Extreme E: Závody offroadových elektromobilů i ekologická osvěta

Rubrika: Auto, Extreme E  
/ Aktualizováno:

Nová série Extreme E by měla nabídnout unikátní podívanou, propagovat inovativní technologie automobilového průmyslu, ale také hlasitě upozorňovat na ekologické problémy planety.

Zakladatel formule E Alejandro Agag míří z okruhů v centrech světových velkoměst také do terénu. V roce 2021 odstartuje první sezona série Extreme E, v jejímž rámci se utká dvanáct týmů při pěti závodech ve velmi unikátních lokalitách.

Divácky atraktivní formát

Při každém podniku budou týmy nejprve rozděleny do dvou šestičlenných skupin. V jejich rámci se jezdci utkají každý s každým v rozjížďkách, do kterých proti sobě nastoupí vždy dvojice vozů. Čtveřice nejlepších z každé skupiny postoupí do vyřazovací části.

Čtvrtfinále, semifinále i finále se opět pojedou systémem jeden proti jednomu. Vítěz jde dál, pro poraženého účinkování v závodě končí.

Extreme E, formát závodů
Formát závodů série Extreme E 2021. © Extreme E

Délka tratí jednotlivých rozjížděk se bude pohybovat mezi šesti a deseti kilometry. Trasa bude vytyčena pouze pěti až šesti virtuálními průjezdními branami, do kterých závodníky nasměruje navigace.

V základních skupinách se bude bojovat na jiných tratích než ve vyřazovací části. Unikátní okruh bude vždy připraven také pro čtvrtfinále, semifinále i finále.

Základna na lodi

Kompletní vybavení Extreme E se bude po světě přesouvat na palubě lodi. RMS St Helena poskytne zázemí jezdcům, týmům, VIP hostům i televizním společnostem, které budou závody vysílat. Přímo v dějišti závodu pak bude vybudován ještě jakýsi základní tábor označovaný jako Extreme E Hub.

Kvůli proklamovaným snahám o co nejmenší dopad na životní prostředí budou závody snímány pouze kamerami umístěnými na dronech a v samotných závodních vozech.

Extreme E, organizační schéma
Organizační schéma závodů Extreme E 2021. © Extreme E

Přitáhnout pozornost

Organizátoři Extreme E se výběrem lokalit pochopitelně snaží nabídnout unikátní podívanou, která by měla zajistit vysokou sledovanost, zároveň však chtějí vybraným místům v maximální možné míře prospět. Marketing série je úzce spojen s ekologickou osvětou a upozorňováním na nebezpečný dopad klimatických změn na ekosystém hostitelských oblastí.

Závody Extreme E 2021 se pojedou v deštném pralese v brazilském státě Pará, v blízkosti fjordu Kangerlussuaq v Grónsku, v zatím blíže nespecifikované oblasti Saúdské Arábie a v nepálském údolí Kali Gandaki, které se nachází 2750 metrů nad mořem a rozprostírá se pod himalájským masivem Annapurny.

Dějiště posledního závodu má být odtajněno v nejbližších týdnech.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu