Dakar 2020: Al-Attiyah smazal Sainzův náskok. Alonso už desátý

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Stéphane Peterhansel si připsal třetí etapové vítězství na Dakaru 2020, když v deváté etapě o patnáct sekund porazil Nassera Al-Attiyaha. Oba se výrazně přiblížili dosud vedoucímu Carlosi Sainzovi. Do první desítky průběžného pořadí pronikl po další podařené etapě Fernando Alonso.

[poslední aktualizace 14. 1. 2020, 17:22]

Stéphane Peterhansel, Dakar 2020
Stéphane Peterhansel/Paulo Fiúza, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

V etapě z Wadi Al-Dawasiru do Haradhu (886 km) si účastníci Rally Dakar 2020 opět dosyta užili nepříjemných kamenitých úseků. Hlavně v úvodní části speciálky. V kategorii automobilů se se všemi úterními nástrahami nejlépe vypořádali Stéphane Peterhansel s Paulem Fiúzou. Francouzsko-portugalská dvojice s tovární buginou Mini zdolala 410 kilometrů rychlostní zkoušky o patnáct sekund rychleji než obhájce loňského vítězství Nasser Al-Attiyah s Toyotou.

Průběžně druhý Al-Attiyah a jeho spolujezdec Mathieu Baumel sice nadále čekají na první etapové vítězství, ale to není nejpodstatnější. Carlose Sainze s Lucasem Cruzem s další buggy Mini porazili o šest a čtvrt minuty a před třemi závěrečnými etapami minimalizovali svůj odstup od vedoucích Španělů na pouhých čtyřiadvacet sekund. Navíc se jim to podařilo těsně před maratonskou etapou, která se pojede zítra a pozítří a podle očekávání by mohla zásadním způsobem promluvit do průběhu rally a jejích výsledků.

„Je to dobré, protože buggy jsou rychlé. Vydali jsme ze sebe maximum a řekl bych, že to pro nás dneska byla opravdu dobrá etapa,“ hodnotí Nasser Al-Attiyah. „Jsem rád, že jsme snížili Carlosův náskok. Uvidíme. Myslím si, že zítra a pozítří to bude opravdu velice těžké pro všechny. Je dobré, že zítra bude do maratonu vyrážet jako první Stéphane. Je to těsné. Každý z nás tří může vyhrát Dakar.“

Nasser Al-Attiyah, Dakar 2020
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Svému týmovému kolegovi se výrazně přiblížil také Peterhansel. Třináctinásobný dakarský šampion nyní na třetím místě ztrácí jen o málo víc než šest a půl minuty.

„Další etapa, při které jsme útočili naplno. Snažili jsme se do toho jít na sto procent od začátku, ale zároveň jsem nikdy nechtěl dupnout na plyn až příliš. Dnešní speciálka se podobala těm z úvodu závodu. Ráno se jelo na uskákaných klikatých cestách, které vypadaly trochu jako v Maroku, a pak to bylo hodně rychlé,“ popisuje Stéphane Peterhansel. „I dál se pokusíme držet leadery pod tlakem.“

„Pro nás to nebyl dobrý den,“ nezastírá Carlos Sainz. „V první části jsme kvůli bloudění ztratili asi pět minut. Pak se nám jednou úplně svlékl běhoun z pneumatiky a museli jsme zastavit. Nebyl to defekt, pneumatika se spíš rozpadla.“

Carlos Sainz, Dakar 2020
Carlos Sainz/Lucas Cruz, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Včerejší vítězové Mathieu Serradori a Fabian Lurquin (Century Buggy) dnes poprvé ve své kariéře startovali do dakarské etapy jako první. Francouzsko-belgická dvojice sice ztratila osmadvacet minut a sedmou příčku průběžné klasifikace musela přepustit Bernhardu ten Brinkeovi, přesto zůstává nadále jedinou, která v první desítce čeří vody mezi soupeři pilotujícími Toyoty a Mini z dílen továrních, resp. továrnami podporovaných týmů.

Alonso v elitní společnosti

Téměř perfektní výkon znovu podali Fernando Alonso a Marc Coma s tovární Toyotou. Díky devátému času dne španělská dvojice přeskočila tři konkurenty a pronikla do první desítky průběžné klasifikace.

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2020. © MP-Sports

O top 10 alespoň v hodnocení etapy dlouho bojovali Martin Prokop a Viktor Chytka s Fordem. Nakonec to však posádce týmu MP-Sports nevyšlo ani dnes. O dvě sekundy prohrála s Orlandem Terranovou (Mini JCW Rally) a musí se spokojit s jedenáctým časem (+13:12 min).

„Byla to první podařená erzeta. Poprvé jsme neměli žádný problém a jeli jsme čistě celý den. Hezky jsme se svezli, bylo tam konečně něco na řízení,“ pochvaluje si Martin Prokop. „Prvních šedesát kilometrů bylo hodně rozbitých v kaňonu se spoustou šutrů, takže jsme si mohli zařídit. Pak teda byly nějaké laufy, asi sto kilometrů naplno, ale k cíli zase těžký úsek. Takže dobré. Je vidět, že když se něco děje, není výsledek špatný.“

Celkově zůstává Prokop čtrnáctý, ale jeho ztráta na desáté místo se o čtyři minuty zkrátila. Od Alonsa jej dělí třináct minut.

Miroslav Zapletal, Dakar 2020
Miroslav Zapletal/Marek Sýkora, Ford F-150 Evo, Offroadsport. Rally Dakar 2020. © ASO

Zapletal udržel, Ouředníček a Vaculík stoupají

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Ford) ztratili kvůli další výměně poloosy téměř hodinu a výsledcích měřeného úseku figurují až na 41. pozici, přesto posádka týmu Offroadsport udržela osmnácté místo celkově.

Lépe se dařilo Tomáši Ouředníčkovi s Davidem Křípalem (Ford; Ultimate Dakar Racing) a Borisi Vaculíkovi s Martinem Plechatým (Ford; 3RCZ.com), kteří se v úterý shodně prosadili do třetí desítky a v průběžném pořadí si polepšili o několik příček.

Boris Vaculík, Dakar 2020
Boris Vaculík/Martin Plechatý, Ford F-150 Evo, 3RCZ.com. Rally Dakar 2020. © 3RCZ.com

A teď maraton…

Zítra a pozítří pokračuje Rally Dakar 2020 maratonskou etapou, která dohromady měří přes 1350 kilometrů. Závodit se bude v poušti Rub‘ al Khali, zásadní prověrkou by měly být její dunová pole.

Ve středu je na programu etapa dlouhá 608 kilometrů, z nichž 534 vytyčili pořadatelé jako rychlostní zkoušku. Závěrečných třicet kilometrů se pojede v dunách. Dny v Saúdské Arábii jsou krátké. Kdo se opozdí, bude s písečnými kopci bojovat za tmy. V uzavřeném večerním bivaku v Shubaytahu se budou muset závodníci obejít bez asistence mechaniků a zázemí svých týmů.

Druhou polovinu maratonu tvoří čtvrteční etapa zpět do Haradhu. Ze 744 km se jich jako speciálka pojede 379. Tentokrát se bude v dunách začínat. Na úvodních 80 kilometrech se posádky budou muset popasovat s nejimpozantnějšími dunami v zemi.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 9. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 35:11:54
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +0:24
3. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +6:38
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +34:16
5. Terranova/Graue Mini JCW Rally +49:41
6. De Villiers/Haro Toyota Hilux +57:57
7. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +1:08:59
8. Serradori/Lurquin Century Buggy +1:24:20
9. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Rally +2:35:35
10. Alonso/Coma Toyota Hilux +3:17:23
14. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +3:30:25
18. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +6:22:46
36. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +11:35:16
55. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +76:39:01

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu