Gerard de Rooy: Nebude-li vakcína, nebude ani Dakar

Rubrika: Dakar 2021, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Pandemie nemoci covid-19 a s ní související opatření zasáhla prakticky celou Evropu. Aktuální vývoj v jednotlivých zemích a oblastech podnikání ovlivňuje pohled jednotlivých osobností. K těm skeptičtějším patří například majitel závodního týmu a velké přepravní společnosti Gerard de Rooy.

Gerard de Rooy, Dakar 2020
Gerard de Rooy, Petronas Team De Rooy Iveco. Rally Dakar 2020. © Team De Rooy

Přípravy na Rally Dakar 2021 zahájil Team De Rooy okamžitě po skončení letošního ročníku. V dílnách v nizozemském Sonu se pracovalo na soutěžních vozech i po vypuknutí pandemie, přestože vedení týmu optimismem v uplynulých týdnech právě nepřekypovalo.

„Možná je to všechno k ničemu,“ připouštěl šéfmechanik Corné van Drunen. „Samozřejmě doufám, že všechno dobře dopadne, ale mám-li být upřímný, úplně v to nevěřím.“

Velký otazník tak visí nad návratem Gerarda de Rooye za volant závodního kamionu. Nizozemec se podrobil operaci plotének a první Dakar na Blízkém východě absolvoval pouze v roli nezávodícího šéfa týmu. Jeho zdravotní stav se zlepšil a v dubnu měl na Morocco Desert Challenge testovat Iveco Powerstar s nezávislým zavěšením.

DAKARMANIA No 1 až 4
Kliknutím na obrázek přejdete do našeho e-shopu.

Populární marocký podnik však byl kvůli šířícímu se koronaviru odložen na září, což je s ohledem na vývoj auta nepříjemné. V případě, že by si v závodě získané poznatky vyžádaly další úpravy techniky, zbylo by na jejich provedení podstatně méně času.

Vysychající zdroje

Team De Rooy navíc řeší jezdecké obsazení a s ním související financování, neboť jednotliví piloti, respektive jejich partneři za místo v týmu platí. Ze čtveřice závodníků, kteří s kamiony Iveco startovali v lednu v Saúdské Arábii, pokračuje ve spolupráci pouze Janus van Kasteren.

Značný problém představuje pro de Rooye také hospodářská situace v Evropě. Přerušení výroby v mnoha velkých společnostech a dočasné uzavření hranic mezi jednotlivými státy významně pocítily právě přepravní společnosti. De Rooyova firma tak nyní řeší také osud necelých osmi set svých zaměstnanců. I proto Nizozemec vyjádřil pochybnosti o účasti svého týmu na Dakaru 2021.

Janus van Kasteren, Dakar 2020
Janus van Kasteren/Darek Rodewald/Marcel Snijders, Iveco Powerstar, Petronas Team De Rooy Iveco. Rally Dakar 2020. © ASO/DPPI

„Současná situace zasáhne všechny velmi tvrdě. Náš byznys se v dubnu úplně zastavil. Několik měsíců to zvládneme, ale pak bychom se už dostali do složité situace,“ nastínil Gerard de Rooy. „Podobně na tom jsou mnozí další účastníci, kteří mají vlastní společnosti, díky nimž si částečně financují svého koníčka. A firma je na prvním místě. Pokud nebude dobře fungovat, pak nemohu jet Dakar.“

Hlavně zdraví

Dvojnásobný vítěz dakarské rally má navíc obavu o budoucnost samotného závodu.

„Stejně jako v případě ostatních sportů se celá sezona zastavila. Možná je na to ještě příliš brzy, přesto předpokládám, že uspořádat Dakar bude jen těžko možné. Vždyť teď nelze pořádat ani jiné akce s mnohem menším počtem účastníků.“

„Nejdůležitější je zdraví. Během závodu se v bivaku dva týdny pohybují tisíce lidí. Jen nás je čtyřicet a pracujeme v bezprostředním kontaktu. Myslím si, že Dakar bude pokračovat pouze v případě, že se podaří vyvinout vakcínu. Pokud očkování na trhu nebude, pak bude zrušen,“ obává se de Rooy.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu