Alonso: Jestli se vrátím, tak jedině pro vítězství

Rubrika: Auto, Dakar 2020  
/ Aktualizováno:

Při své první účasti na Rally Dakar vybojoval Fernando Alonso v kategorii automobilů třinácté místo a stal se nejlepším nováčkem. Španěl nevylučuje návrat, ale otevřeně říká, že napodruhé už by jeho cíle byly podstatně vyšší.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso a Marc Coma obhlížejí svou Toyotu v maratonském bivaku po 10. etapě. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

Účast Fernanda Alonsa na Rally Dakar 2020 vzbuzovala zájem od chvíle, kdy se o ní začalo hovořit. Ani samotný jezdec však netušil, na jaký výsledek by mohl reálně pomýšlet. Teď už je situace jiná.

Alonso a jeho spolujezdec Marc Coma se v osmé etapě blýskli druhým nejrychlejším časem, v osmi ze dvanácti etap se umístili v první desítce a na desáté příčce figurovali tři dny před koncem i v průběžném hodnocení. Na druhou stranu ztratili několik hodin kvůli opravě poškozeného zavěšení a následně po kotrmelci na duně.

Španěl je se svým vystoupením spokojen a věří, že by byl v budoucnu schopen usilovat o vítězství. Zatím však odmítá prozradit, zda a případně kdy by se mohl na Dakar vrátit.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Pokud se rozhodnu pro další start na Dakaru, budou má očekávání vysoká. Ale o tom teď nechci přemýšlet,“ říká Fernando Alonso. „Jsem spokojený, jak to šlo. Byla to první zkušenost, přesto jsem byl konkurenceschopný. Proto je logické, že bych se při případném dalším startu snažil vyhrát. Má příprava by musela být preciznější a musel bych mít k dispozici nejlepší vybavení. Uvidíme.“

Už po druhé etapě, kdy se propadl do páté desítky průběžného pořadí, Alonso veřejně vyhlásil, že bude usilovat o vítězství v některé z etap. A byl blízko. V etapě se startem a cílem ve Wadi Al-Dawasiru byl druhý nejrychlejší.

„Skoro každý den jsem cítil, že mohu s ostatními soupeřit. Na závěrečné speciálce jsme měli defekt, dojeli jsme Yazeeda [Al-Rajhiho], a přesto jsme byli čtvrtí. Proto si myslím, že jsme právě tady měli šanci na vítězství,“ pokračuje jezdec továrního týmu Toyota.

Fernando Alonso, Dakar 2020
Fernando Alonso, Marc Coma a Toby Price při večeři v maratonském bivaku po 10. etapě Dakaru 2020. © ASO/DPPI

Poněkud střízlivěji Alonsovy ambice vnímá trojnásobný dakarský vítěz Nasser Al-Attiyah. Katařan sice oceňuje, jak rychle se jeho týmový kolega dokázal s novým prostředím sžít, ale ve Španělův triumf hned na druhý pokus příliš nevěří.

„Člověk musí mít k tomuto závodu respekt,“ upozorňuje Nasser Al-Attiyah. „Když jsem se poprvé postavil na start Dakaru, měl jsem soustu zkušeností. A stejně trvalo šest sedm let, než jsem vyhrál. Carlos Sainz byl skvělým jezdcem v mistrovství světa v rally, ale také jemu to trvalo několik let. A Sébastien Loeb, přestože je jedním z nejlepších jezdců, vyhrát nedokázal. Chce to čas a respekt k tomuto závodu, protože není vůbec jednoduchý.“

Celý Alonsův dakarský příběh, podrobné shrnutí Rally Dakar 2020 a rozsáhlé rozhovory s jejími účastníky najdete v magazínu DAKARMANIA #1.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu