Baja Poland: Prokop odstoupil, Podmol a Engel staženi

Rubrika: Baja Poland  
/ Aktualizováno:

Silný vytrvalý déšť zásadním způsobem změnil charakter a ovlivnil průběh Polské baji. Hned první sobotní rychlostní zkouška znamenala konec pro několik českých reprezentantů.

Martin Prokop, Baja Poland 2020
Martin Prokop/Viktor Chytka, Ford Raptor RS Cross-Country, MP-Sports. Baja Poland 2020. © MP-Sports

V kategorii automobilů nedokončili první dlouhou rychlostní zkoušku jediní čeští zástupci mezi účastníky Světového poháru FIA v cross-country bajách. Martina Prokopa s Viktorem Chytkou zastavila výrazně vzedmutá hladina jednoho z potoků. Posádka týmu MP-Sports uvízla při průjezdu brodem a „utopila“ motor svého Fordu.

Jihlavský závodník však nevylučuje návrat do závodu, byť za cenu výrazné penalizace.

„Pokud odbahníme, vysušíme a vyřešíme problémy zatopeného Shreka, tak odpolední speciálku pojedeme,“ vzkazuje Martin Prokop po návratu do bivaku, kde se mechanici Mp-Sports pustili do práce a boje s časem.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Na trať první sobotní speciálky vůbec nevyrazili motocyklisté Libor Podmol a Milan Engel. Jezdci týmu Orion – Moto Racing Group sice ráno opustili bivak a vydali se na start měřeného úseku, s ohledem na podmínky však vedení týmu rozhodlo o jejich stažení ze závodu.

„Nemělo to cenu. Od rána je tu slejvák a písčité tratě se proměnily v kluzkou a mazlavou kaši. Tohle by klukům v rámci přípravy na Dakar nepřineslo vůbec nic, navíc bychom riskovali jejich zdraví,“ vysvětluje manažer týmu Ervín Krajčovič. „Závodit v těchto podmínkách by byl nesmysl i s ohledem na techniku. Písčitá kaše by se dostala do motorky a my bychom pak dva nebo tři týdny neřešili nic jiného než čištění strojů. To nedává smysl, proto jsem přijal toto rozhodnutí.“

Libor Podmol, Baja Poland 2020
Libor Podmol, Husqvarna 450 RR, Orion - MRG. Baja Poland 2020. © MCH Photo

Z jezdců Orion – MRG tak v závodě zůstal jen debutant Jakub Hroneš.

„Jakub jede na starší motorce, která už Dakar nepojede, a navíc si to chtěl vyzkoušet, proto jsme ho nechali jet,“ dodává Krajčovič.

Po první dlouhé sobotní speciálce vede v průběžném hodnocení automobilů domácí Krzysztof Hołowczyc s Mini. Před druhým Nasserem Al-Attiyahem s tovární Toyotou má šestinásobný vítěz Polské baji k dobru 5 minut a 35 sekund.

Motocyklisté startovali až po automobilech a jsou ještě na trati testu.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu