklo vítězství ve Světovém poháru FIA v cross-country rally, přesto prožili mimořádnou sezonu. Kromě Rallye du Maroc vyhráli všechny cross-country rally i klasické rally, do nichž odstartovali.

Pevnou oporou týmu je dlouhodobě Giniel de Villiers. Jihoafričan sice získal své jediné dakarské vítězství v roce 2009 s Volkswagenem, s Toyotou však vybojoval dvě druhá (2013 a 2015) a dvě třetí místa (2012 a 2016). Při osmi startech s Hiluxem se sedmkrát prosadil do top 5. Výjimkou byl pouze poslední jihoamerický ročník, kdy do cíle dorazil jako devátý.

Naopak Fernando Alonso bude dakarské výzvě čelit poprvé. Dvojnásobný mistr světa formule 1 a vítěz 24 hodin Le Mans se do světa cross-country rally vrhl s nadšením, během uplynulých měsíců údajně najezdil při testech dvojnásobné množství kilometrů, než tým původně na dané období plánoval, a svými výkony určitě nezklamal ani při prvním vystoupení na mezinárodní scéně v Maroku. Ještě před Dakarem by měl absolvovat některý z podniků saúdskoarabského šampionátu.

Toyota Gazoo Racing, test Maroko 2019
Toyota Gazoo Racing při testování v Maroku v říjnu 2019. © Toyota

Největší sbírkou dakarských trofejí se z kádru Toyoty může pochlubit Alonsův spolujezdec Marc Coma, jenž triumfoval pětkrát na motocyklu. Na Dakaru 2020 se však představí ve zcela nové roli. Al-Attiyah zvítězil třikrát v kategorii automobilů (pokaždé s vozem jiné značky) a jednu výhru má na svém kontě kromě již zmíněného de Villierse také Tom Colsoul. K vítězství v kategorii kamionů navigoval Belgičan v roce 2012 Gerarda de Rooye.

Jako Toyota Gazoo Racing South Africa se tým Dakaru účastní od roku 2012 a může se pochlubit velmi dobrou bilancí. Alespoň jeden jeho vůz vždy figuroval v první pětce konečného hodnocení automobilů, navíc jen dvakrát chyběl Hilux na stupních vítězů. Letos Toyota poprvé nenašla přemožitele.

Všechny posádky budou mít k dispozici poslední evoluci současné verze Hiluxu, která se na Dakaru představila v roce 2018. V průběhu roku provedl tým na voze celou řadu změn, z nichž nejzásadnější se týkaly podvozku a zavěšení a měly by vést k dalšímu zlepšení dynamiky vozu.

SESTAVA TOYOTA GAZOO RACING PRO DAKAR 2020

Nasser Al-Attiyah (QAT) / Mathieu Baumel (FRA)
Giniel de Villiers (ZAF) / Àlex Haro (ESP)
Bernhard ten Brinke (NLD) / Tom Colsoul (BEL)
Fernando Alonso (ESP) / Marc Coma (ESP)

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu