Dakar 2021: Přeci jen i do další země?

Rubrika: Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Společnost Amaury Sport Organisation intenzivně pracuje na přípravách Rally Dakar 2021. Navzdory přísným omezením zavedeným (nejen) ve Francii v důsledku pandemie nemoci covid-19 už mají pořadatelé poměrně konkrétní představu o trase následujícího ročníku slavné rally.

David Castera
Ředitel dakarské rally David Castera. © ASO/DPPI

Rally Dakar se v lednu 2021 pojede už podruhé na Arabském poloostrově. Pořádající ASO vzala v úvahu kritické hlasy, které se v průběhu letošního ročníku ozývaly především kvůli charakteru tratí. Francouzi proto chtěli připravit ze sportovního hlediska atraktivnější kolbiště a usilovali o natažení tratě i do některé ze zemí sousedících se Saúdskou Arábií. I jejich práci však zkomplikoval nástup celosvětové pandemie. Týmy vytyčující trať přímo na místě proto zatím nemohly na Blízký východ odcestovat.

„Je pravda, že plán A, který jsme měli před krizí způsobenou nemocí covid-19, byl ambiciózní. Dokonce možná velmi ambiciózní,“ tvrdí ředitel dakarské rally David Castera. „Nakonec jsme ale museli na přípravách začít pracovat jen ve virtuálním prostředí. To je samozřejmě trochu neobvyklé a zvláštní, přesto máme připravenou trasu i kilometráž. Nyní začínáme určovat třeba umístění tankovacích zón pro motocyklisty.“

„Trať asi nebude stoprocentně taková, jaká by se mi líbila. Ovšem ze svých představ jsem musel ustoupit tak maximálně o jednu desetinu. Jde o to, že se nepouštíme do věcí, u nichž si nejsme stoprocentně jistí. Raději rovnou vypouštíme varianty, u nichž bychom později na místě mohli zjistit, že nejsou dobré. Na úpravy bychom totiž nemuseli mít dost času. I tak to bude proti letošnímu ročníku pokrok,“ slibuje Francouz.

Karel & DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Definitivně vyloučená zatím zřejmě není ani varianta zapojení druhé země. Ve hře by stále mohly být Spojené arabské emiráty, které se mezi elitou cross-country rally těší velké popularitě díky náročným a rozsáhlým dunovým polím.

„Se Spojenými arabskými emiráty se spolupracuje velmi dobře. Řekněme, že bychom současný plán B případně ještě mohli upravit a uvést do života jakýsi plán B+,“ připouští s potutelným úsměvem Castera.

Podrobnosti o trase, pravidlech a dalších detailech Rally Dakar 2021 představí ASO oficiálně v pátek 12. června.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu