Oba jezdci Jantar teamu přijati na Dakar 2021

Rubrika: Tiskové zprávy  

Minulý týden provedli pořadatelé Rally Dakar 2021 selekci přihlášek motorkářů. Jantar team obdržel potvrzení startu pro oba své jezdce do kategorie Original by Motul (malle moto).

David Pabiška, Dakar 2018
David Pabiška, KTM 450 Rally Replica, Barth Racing. Rally Dakar 2018. Foto: archiv D. Pabišky

Na start se tak postaví jedenáctinásobný účastník Dakaru a držitel ceny fair-play David Pabiška, který si stále drží neuvěřitelnou bilanci stoprocentní úspěšnosti dokončených Dakarů. Svůj čtvrtý start si připíše Rudolf Lhotský, který v roce 2017 obsadil 82. místo. Při dalších dvou účastech v letech 2016 a 2018 pro něj závod skončil kvůli zranění předčasně.

Kategorie malle moto je pro oba velkou výzvou. Jezdci se musí během závodu obejít bez asistence týmů, nemají svého mechanika a veškeré opravy provádějí na motocyklu sami. Pořadatel jim poskytuje základní servisní zázemí s nářadím a každému jezdci přepravuje do bivaků pouze bednu s osobními věcmi a stan.

„Svůj první Dakar v roce 2007 jsem jel také bez asistence týmu a nyní se vracím ‚ke kořenům‘ do malle moto,“ připomíná David Pabiška. „Jsem rád, že jsem po dvouleté pauze zpět v dakarském závodním kolotoči.“

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Po všech zdravotních peripetiích v předchozích letech je moje koleno konečně v absolutním pořádku a můžu se vrhnout do přípravy naplno,“ těší Rudolfa Lhotského. „Dojet v malle moto je pro mě dalším cílem, který si chci na Dakaru splnit.“

Tým nyní připravuje kompletní závodní program, který se však mění doslova každý týden.

„Měli jsme připravenou variantu s přípravou v Maroku na dvou soutěžích, ale Morocco Desert Challenge byla zrušena, tak hledáme náhradu, kde se budou oba naši závodníci moci co nejlépe připravit,“ popisuje majitel týmu Ján Miloň. „Budeme se s tím muset poprat a vypadá to zatím spíše na starty na českých cross-country podnicích a na některých evropských bajách, i když ani zde není situace o moc lepší.“

První přípravný závod absolvoval o uplynulém víkendu Rudolf Lhotský na Baje Szczecinek v Polsku.

Rudolf Lhotský, Baja Szczecinek 2020
Rudolf Lhotský, KTM 450 Rally Replica, Jantar team. Baja Szczecinek 2020. © Jantar team

Dvoudenní rally se čtyřmi rychlostními testy na písku a lesních cestách ve vojenském prostoru v okolí Szczecinku byla dobrým začátkem přípravy.

Rudolf Lhotský startoval na své dakarské KTM 450 Rally Replica a obsadil v celkovém hodnocení 9. místo. 6. místo mu patřilo v Polském mistroství a zároveň zvítězil v klasifikaci jezdců přihlášených do European Baja Cupu.

„Celý závod jsem si zvykal na velkou motorku, na které jsem jel po více než půl roce. Bohužel jsem nezvolil ani jeden den vhodné pneumatiky,“ přiznává Rudolf Lhotský. „Ale i tak to bylo na začátek dobré svezení a příprava. Do Dakaru je ale ještě dlouhá cesta, musím zapracovat na fyzické kondici i na rychlosti.“

„Byl to první test a první Rudův start v barvách Jantar teamu a závod splnil naše očekávání. Přivezli jsme i první pohár pro Jantar team, byť v méně obsazené kategorii, ale jsme za to rádi,“ uzavírá Ján Miloň.

Tisková zpráva Jantar Teamu [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu