Ula-Neom: První stupně vítězů pro Alonsa

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Bývalý mistr světa formule 1 Fernando Alonso získal první trofej také v cross-country rally. Tovární jezdec Toyoty obsadil v konečném hodnocení saúdskoarabské Ula-Neom Cross-Country Rally třetí příčku. Svou nekompromisní stíhací jízdu v poslední etapě pozlatil Španělův značkový kolega Yazeed Al-Rajhi.

Při prvním společném startu s ruským navigátorem Konstantinem Žilcovem se musel Yazeed Al-Rajhi vypořádat s celou řadou těžkostí. V průběhu čtyř etap saúdsko-ruská posádka několikrát měnila proražené pneumatiky a nepomohl ani stávkující posilovač řízení.

Do sobotní etapy nastupovali Al-Rajhi a Žilcov ze druhé pozice. Na speciálce dlouhé 175 kilometrů byli o tři minuty a 23 sekund rychlejší než Yasir Seaidan a François Cazalet s Mini, přestože otevírali trať a při výměně dalšího defektu museli kvůli nefungujícímu heveru „pověsit“ svůj Hilux na hranu odvodňovacího kanálu.

Yazeed Al-Rajhi, Ula-Neom Cross-Country Rally 2019
Výměna zničené pneumatiky bez funkčního zvedáku v podání Konstantina Žilcova a Yazeeda Al-Rajhiho. © SDRC Media

„V dnešní etapě se toho stalo opravdu hodně, ale zvládli jsme ji výborně,“ pochvaloval si Yazeed Al-Rajhi. „První den jsme nabrali ztrátu kvůli drobným problémům se šrouby kola, ale pak jsme se snažili a dneska jsme do toho dali úplně všechno. Zvládli jsme to a soutěž vyhráli. Po všech problémech, které nás potkaly, to je skvělý pocit. Konstantin odvedl vynikající práci.“

Seaidan v sobotu přišel o první příčku, kterou držel od první etapy, a v cíli se musel spokojit se stříbrem.

„Byla to zajímavá rally, i když pro nás byla náročná. Potkalo nás hodně defektů a poslední den byl navigačně obtížný,“ popsal Yasir Seaidan. „Nakonec jsme druzí, ale dva podniky před koncem šampionátu stále vedeme průěžné hodnocení.“

Stejně jako v pátek si i tentokrát třetí čas dne připsali Fernando Alonso s Marcem Comou a bronz patří posádce továrního týmu Toyota i v konečném účtování.

Fernando Alonso, Ula-Neom Cross-Country Rally 2019
Fernando Alonso/Marc Coma, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Ula-Neom Cross-Country Rally 2019. © Toyota

„Poslední etapa byla obtížná, spousta kamení a náročná navigace. Ale neměli jsme žádný vážnější problém. Celkově to byla dobrá čtyřdenní příprava na Dakar, během níž jsme poznávali nové prostředí a další věci. Díky třetím časům v posledních dvou dnech jsme třetí i celkově. Jedná se o mé první umístění na stupních vítězů v cross-country rally, což je před Dakarem povzbuzující,“ rekapituloval Fernando Alonso.

V Alonsově případě šlo o poslední soutěžní vystoupení před jeho lednovým debutem na Rally Dakar. Zahálet však nebude ani v průběhu následujících dvou měsíců, kdy absolvuje sérii dalších soukromých testů.

„Fernando a Marc tento týden ukázali, jak jsou rychlí. Mám radost, že jejich výkonnost roste podle plánu,“ chválil šéf továrního týmu Toyota Glyn Hall. „Strategie, kterou jsme pro ně na tento závod stanovili, fungovala perfektně. Jeli s úplně novým autem, které už je pro ně připraveno na Dakar. Proto museli najít správnou hranici, aby jeli rychle a zároveň brali ohledy na vůz. Nakonec se prosadili na stupně vítězů, i když soupeřili s místními posádkami, které zdejší terén znají výborně. Bylo pro nás zajímavé poznat Saúdskou Arábii na vlastní kůži. Teď máme představu, co nás v lednu čeká.“

Stupně vítězů Ula-Neom Cross-Country Rally 2019
Stupně vítězů Ula-Neom Cross-Country Rally 2019. © Toyota

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Ford) nedokázali ohrozit Essu Al-Dossaryho (Nissan) a stejně jako při předchozím podniku saúdského šampionátu v pouštních rally skončili pátí.

„Poslední den byl nejzajímavější. Navigace nebyla jednoduchá, protože trať nebyla tak rychlá a fádní. Měli jsme trochu problém trefit správnou trasu. Všude bylo strašně moc vyježděných cest. Na druhou stranu je potřeba si vyzkoušet, že to pořád není jen ve stylu ‚dva dny rovně a pak doleva‘. Dvakrát jsme bloudili a museli jsme hledat správnou cestu. Bylo to složité,“ přiblížil Miroslav Zapletal.

Ula-Neom Cross-Country Rally 2019
AUTOMOBILY
konečné výsledky
1. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux 6:35:52
2. Seaidan/Cazalet Mini All4 Racing +2:09
3. Alonso/Coma Toyota Hilux +16:20
4. Al Dossary/Delaunay Nissan Navara +34:25
5. Zapletal/Sýkora Ford F-150 Evo +41:08

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu