Dakar 2020: Velký den Rosse Branche, do čela jde Sunderland

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Ross Branch z Botswany dnes opět ukázal, proč mu přátelé přezdívají Kalahari Ferrari. Po trofeji pro nejlepšího nováčka roku, kterou v kategorii motocyklů získal loni v Peru, si dnes na své konto připsal další úspěch v podobě prvního dakarského etapového vítězství.

[poslední aktualizace 6. 1. 2020, 22:20]

Sam Sunderland, Dakar 2020
Sam Sunderland, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Pondělní etapa z Al Wejhu do Neomu měřila 393 kilometrů, z nichž se 367 jelo v rámci rychlostní zkoušky, a oproti neděli přinesla poměrně zásadní změnu charakteru trati. Tentokrát se závodilo hlavně na písečných pláních se spoustou křižujících se stop, které znesnadňovaly navigaci. Jednalo se také o první ze šesti etap, při níž účastníci Dakaru 2020 dostali roadbook až těsně před startem speciálky.

Motocyklisté a čtyřkolkáři navíc absolvovali první část tzv. supermaratonské etapy. Po dojezdu do bivaku a zítra ráno před startem mají jen několik minut na minimální údržbu svého stroje, při níž se musí obejít bez pomoci mechaniků, ovšem na rozdíl od klasické maratonské etapy mohou spát v zázemí svých týmů.

Navigačně náročná erzeta důkladně zamíchala pořadím. Jezdci, kteří uspěli včera, vyráželi dnes na trať tradičně jako první, což byla za daných podmínek ještě větší nevýhoda než obvykle. Situace využili především Sam Sunderland (KTM) s Pablem Quintanillou (Husqvarna), kteří etapu dokončili na druhém a třetím místě za vítězným Branchem. Díky tomu se Brit vyhoupl z pátého na první místo s 78sekundovým náskokem před Chilanem, který se posunul ze šesté na druhou příčku.

„V první části speciálky byla navigace velice obtížná kvůli spoustě kaňonů, údolí a řečišť. Pozorně jsem sledoval roadbook, protože bylo snadné se ztratit,“ popisuje Pablo Quintanilla. „Ale cítil jsem se dobře. Dokonce jsem si na několika místech připadal jako v Chile. Každopádně bylo potřeba jet strategicky i s ohledem na zítřek. V závěru jsem trochu zvolnil, abych si pro další etapu zajistil výhodnou startovní pozici.“

Pablo Quintanilla, Dakar 2020
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Rally Dakar 2020. © Husqvarna

Branch poskočil ze čtrnácté příčky na šestou. Před závodníkem, který se motokrosu a cross-country rally dosud věnuje pouze ve volném čase a na plný úvazek pracuje jako pilot, se z továrních jezdců kromě Sunderlanda a Quintanilly udrželi už pouze Kevin Benavides (Honda), Matthias Walkner (KTM) a Ricky Brabec (Honda).

„Pomohlo mi, že jsem startoval jako čtrnáctý, protože jsem mohl sledovat stopy jezdců přede mnou. Snažil jsem se dojet je jednoho po druhém. Dnes jsem se na motorce opravdu bavil, byl to úžasný den,“ raduje se Ross Branch.

Obhájce loňského vítězství a nejrychlejší muž úvodní etapy Toby Price (KTM) tentokrát ztratil více než dvanáct minut a je průběžně devátý.

Z elitní desítky vypadl Adrien Van Beveren (Yamaha). Francouz je třináctý a jeho odstup od vedoucího Sunderlanda narostl už na 13 minut. Nejlepším jezdcem Yamahy je nyní Xavier de Soultrait, jenž se v pořadí po dvou etapách vklínil před Van Beverena.

Milan Engel, Dakar 2020
Milan Engel, KTM 450 Rally Replica, Orion - Moto Racing Group. Rally Dakar 2020. © MRG

Šéf týmu Orion – MRG Ervín Krajčovič musí být zatím maximálně spokojený s výkony svých svěřenců. Zkušený Milan Engel drží vysoké tempo, které mu v pondělí vyneslo 24. čas v etapě (+22:28 min) a v celkovém účtování posun z 27. na 24. příčku.

„Celý letošní Dakar se zdá být dost rychlý a na trati bylo také hodně kamení. Jsem zvědavý, jak to bude v dalších etapách, ale myslím, že se pomalu budeme přesouvat do dun a písku,“ říká Milan Engel. „Obě úvodní etapy byly prašné, rychlé a nebezpečné. Bylo náročné neudělat chybu jak za jízdy, tak při navigaci. Na motorce jsme museli udělat několik změn včetně pérování, které bylo nutné přitvrdit.“

Třicáté místo udržel Engelův týmový kolega a dakarský nováček Martin Michek, který po dvou etapách vede s pětiminutovým náskokem v kategorii nováčků.

„Na začátku se šíleně prášilo, takže jsem jel prakticky ve tmě. Bylo to obtížné a pomalé. Nechtěl jsem přehlédnout nějakou díru nebo kámen. Jinak to byla spíš endurová etapa a já endurák moc nejsem. Ale jsem rád za každý dojezd do cíle,“ libuje si Martin Michek.

První třicítce se bezprostředně přiblížil také Jan Brabec, kterému nedělá dobře vstávání krátce po třetí hodině ranní. Navíc na brzkých přejezdech bývá také velká zima. A právě vstávání a zimu jezdec týmu Big Shock Racing zrovna nemiluje, ozývají se mu železa v jeho nedávno operované noze.

„Dneska jsem to objel na jedné noze. Trať byla samá skála. Netlačím na sebe, výsledek po předešlých zdravotních nepříjemnostech neřeším. I proto se mi jede dobře. Navigačně jsem neudělal žádnou chybu. Trochu na sobě cítím, že mi ještě chybí tak měsíc tréninku navíc. Ale aspoň to bude legrace, pojedu na pohodu a budu si to všechno víc užívat,“ věří Jan Brabec.

Jan Brabec, Dakar 2020
Jan Brabec, KTM 450 Rally Replica, Big Shock Racing. Rally Dakar 2020. © Big Shock Racing

Nejúspěšnějším závodníkem startujícím na stroji některého z českých týmů zůstává Skyler Howes. Američan, hájící barvy sestavy Klymčiw Racing, sice dnes dojel do cíle až za Engelem a v průběžném pořadí si pohoršil o dvě příčky, stále se však drží v první dvacítce.

Výborně zvládl vstup do závodu Roman Krejčí, který se na Dakar vrátil po deseti letech. Po druhé etapě předstihl Petra Vlčka, který stejně jako Krejčí a Jan Veselý startuje v kategorii malle moto, tedy bez asistence.

„Jelo se mi docela fajn. Zatím nebyl žádný pád. Jedu s velikým respektem, vím, jak to bolí, a do velkých ostrých hranatých kamenů obzvlášť,“ připomíná velmi nepříjemnou loňskou zkušenost Jan Veselý. „Zítra třetí den na Dakaru. Ten pro mě bývá kritický. Doufám, že nebude pád do kamení. Vidlice stále tečou, ale není to až tak dramatické. Opravím je zítra nebo o dni volna.“

V úterý soutěž pokračuje okružní etapou (489 km, RZ 404 km) se startem a cílem v Neomu. Nedaleko hranic s Jordánskem se bude závodit na písečném podkladě v bludišti skalních kaňonů a horských hřbetů.

Rally Dakar 2020
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 2. etapě
1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 7:05:22
2. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +1:18
3. Kevin Benavides Honda CRF450 Rally +1:32
4. Matthias Walkner KTM 450 Rally +2:00
5. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally +4:11
6. Ross Branch KTM 450 Rally Replica +4:19
7. Luciano Benavides KTM 450 Rally +6:01
8. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +6:09
9. Toby Price KTM 450 Rally +7:34
10. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +9:24
24. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +47:44
30. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +1:06:08
31. Jan Brabec KTM 450 Rally Replica +1:09:01
54. Roman Krejčí KTM 450 Rally Replica +2:41:34
55. Petr Vlček KTM 450 Rally Replica +2:46:36
113. Jan Veselý Husqvarna FE 450 +4:49:17

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu