Dakar 2020: Sainz unikl pronásledovatelům. Alonso havaroval

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Carlos Sainz si po desáté etapě Rally Dakar 2020 upevnil vedení v průběžném hodnocení kategorie automobilů. Do karet Španělovi nahráli vlastními chybami Nasser Al-Attiyah a Stéphane Peterhansel. Sen o umístění v první desítce se hned v úvodu speciálky rozplynul Fernandu Alonsovi.

[poslední aktualizace 15. 1. 2020, 15:42]

Carlos Sainz, Dakar 2020
Carlos Sainz/Lucas Cruz, Mini JCW Buggy, Bahrain JCW X-Raid Team. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Desátá etapa Rally Dakar 2020 se ve středu jela z Haradhu do Shubaytahu. Její speciálka měla podle původního plánu měřit 534 kilometrů a zásadní prověrku měl představovat především závěrečný třicetikilometrový průjezd dunami. Kvůli počasí však museli pořadatelé měřený úsek zkrátit.

Už v první části před neutralizací se totiž v silném větru a za zhoršené viditelnosti dostala do potíží celá řada účastníků. Prakticky všechny záchranářské vrtulníky byly v permanenci na tomto úseku a zajištění bezpečnosti v další části testu nebylo možné. Rychlostní zkouška byla oficiálně zastavena na 345. kilometru, její výsledky však určily časy dosažené na kontrolním bodě na 223. kilometru. Do maratonského bivaku v Shubaytahu, kde se dnes musí obejít bez mechaniků a zázemí svých týmů, pokračovaly posádky náhradní trasou v režimu spojovacího úseku.

Carlos Sainz a Lucas Cruz posílili své šance na triumf v letošním ročníku čtvrtým etapovým vítězstvím. S Mini JCW Buggy týmu X-raid byli v etapě o tři minuty a pět sekund rychlejší než Kuba Przygoński a Timo Gottschalk, kteří však po sérii předchozích problémů figurují s Mini JCW Rally až na 23. pozici.

„Kvůli písečné bouři byla viditelnost horší a na trati bylo několik nebezpečných míst, kde jste se mohli snadno převrátit. Ale jinak to pro nás byl velmi dobrý den,“ pochvaluje si Carlos Sainz.

I mistři tesaři…

Ztráty dnes počítají obhájci vítězství u Toyoty. Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel bloudili a na trati strávili o sedmnáct a tři čtvrtě minuty více než Sainz. Katarsko-francouzská dvojice sice udržela druhou příčku, její odstup však narostl na více než osmnáct minut.

„Dojeli jsme Stéphana [Peterhansela] a v jednom místě jsme se na dvě nebo tři minuty ztratili. Pak jsme našli waypoint, od kterého jsme se ale vydali špatnou cestou. Zajeli jsme si přibližně dvacet kilometrů,“ líčí Nasser Al-Attiyah. „Na Carlose jsme ztratili osmnáct minut, ale je to závod a zítra nás ještě čeká dlouhý den s osmdesáti kilometry v dunách. Carlos pojede první, což nebude jednoduché. Já budu startovat sedmnáctý. Dostat ho pod tlak sice nebude snadné, sami musíme v první řadě zajet dobrou speciálku, ale o ničem ještě není rozhodnuto. Bude to náročné pro všechny. Ale dnes jsem trochu zklamaný.“

Nasser Al-Attiyah, Dakar 2020
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Rally Dakar 2020. © Toyota

Jen šestnáct sekund nyní na Al-Attiyaha ztrácejí Sainzovi týmoví kolegové Stéphane Peterhansel a Paulo Fiúza, přestože ani oni nezvládli etapu bez zaváhání.

„Dnešek pro nás moc dobrý nebyl. Byla to nebezpečná speciálka se spoustou obtížných dun,“ popisuje Stéphane Peterhansel. „Startovali jsme jako první a dvacet kilometrů před neutralizací jsme se ztratili. Motali jsme se tam osm nebo deset minut. Nasser ztratil ještě o něco víc, ale Carlos a někteří další jezdci měli velké štěstí, protože na místo dorazili právě v okamžiku, kdy jsme našli správnou cestu. Jednoduše nás pak mohli sledovat. Do cíle jsme dojeli společně. Celkově to byla dobrá etapa pro mého týmového kolegu Carlose, který si vybudoval náskok, a my jsme se přiblížili Nasserovi, i když zůstáváme třetí. Z pohledu týmu a boje o vítězství je to poměrně komfortní situace.“

Alonso uvolnil místo

Z první desítky dnes vypadli Fernando Alonso a Marc Coma s dalším továrním Hiluxem. Dvojnásobný mistr světa formule 1 špatně najel na jednu z dun. Při přejezdu jejího vrcholu neudržel vůz v přímém směru, na svah dopadl zešikma a udělal dva kotrmelce. Štěstím v neštěstí bylo, že Toyota dopadla zpět na kola. Španěl pokračoval rychle dál, ale kvůli opravě musel později zastavit. S poškozeným autem bez předního skla ztratil hodinu a sedmnáct minut.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

V elitní společnosti Alonsa nahradil Pierre Lachaume, který se s Peugeotem týmu PH Sport blýskl čtvrtým časem a poskočil ze dvanáctého na desáté místo.

Martin Prokop s Viktorem Chytkou (Ford) byli v etapě jedenáctí (+12:48) a po Alonsově chybě se posunuli na třinácté místo. Posádka týmu MP-Sports najela minutu a půl na Jérôma Pelicheta (Optimus). V celkovém součtu dělí Prokopa od dvanáctého Francouze sedm a půl minuty.

„Určitě se jedná o správné rozhodnutí, pokud jde o bezpečnost,“ souhlasí se zrušením druhé části speciálky Martin Prokop. „I když pro nás je to trošku špatně, protože jsme se na těžkém úseku, v těžkých dunách a náročných podmínkách snažili zabrat a nahnat nějaký čas. Teď nás čeká maratonský bivak a příprava na zítřejší duny.“

Martin Prokop, Dakar 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Rally Dakar 2020. © MP-Sports

Dobrý den pro Zapletala

Šestnácté místo je nejlepším etapovým výsledkem na letošním Dakaru pro Miroslava Zapletala s Markem Sýkorou. V celkovém pořadí zůstává černý Ford týmu Offroadsport stále osmnáctý. Boris Vaculík s Martinem Plechatým s dalším Fordem, tentokrát v barvách 3RCZ.com, byli osmadvacátí.

Mezi poražené patří v desáté etapě Tomáš Ouředníček a David Křípal. U jejich Fordu selhala poloosa, posádka týmu Ultimate Dakar Racing ztratila více než dvě a půl hodiny a navíc zjistila, že náhradní poloosu, kterou si do maratonské etapy vzala s sebou, nelze použít…

Ve čtvrtek 16. ledna pokračuje Rally Dakar 2020 předposledním závodním dnem, který bude zároveň druhou částí maratonské etapy. Posádky zamíří zpět do Haradhu. Ze 744 km se jich jako speciálka pojede 379. Na úvodních 80 kilometrech se posádky budou muset popasovat s nejimpozantnějšími dunami v zemi.

Rally Dakar 2020
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 10. etapě
1. Sainz/Cruz Mini JCW Buggy 37:15:37
2. Al-Attiyah/Baumel Toyota Hilux +18:10
3. Peterhansel/Fiúza Mini JCW Buggy +18:26
4. Al-Rajhi/Žilcov Toyota Hilux +40:46
5. Terranova/Graue Mini JCW Rally +57:39
6. De Villiers/Haro Toyota Hilux +1:02:23
7. Ten Brinke/Colsoul Toyota Hilux +1:15:39
8. Serradori/Lurquin Century Buggy +1:37:21
9. Seaidan/Kuzmič Mini JCW Rally +2:49:28
10. Lachaume/Polato Peugeot 2008 DKR +3:28:16
13. Prokop/Chytka Ford Raptor RS Cross-Country +3:43:13
14. Alonso/Coma Toyota Hilux +4:34:56
18. Zapletal/Sýkora Ford F-150 +6:40:20
38. Ouředníček/Křípal Ford Ranger +14:13:31
58. Vaculík/Plechatý Ford F-150 Evo +77:08:07

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu