Dakar 2020: Kubiena čtyři hodiny opravoval, Tůma poskočil vpřed

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Zatímco Zdeňku Tůmovi se ve druhé etapě Rally Dakar 2020 dařilo, Tomáš Kubiena musel spolknout velmi hořkou pilulku. Plány jezdce týmu Orion – Moto Racing Group na útok na medailové pozice zhatily – stejně jako ve třech předchozích letech – technické problémy. Pozitivní je, že v soutěži stále pokračuje.

Tomáš Kubiena, Dakar 2020
Tomáš Kubiena, Yamaha YFM 700 Raptor, Orion - Moto Racing Group. Rally Dakar 2020. © MRG

V etapě z Al Wejhu do Neomu měl Tomáš Kubiena potíže hned na startu měřeného úseku, kdy mu zhasl motor. Opětovné nastartování chvíli trvalo, ale nakonec se nová Yamaha Raptor 700 přeci jen rozjela. Jenže po několika kilometrech se situace opakovala a tentokrát už si technika tak snadno říct nedala. Čtyřhodinová oprava kabeláže benzinové pumpy srazila Kubienu ze šesté až na osmnáctou pozici.

Také Zdeněk Tůma v úvodu speciálky zápolil s technikou, řešil problém s odvzdušněním nádrže a nabral ztrátu, ovšem nesrovnatelně menší než jeho krajan.

„Čtyřkolka schytala opravdu hodně ran od kamení, dost to drncalo. Dokonce se mi ztratily šrouby od výfuku. Divil jsme se, že nakonec nespadl. Závěrečný kontrolní bod byl hodně schovaný a musel jsem se pro něj vrátit, ale jsem rád, že jsem druhou etapu přestál bez penalizace,“ popisuje Zdeněk Tůma další průběh pondělní speciálky, v jejímž závěru prožil ještě jednu horkou chvilku: „Zajel jsem na feš-fešový kopec. Zaryl jsem se do něj a spadl na bok. Naštěstí to bylo do měkčího písku, pochroumala se jen trochu maska.“

Zdeněk Tůma, Dakar 2020
Zdeněk Tůma, Yamaha Raptor, Barth Racing. Rally Dakar 2020. © Barth Racing

Navzdory popsaným peripetiím byl jezdec týmu Barth Racing na měřeném úseku osmý nejrychlejší a v průběžné klasifikaci se vyhoupl z dvacátého na jedenácté místo.

Chilan Ignacio Casale zopakoval vítězství z předchozího dne a svůj náskok před průběžně druhým Rafałem Sonikem z Polska zvýšil na devět minut.

Čtyřkolkáři a motocyklisté absolvují v pondělí a úterý tzv. supermaratonskou etapu. Po dojezdu do bivaku v Neomu měli pouhých patnáct minut na nejnutnější údržbu svých strojů, při které jim nemohl asistovat nikdo z týmu. Na rozdíl od klasické maratonské etapy, která je na programu v závěru soutěže, však následně odevzdali techniku do uzavřeného parkoviště a noc mohli strávit v týmovém zázemí.

Rally Dakar 2020
ČTYŘKOLKY
průběžné pořadí po 2. etapě
1. Ignacio Casale Yamaha Raptor 700 9:03:44
2. Rafał Sonik Yamaha Raptor 700 +9:09
3. Giovanni Enrico Yamaha Raptor 700 +23:08
11. Zdeněk Tůma Yamaha Raptor 700 +3:21:41
18. Tomáš Kubiena Yamaha Raptor 700 +4:48:22

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu