Baja Poland: Valtr udržel vedení mezi kamiony a je devátý absolutně

Rubrika: Baja Poland, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Mimořádně náročná sobotní etapa Polské baji svědčila kamionům. Jaroslav Valtr a Martin Macík ml. svedli na deštěm zkrápěných a promáčených tratích strhující bitvu o první příčku ve své kategorii. Souboj o každou vteřinku navíc katapultoval obě Iveca do první desítky celkového pořadí všech startujících vozů.

Jaroslav Valtr, Baja Poland 2020
Jaroslav Valtr st./Jaroslav Valtr ml./Radim Kaplánek, Iveco Powerstar, Valtr Racing Team. Baja Poland 2020. © Valtr Racing Team

Jaroslav Valtr starší, jemuž v posádce sekundují syn Jaroslav a Radim Kaplánek, nastupoval do sobotní části úvodní etapy s nepatrným náskokem necelých dvou sekund. První ze dvou průjezdů rozblácenou speciálkou ve vojenském prostoru Drawsko Pomorskie však zvládl výborně a na 172 kilometrech svého soupeře porazil o pět minut a 22 sekund.

„Metr vody všude, obrovské kaluže, museli jsme hodně zvolňovat, protože jsme měli nějaké problémy, ale jelo se hezky a byl to dobrý trénink,“ shrnul Martin Macík první sobotní dějství.

„Rozhodně to nebyla pouštní rally. Tohle auto není stavěné na to, aby plavalo. Máme speciály do pouště, a ne do brodů, kde je vody po pás,“ doplnil navigátor František Tomášek. „Nechceme si stěžovat, ale vůbec jsme neviděli, protože se nám mlžilo čelní sklo. Ale jeli jsme, co jsme mohli.“

Martin Macík, Baja Poland 2020
Martin Macík ml./František Tomášek/David Švanda, Iveco Powerstar, Big Shock! Racing. Baja Poland 2020. © Big Shock! Racing

Ovšem odpoledne Macík s Tomáškem a palubním mechanikem Davidem Švandou předvedli, že mohou ještě přidat. Navíc výrazně. Vlastní čas z rána překonali o čtyřicet minut a rivaly z Valtr Racing Teamu tentokrát porazili o čtyři minuty a 38 sekund. Díky tomu snížila trojice Big Shock! Racingu svůj odstup na pouhých 46 sekund.

Do vzájemného souboje však následně promluvily penalizace. Zatímco Valtr inkasoval dvacet sekund za pozdní příjezd do jedné z časových kontrol, Macík byl u maršálů jednou později a jednou dříve, a tak k jeho dosaženému času přibylo sedm minut a dvacet sekund. Rozestup obou českých truckerů tudíž narostl o dalších sedm minut.

O tom, v jakém tempu obě posádky v Polsku jedou, svědčí pohled do celkových výsledků soutěže. Na RZ3 si Macík připsal čtvrtý čas absolutně, když nestačil jen na trojici závodníků s osobními vozy. Sklonit se musel pouze před Stéphanem Peterhanselem (Mini), Martinem Prokopem (Ford) a Michałem Małuszyńskim (Mini). Ke zdolání 172 kilometrů potřeboval o devět a půl minuty více než nejrychlejší Francouz.

Valtr byl na RZ3 celkově sedmý a v průběžné klasifikaci všech automobilů je před nedělním finále devátý. Macík figuruje pouze o příčku níž.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Daniel Stiblík, jenž na Polské baje ve světě cross-country rally debutuje, první sobotní erzetu nedokončil. Odpoledne se do soutěže s pronajatým Liazem vrátil a po velmi solidním výkonu byl na měřeném úseku o patnáct minut pomalejší než Macík.

Pro závěrečnou etapu připravili polští pořadatelé dva krátké testy (9,5 a 17 km), které se pojedou dvakrát. Jméno vítěze Polské baji v kategorii kamionů bychom měli znát v neděli 6. září okolo 14. hodiny.

BAJA POLAND 2020
KAMIONY
průběžné pořadí po 1. etapě (RZ3)
1. Valtr/Valtr/Kaplanek Iveco Powerstar 5:50:01
2. Macík/Tomášek/Švanda Iveco Powerstar +7:35
3. Stiblík/Němeček/Motl Liaz 111.154 +2:37:22

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu