Andalucía Rally: Debutant Kevin Hansen si brousí zuby na týmové kolegy

Rubrika: Andalucía Rally, S×S  
/ Aktualizováno:

Kevin Hansen patří k hvězdám světového rallycrossu, ale cross-country rally okusí tento týden úplně poprvé. Se specifiky nové disciplíny se bude v Andalusii seznamovat za volantem speciálu OT3 kategorie side-by-side.

Kevin Hansen, Red Bull Off-Road Junior Team
Kevin Hansen při červencových testech OT3 v Polsku. © Red Bull Content Pool

22letý Švéd se Andalucía Rally zúčastní v barvách Red Bull Off-Road Junior Teamu, z jehož sestavy dočasně vypadl zraněný Američan Blade Hildebrand. Poprvé za celou svou dosavadní kariéru nebude Hansen při závodě v kokpitu sám a pojede podle rozpisu, resp. roadbooku. Po svém boku bude mít francouzského navigátora Françoise Cazaleta, jenž jinak tvoří posádku právě s Hildebrandem.

„Mít spolujezdce je pro mě trochu nezvyklý pocit, ale aspoň na to dobrodružství není člověk sám. Nicméně je to celkem obtížné, protože na začátku ani pořádně nerozumíte, co vám vlastně říká. Co má jako znamenat ‚tři sta, ostrá pravá do ypsilon levá‘?“ přibližuje první dojmy Kevin Hansen. „Čeká mě hodně tvrdé práce ohledně rozpisu, musím se naučit poslouchat a najít správný rytmus jízdy podle diktátu. Při rallycrossu sice mám svého spottera, ale jeho jazyk a přístup jsou naprosto odlišné.“

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Už po prvních testech Hansen pochopil, že z rallycrossových zkušeností využije ve Španělsku pouze minimum.

„Největší rozdíl ve srovnání s rallycrossem? Všechno!” směje se Hansen. „Když jsem byl týmovým kolegou Sébastiena Loeba, pořád jsem se ho ptal, jestli se mu víc líbí dálkové rally nebo rallycross. Teď už sám vím, že to nelze srovnávat, protože to jsou úplně odlišné zážitky. Při rallycrossu se snažíte dostat sebe a auto na absolutní hranici možností, což je neuvěřitelné. Tady jde o to, abyste maximálně využil minimální informace a dokázal rychle rozumět všemu, co se kolem vás děje.“

Využít nabídnutou šanci

Andaluskou rally vnímá Hansen pouze jako záskok a jednorázovou příležitost. O případném pozdějším startu na Rally Dakar zatím mluvit nechce. Každopádně by rád obstál ve srovnání se zkušenějšími týmovými kolegy Mitchem Guthriem a Sethem Quinteirem.

Kevin Hansen, test Polsko 2020
Kevin Hansen, OT3, Red Bull Off-Road Junior Team. Testování v Polsku, červenec 2020. © Red Bull Content Pool

„Chci být dobrý v každém voze, do něhož usednu. Od týmu mám za úkol dovézt auto do cíle a ujet co nejvíce kilometrů. Toto zadání respektuji, ale zároveň chci podat dobrý výkon. V motorsportu neexistují druhé šance. Jestliže dostanete příležitost, musíte se předvést. Jedno je jisté: pokud nejste dobří, další šanci už nedostanete. Chci ukázat, že dobrý jsem. A pokud to chci skutečně dokázat, musím porazit týmové kolegy,“ odkrývá své ambice pokračovatel závodnické tradice známé švédské rodiny, jehož otec Kenneth je čtrnáctinásobným mistrem Evropy v rallycrossu.

Andaluská rally startuje v úterý 6. října krátkou superspeciálkou. Od středy do soboty bude pokračovat čtyřmi dlouhými etapami. Celkem soutěž měří 1354 km, z nichž se 1030 pojede v rámci rychlostních zkoušek.

Podrobné ohlédnutí za Andaluskou rally, zajímavosti z příprav jednotlivých týmů na Dakar a Africa Eco Race 2021, rozhovory, velkolepé sondy do dakarské historie a vydatnou porci dalšího dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu