Tůma v euforii. Potřetí Casale

Rubrika: Dakar 2020, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Ignacio Casale se po koketování s buginami SSV vrátil zpátky za řídítka čtyřkolky a vyplatilo se. V cíli Rally Dakar 2020 slavil už třetí vítězství v této kategorii.

Ignacio Casale, Dakar 2020
Ignacio Casale, Yamaha Raptor 700, Casale Racing. Rally Dakar 2020. © Red Bull Content Pool

Ignacio Casale si na Rally Dakar 2020 počínal velmi suverénně. V čele průběžného hodnocení čtyřkolkářů se usadil hned po úvodní etapě. Později přidal další tři etapová vítězství a svým pronásledovatelům se vzdálil téměř o tři čtvrtě hodiny.

Chilan zaváhal pouze v desáté etapě, kdy zabloudil a jeho náskok se ztenčil na šestnáct minut. Vše se však rychle vrátilo do starých kolejí. O den později si zkušeně pohlídal Simona Vitseho, který ho mohl ještě jako jediný reálně ohrozit. Díky tomu měl Casale před závěrečnou zkrácenou speciálkou před svým soupeřem k dobru jednadvacet minut.

V poslední etapě již neriskoval a ani nemusel. Na opatrnější jízdu totiž vsadil i Vitse, který na třetí pokus Dakar poprvé dokončil.

„Jsem nadšený, protože to byl dlouhý a vyčerpávající závod. V průběhu druhého týdne jsem měl trochu problémy, ale vyřešili jsme je, jak jen to bylo za daných podmínek možné. Celý rok jsme s mechaniky tvrdě pracovali a teď můžeme slavit,“ radoval se Ignacio Casale.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Třetí místo obsadil Rafał Sonik. V případě polského matadora se jednalo o první umístění na stupních vítězů od roku 2015, kdy dakarskou rally na čtyřkolce vyhrál.

Kategorii quadů na Dakaru v současnosti dominuje značka Yamaha, jejíž stroje sedlalo prvních devět jezdců konečného pořadí. O to cennější je úspěch nováčka Arkadiusze Lindnera, který se na Can-Amu v závěrečné etapě zasloužil o první vítězství jiné značky od roku 2017.

Poprvé v desítce

Do první desítky se při svém třetím startu na Dakaru poprvé prosadil Zdeněk Tůma. Jezdec týmu Barth Racing si užil své hlavně v průběhu prvního týdne, kdy se musel vypořádat s pěti defekty a těsně před jeho koncem také s problémy s převodovkou a spojkou. Odměnou za vynaložené úsilí bylo českokrumlovskému rodákovi druhé místo v desáté etapě, a hlavně devátá příčka absolutně.

Zdeněk Tůma, Dakar 2020
Zdeněk Tůma, Yamaha Raptor, Barth Racing. Rally Dakar 2020. © Barth Racing

„Cíl je splněn a já jsem opravdu šťastný. Sen se proměnil v realitu. Jsem v takové euforii, že ani necítím únavu a bolest,“ jásal Zdeněk Tůma po dojezdu do Qiddiye. „Šestá etapa, ve které se to stalo, byla pekelná. Nebylo příjemné bloudit ve tmě v takové pustině. Ale já se prostě nechtěl vzdát. Když vedle mě přistál vrtulník a nabídl mi pomoc, odmítl jsem ho a řekl, že to zvládnu sám. Ztratil jsem tam šest hodin a pak to byl o tu desítku boj až do konce. Takový je ale Dakar, člověk nikdy neví, co přijde. Stále jsem věřil, že to dokážu. Pořád mě ta moje touha hnala do cíle.“

„Na písčitých pláních, kde to jelo rychleji, jsem konkuroval i těm nejlepším. Pomohla mi dobrá orientace. Prakticky jsem ani jednou nijak výrazně nebloudil. V dunách jsem trochu ztrácel, ale oni prostě mají v takových podmínkách daleko víc natrénováno, a to je hrozně znát.“

Zdeněk Tůma, Dakar 2020
Zdeněk Tůma, Yamaha Raptor, Barth Racing. Rally Dakar 2020. © Barth Racing

„Ve srovnání s Jižní Amerikou mi to v Saúdské Arábii přišlo lepší. Tahle země má pro Dakar velký potenciál,“ věří Tůma.

Dakarské prokletí ani napočtvrté neprolomil Tomáš Kubiena. Po technických problémech musel jezdec týmu Orion – Moto Racing ze soutěže odstoupit už ve třetí etapě.

Rally Dakar 2020
ČTYŘKOLKY
neoficiální konečné výsledky
1. Ignacio Casale Yamaha Raptor 700 52:04:39
2. Simon Vitse Yamaha Raptor 700 +18:24
3. Rafał Sonik Yamaha Raptor 700 +1:04:15
11. Zdeněk Tůma Yamaha Raptor 700 +15:58:30

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu