Dakar 2020: Životní jízda a výsledek Zdeňka Tůmy

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Náročná a větrem poznamenaná desátá etapa Rally Dakar 2020 přinesla Zdeňku Tůmovi největší úspěch jeho dosavadní kariéry. Závodník týmu Barth Racing obsadil druhé místo, když jej od premiérového vítězství v dakarské etapě dělilo pouhých 48 sekund.

Zdeněk Tůma, Dakar 2020
Zdeněk Tůma, Barth Racing. Rally Dakar 2020. © Barth Racing

„Vůbec jsem si nepředstavoval, že tohle někdy dokážu. Splnil se mi sen. Porazil jsem ty největší hvězdy,“ raduje se Zdeněk Tůma, který se zároveň postaral o dosud nejlepší český etapový výsledek na Dakaru 2020 napříč všemi kategoriemi.

„Druhé místo mi vyhrála navigace. Foukal hrozný vítr a rozvířený písek zhoršoval viditelnost. Na jednom bodě začali všichni bloudit a nedokázali vybrat tu správnou cestu. Já ji našel nejrychleji,“ popisuje českokrumlovský rodák, jemuž pomohla i vtipná příhoda: „Potřeboval jsem už hrozně moc na záchod. Držel jsem se skupinky motorkářů, ale pak jsem už prostě nutně musel udělat zastávku a nechal si je radši ujet. Poté jsem se soustředil na přístroje a nenechal se nikým ovlivnit. Přesně jsem věděl, kde se nacházím a jel úplně podle sebe. Naopak ostatní se vždycky drželi toho prvního, který je vedl pokaždé špatně. Všichni kromě mě tam proto bloudili.“

První maratonskou etapu poznamenal silný vítr. Z plánovaných 534 měřených kilometrů se jich nakonec odjelo jen 223.

„Chvílemi jsme jeli v písečné bouři. Cítil jsem velké tlaky, až to skoro tahalo nudle z nosu. Jakmile foukalo z boku, nebo proti, tak to bylo hrozný,“ přibližuje středeční podmínky Tůma. „Ale myslím, že by šlo i pokračovat. Jenže pár motorkářů mělo problémy a pořadatelé pochopitelně chtěli uchránit zdraví závodníků.“

Zdeněk Tůma, Dakar 2020
Zdeněk Tůma, Yamaha Raptor, Barth Racing. Rally Dakar 2020. © Barth Racing

Z prvního etapového vítězství se ve středu radoval průběžně pátý Kamil Wiśniewski. Vedení v kategorii čtyřkolek udržel Ignacio Casale, přestože na dnes nejrychlejšího Poláka ztratil tři čtvrtě hodiny. Chilanův náskok před Francouzem Simonem Vitsem se však ztenčil ze 44 na 16 minut. Zdeněk Tůma je i nadále jedenáctý, na desátého Argentince Martina Sarquize ztrácí necelých 32 minut.

Rally Dakar 2020
ČTYŘKOLKY
průběžné pořadí po 10. etapě
1. Ignacio Casale Yamaha Raptor 700 44:31:33
2. Simon Vitse Yamaha Raptor 700 +16:18
3. Rafał Sonik Yamaha Raptor 700 +1:06:16
11. Zdeněk Tůma Yamaha Raptor 700 +14:54:51

S využitím tiskové zprávy týmu Barth Racing

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu