Dakar 2020: Red Bull rozjíždí juniorský program

Rubrika: Dakar 2020, S×S  
/ Aktualizováno:

Na závodních okruzích pomohli do hvězdných výšin Sebastianu Vettelovi, Danielu Ricciardovi, Maxi Verstappenovi, Sébastienu Buemimu, Brendonu Hartleyovi a řadě dalších. Teď se u Red Bullu rozhodli, že vychovají také budoucí vítěze Rally Dakar. Rakouský výrobce energetických nápojů rozjíždí vlastní program výchovy mladých talentů i ve světě cross-country rally.

[aktualizováno 18. 12. 2019]

Cyril Despres, Maroko 2019
Cyril Despres při testech OT3 v marockém Erfoudu na počátku října 2019. © Red Bull Content Pool

Cílem projektu, který se naplno rozjede už při Rally Dakar 2020, je pomoci nadějným závodníkům, kteří se chtějí prosadit ve světě dálkových a maratonských soutěží. Vybraní mladíci se budou hned od počátku objevovat ve startovním poli významných světových podniků.

Navíc budou těžit z rad pětinásobného vítěze Rally Dakar v kategorii motocyklů a dvojnásobného vítěze Silk Way Rally v kategorii automobilů Cyrila Desprese.

„Pro mladé jezdce budu otevřenou knihou. Jsem připraven naslouchat všem dotazům a podělit se o své názory na strategii, jízdu, navigaci a trénink,“ slibuje Cyril Despres, na něhož před prvním saúdskoarabským Dakarem nezbylo místo za volantem žádné z bugin Mini týmu X-raid. Ve startovním poli dakarské rally bude 45letý Francouz chybět poprvé od roku 2000.

Cyril Despres, Maroko 2019
Cyril Despres při testech OT3 v marockém Erfoudu na počátku října 2019. © Red Bull Content Pool

Technickou stránku zajistí Overdrive Racing, který pro chráněnce Red Bullu připraví svůj speciál OT3, jehož motor dosahuje výkonu 177 koní a točivého momentu 290 Nm. Na vývoji zbrusu nového SxS se kromě Desprese podílí také trojnásobný dakarský vítěz Nasser Al-Attiyah. Oba OT3 poprvé testovali počátkem října v Maroku.

Jako první byli do programu zařazeni tři mladí Američané: 21letý Blade Hildebrand, o dva roky starší Mitch Guthrie Jr. a teprve sedmnáctiletý Seth Quintero. Red Bull Off-Road Team USA se poprvé představí na lednové Rally Dakar v Saúdské Arábii.

V průběhu sezony 2020 by se měli zúčastnit Abu Dhabi Desert Challenge, Silk Way Rally nebo Rallye du Maroc. Další zkušenosti mají podle současných plánů sbírat také při amerických bajách.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu