Dakar 2020: Michek zvýšil náskok navzdory pádu. Poprvé vyhrál Quintanilla

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Pablo Quintanilla v úterý vybojoval pro Husqvarnu první etapové vítězství v letošním ročníku dakarské rally a je průběžně druhý. Z komfortního náskoku vedoucího Rickyho Brabeca však Chilan umazal jen necelé čtyři minuty. Martin Michek si vybudoval nepatrný náskok na čele hodnocení nováčků.

Pablo Quintanilla, Dakar 2020
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Rally Dakar 2020. © Husqvarna

Motocyklisté se do boje s časomírou pustili poprvé od neděle, kdy při nehodě zahynul Paulo Gonçalves. Na startu deváté etapy už chyběli jezdci týmu Hero MotoSports, který se ze soutěže stáhl.

„Slovy nelze popsat, jak jsme šokováni a jakou ztrátu cítíme. Nejsme jen tým, jsme rodina a odchodem Paula Gonçalvese, který byl jedním z nás, jsme zdrceni,“ uvedl Wolfgang Fischer, šéf týmu Hero MotoSports. „Do týmu přišel loni v dubnu a okamžitě se stal jeho nedílnou součástí. Paulo byl skutečný šampion, gentleman, věrný přítel a vzor, ať už jako sportovec nebo osobnost.“

Úterní etapa z Wadi Al-Dawasiru do Haradhu byla nejdelší z letošního ročníku Rally Dakar (886 km). Přejezd na start speciálky (410 km) měřil 360 kilometrů a byl velmi nepříjemný především pro motocyklisty, kteří startovali brzy ráno, kdy se teplota vzduchu pohybovala jen lehce nad nulou.

Quintanilla rozhodl v závěru

Až do 300. kilometru jela čtveřice vedoucích jezdců v minutě, ale na posledních 110 kilometrech měl nad soupeři výrazně navrch Pablo Quintanilla (Husqvarna). Chilan zvítězil o minutu a 54 sekund před Tobym Pricem (KTM).

„Po tom, co se stalo Paulovi, to byl dnes ráno zvláštní pocit. Ale myslím si, že bylo dobré vrátit se znovu za řídítka,“ říká Paulo Quintanilla. „Ranní přejezd byl dlouhý a byla velká zima, ale jakmile jsme odstartovali do speciálky, cítil jsem se lépe a dokázal jsem hned od začátku jet naplno. Po zrušení osmé etapy se má taktika zkomplikovala. Odteď musím jet pořád naplno a snažit se v posledních dnech smazat tolik času, kolik jen bude možné.“

Toby Price, Dakar 2020
Toby Price, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Rally Dakar 2020. © KTM

Díky druhému času postoupil Toby Price ze čtvrté na třetí příčku absolutně.

„Dnes to bylo pochopitelně obtížné. Jakmile sednete na motorku, musíte se soustředit na to, co máte před sebou, a jet. Ale to se mi dnes bohužel nedařilo,“ přiznává obhájce loňského vítězství. „Prvních šedesát až devadesát kilometrů nebylo špatných, trať byla celkem technická. Ale od stého kilometru to zase bylo o jízdě na plný plyn. Je to trochu nuda. Nemůžete na nikoho najet žádný čas, cokoliv udělat. Jen držíte plyn a jedete.“

„Jsme rádi, že za sebou máme další etapu, a pár nás jich ještě čeká. Pořád je toho hodně před námi, ale blížíme se k cíli. Ricky [Brabec] samozřejmě jede velice dobře, stejně jako loni. Od začátku jsme věděli, že pro nás bude hrozbou. Zatím mu všechno vychází. Tohle není úplně náš rok, ale tak to prostě je. Každý má lepší i horší chvilky. Bohužel 2020 pro nás moc dobrý není, ale stále se nevzdáváme a uvidíme, jak to dopadne,“ dodává Australan.

Ricky Brabec, Dakar 2020
Ricky Brabec, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Brabec: Uvidíme za tři dny

Ricky Brabec s Hondou byl v cíli klasifikován za Quintanillou, Pricem a týmovým kolegou Joanem Barredou. Celkově však Američan stále vede téměř o jednadvacet minut.

„Všechno mi hraje do karet. Jsem z toho nadšený a zase jsem o den blíž americkému snu. Ale pořád zbývají tři dny,“ uvědomuje si Ricky Brabec. „Po Paulově odchodu to není úplně jednoduché. Snažíme se udržet koncentraci, chladnou hlavu a upevnit vedení. Během loňského léta jsem hodně testoval v Kalifornii, Nevadě a Mexiku a je příjemné vidět, že se všechna ta krev, pot, slzy, trénink a havárie vyplácejí. Snad to bude platit i za tři dny.“

Brabecův týmový kolega José Ignacio Cornejo se v úvodu měřeného úseku dopustil několika chyb a v průběžném pořadí klesl ze třetího na páté místo. Kromě Price Chilana předstihl také Barreda.

Skylera Howese (Husqvarna) vystřídal na osmé pozici tovární jezdec Yamahy Franco Caimi. Američan, hájící barvy českého týmu Klymčiw Racing, je devátý. První desítku uzavírá Slovák Štefan Svitko (KTM).

Štefan Svitko, Dakar 2020
Štefan Svitko, KTM 450 Rally Replica, Slovnaft Rally Team. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Michek nejrychlejším nováčkem

Martin Michek (KTM) si třináctým časem pojistil čtrnáctou příčku celkově a nepatrně zvýšil také vedení v hodnocení nováčků. Závodník týmu Orion – Moto Racing Group bylo o minutu a tři čtvrtě rychlejší než Jaume Betriu (KTM) a v celkovém součtu má před Španělem k dobru dvě minuty a dvacet čtyři sekund.

„Byla to zajímavá etapa. Ze začátku to byl doslova trial, takové hopsání po kamenech. Měl jsem v této pasáži pád, ale nebylo to nic velkého. Já i motorka jsme v pořádku,“ uklidňuje Martin Michek. „Za celý den jsme najeli přes 900 kilometrů a bylo to vážně dlouhé. V druhé části etapy to už byl fofr a opět jsme letěli na plný plyn.“

Michkova týmového kolegu Milana Engela trápily bolesti zápěstí. Přesto si v průběžné klasifikaci polepšil o jednu pozici a je sedmadvacátý. Jan Brabec (KTM; Big Shock Racing) je šestatřicátý.

Petr Vlček, Dakar 2020
Petr Vlček, KTM 450 Rally Replica, Klymčiw Racing. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Petr Vlček (KTM; Klimčiw Racing) nadále drží čtvrté místo v kategorii malle moto a Jan Veselý (Husqvarna; Ivar CS Team) je mezi motocyklisty závodícími na Dakaru bez asistence dvacátý.

Maraton a duny

Zítra a pozítří pokračuje Rally Dakar 2020 maratonskou etapou, která dohromady měří přes 1350 kilometrů. Závodit se bude v poušti Rub‘ al Khali, zásadní prověrkou by měly být její dunová pole.

Ve středu je na programu desátá etapa dlouhá 608 kilometrů, z nichž 534 vytyčili pořadatelé jako rychlostní zkoušku. Závěrečných třicet kilometrů se pojede v dunách. Dny v Saúdské Arábii jsou krátké. Kdo se opozdí, bude s písečnými kopci bojovat za tmy. V uzavřeném večerním bivaku v Shubaytahu se budou muset závodníci obejít bez asistence mechaniků a zázemí svých týmů.

Druhou polovinu maratonu tvoří čtvrteční etapa zpět do Haradhu. Ze 744 km se jich jako speciálka pojede 379. Tentokrát se bude v dunách začínat. Na úvodních 80 kilometrech se posádky budou muset popasovat s nejimpozantnějšími dunami v zemi.

Rally Dakar 2020
MOTOCYKLY
průběžné pořadí po 9. etapě
1. Ricky Brabec Honda CRF450 Rally 31:59:29
2. Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 Rally +20:53
3. Toby Price KTM 450 Rally +26:43
4. Joan Barreda Honda CRF450 Rally +28:16
5. José Ignacio Cornejo Honda CRF450 Rally +29:29
6. Matthias Walkner KTM 450 Rally +37:16
7. Luciano Benavides KTM 450 Rally +41:11
8. Franco Caimi Yamaha WR450F Rally +1:21:04
9. Skyler Howes Husqvarna FR 450 Rally +1:24:24
10. Štefan Svitko KTM 450 Rally Replica +1:30:35
14. Martin Michek KTM 450 Rally Replica +2:43:17
27. Milan Engel KTM 450 Rally Replica +4:48:22
36. Jan Brabec KTM 450 Rally Replica +7:40:27
41. Petr Vlček KTM 450 Rally Replica +9:23:22
84. Jan Veselý Husqvarna FE 450 +19:38:05

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu