Peterhansel si se spolujezdcem úplně nerozumí

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Stéphane Peterhansel musel pouhý měsíc před startem Rally Dakar 2020 hledat nového mitfáru. Volných navigátorů s dakarskými zkušenostmi bylo v tu chvíli jako šafránu. K dispozici byl Paulo Fiúza. Jenže spolupráce francouzsko-portugalské posádky má svá úskalí.

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Přejímky před Dakarem 2020. © X-raid

Třináctinásobný vítěz dakarské rally podřídil celou sezonu jedinému cíli. Prvního saúdskoarabského ročníku slavného pouštního maratonu se chtěl zúčastnit společně s manželkou Andreou. Ta však na konci listopadu neprošla pravidelnou lékařskou prohlídkou, a tak musel Stéphane Peterhansel společně s týmem X-raid na poslední chvíli najít jiné řešení.

„S Andreou jsme na společném startu na Dakaru pracovali dva roky. Nejdřív jsme se účastnili závodů se SSV, pak jsme s autem absolvovali baji a cross-country rally. Prožili jsme velmi dobrou sezonu, dokonce jsme vyhráli světový pohár, ale ze zdravotních důvodů nakonec Dakar společně nejedeme,“ rekapituluje Stéphane Peterhansel. „Vyšetření u Andrey odhalilo problém s jednou z tepen. V běžném životě by jí to nijak výrazně ovlivňovat nemělo, ale start na Dakaru jí doktor nedoporučil.“

„Byla to vážně velká rána. Nebyl jsem si jistý, co mám dělat. Ale dali jsme slovo sponzorům a Mini, proto jsem tu. Teď ze sebe musíme vydat maximum s mým novým spolujezdcem. Máme opravdu dobré auto a tým.“

Volba padla na Paula Fiúzu, jenž v uplynulých letech usedal do vozů německého týmu po boku Orlanda Terranovy, Ricarda Poréma, Ricarda Leala dos Santos nebo Stephana Schotta. Na svém kontě má deset účastí na Dakaru a pochlubit se může dvěma pátými místy, která vybojoval společně s Terranovou (2013 a 14). Zkušenosti tedy problém nejsou. Potíž je jinde.

Peterhansel nemluví portugalsky, Fiúza neovládá francouzštinu. Posádka je tudíž odkázána na komunikaci v angličtině, jenže ani tímto jazyk nehovoří žádný z dvojice plynně.

Paulo Fiúza, Dakar 2020
Paulo Fiúza, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © X-raid

„Nevím, jak to bude fungovat. S autem jedu jednadvacátý Dakar, ale až dosud mě vždy navigoval Francouz,“ připomíná Peterhansel. „Teď musíme mluvit anglicky, jenže má angličtina není moc dobrá a ani jeho není nejlepší. Není to jednoduché.“

Na komunikaci přitom bude hodně záležet. Dakar 2020 se jede v nové lokalitě, má být velmi náročný a za takových podmínek se jen málokdo z účastníků nedostane do menších nebo větších problémů, které bude potřeba řešit. Navíc v etapách, při kterých dostanou posádky roadbook až těsně před startem, bude velmi záležet na jeho rychlém a správném pochopení navigátorem i na bleskovém předání informace jezdci.

Navzdory možným potížím způsobeným mírnou jazykovou bariérou však Peterhansel tuto novinku jednoznačně vítá: „Z toho mám skutečně radost. Bude to trochu jako za starých časů, kdy jsem začínal na motorce. Tehdy nebyl žádný Google, nic takového. Každý den jsme objevovali novou trať, nový roadbook. Předem nikdo nevěděl, kudy se pojede. Teď to bude podobné. Myslím si, že letos bude hrát navigace důležitou roli. Podle mě nevyhraje jen ten, kdo bude nejrychlejší, ale také nejlepší při navigaci.“

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu