Kapotové Hino čeká dakarská premiéra

Rubrika: Dakar 2020, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Dakar 2020 bude pro Hino plný novinek. Stejně jako všichni ostatní účastníci budou i Japonci po přesunu soutěže do Saúdské Arábie objevovat novou destinaci. Jenže týmu ze země vycházejícího slunce se dotýká spousta dalších interních změn.

Poprvé po třech dekádách nebude při Rally Dakar stát v čele Hino Teamu Sugawara respektovaný Jošimasa Sugawara, který na jaře v 77 letech ukončil závodní kariéru a vedení společnosti předal svému synovi Teruhitovi.

Kromě toho Hino na Dakaru poprvé nasadí vozy dvou různých koncepcí. Společně s osvědčeným trambusovým modelem 500 Ranger se v Saúdské Arábii v lednu představí kapotový speciál řady 600 s automatickou převodovkou.

Hino 500 Ranger & Hino 600
Hino 500 Ranger & Hino 600 pro Dakar 2020. © Hino Motors

Nový soutěžní kamion, vycházející z auta vyráběného pro americký a kanadský trh, debutoval v cross-country rally na červencové Silk Way Rally. Po dvou etapách se držel v polovině patnáctičlenného startovního pole, ale o den později kvůli dvouhodinové penalizaci klesl na poslední příčku. V průběhu třetí etapy navíc došlo ke střetu doprovodného vozu s autem místních obyvatel, při kterém zahynula mladá žena a další dva lidé byli vážně zraněni. Tým Hino v reakci na tragickou událost ze soutěže odstoupil.

Dříve tradičně dvoučlenné posádky japonských kamionů byly už před Silk Way rozšířeny. Stejně jako u většiny ostatních týmů jsou nyní funkce navigátora a palubního mechanika rozděleny. Důvod je nasnadě: každý z členů posádky bude mít víc prostoru, aby se mohl koncentrovat na specifické úkoly odpovídající jeho pozici.

S kapotovým Hinem pojede také na Dakaru Ikuo Hanawa, který v jezdecké sestavě vystřídal Jošimasu Sugawaru. Na sedadle navigátora se zabydlel Judai Hanawa, palubního mechanika Sijčiho Suzukiho tentokrát nahradí kolegyně Mayumi Kezuka.

Hino Team pro Dakar 2020
Posádky Hino Teamu Sugawara pro Dakar 2020, v první řadě v kombinézách zleva: Judži Močizuki, Hirokazu Somemiya, Teruhito Sugawara, Ikuo Hanawa, Judai Hanawa a Mayumi Kezuka. © Hino Motors

Teruhito Sugawara nadále sází na prověřený Ranger i parťáky, s nimiž v létě startoval na Silk Way Rally. Navigátorské povinnosti si bude plnit Hirokazu Somemiya, technické záležitosti budou ležet na bedrech Judžiho Močizukiho.

V bivaku se bude o techniku a chod celého týmu starat dalších čtrnáct osob.

Rally Dakar 2020 odstartuje v neděli 5. ledna ze saúdskoarabské Džiddy a skončí 17. ledna v nově budovaném moderním středisku Al Qiddiya. Na účastníky čeká trať dlouhá přibližně 9000 kilometrů. Podrobnosti o podobě 42. ročníku nejprestižnější maratonské rally světa budou zveřejněny ve středu 20. listopadu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu