Andalucía Rally: Na superspeciálce se blýskl nováček Sanders

Rubrika: Andalucía Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Daniel Sanders si v posledních letech vydobyl velké renomé v enduru a skvěle se uvedl i při debutu v cross-country rally. V hodnocení prologu Andaluské rally figuruje Australan na druhé pozici, když dosáhl shodného času jako mnohem zkušenější krajan a týmový kolega Toby Price.

Daniel Sanders, Andalucía Rally 2020
Daniel Sanders, KTM 450 Rally Factory Replica, KTM Factory Racing. Andalucía Rally 2020. © Red Bull Content Pool

V úterý 6. října měla Andalucía Rally 2020 na programu sice jen krátký devítikilometrový prolog, ale její organizátoři si už nyní zaslouží obrovské ocenění. Po vynuceném zrušení letošního ročníku Marocké rally dokázal tým společnosti ODC Events v šibeničním termínu připravit zcela novou soutěž, na jejímž startu se sešla velmi kvalitní konkurence. To vše navzdory komplikovaným opatřením, jež jsou prakticky po celém světě přijímána v reakci na šíření nemoci covid-19.

„Andaluskou rally jsme uspořádali, abychom nenechali vyhasnout plamen. Tři měsíce před Dakarem to je silné sdělení. Pětadevadesát procent závodníků, kteří jsou tady, pojede i Dakar. Bylo důležité ukázat jim i jejich sponzorům, že dobrodružství pokračuje a je možné jej uspořádat i za současných podmínek,“ vysvětluje hlavní motivaci svých spolupracovníků šéf ODC Events David Castera, který je zároveň ředitelem dakarské rally.

„I když se tu sešla skvělá konkurence a je tu většina týmů, je potřeba vnímat toto dostaveníčko spíš jako příležitost k opětovnému setkání celé rodiny dálkových soutěží než se soustředit na výsledky. Většina závodníků chce především znovu najít své limity a testovat. Automobilové posádky se seznámí s novým elektronickým roadbookem a motorkáři vyzkouší vesty s airbagy,“ nastiňuje hlavní úkoly tohoto týdne Francouz.

David Castera, Andalucía Rally 2020
David Castera se snaží dakarskou komunitu provést mimořádným obdobím. © ODC Events/DPPI

Jako vedoucí muž průběžného hodnocení motocyklistů nastoupí do první etapy Toby Price, který se svou KTM potřeboval ke zdolání superspeciálky 6 minut a 29 sekund. Shodného času dosáhl jeho nový týmový kolega Daniel Sanders, jemuž patří druhá příčka.

Podobně nabuzen jako Sanders vlétl do soutěže Ross Branch. Botswaňan byl při debutu v barvách továrního týmu Yamaha jen o tři sekundy pomalejší než australské duo a je průběžně třetí před Matthiasem Walknerem s další tovární KTM.

Češi ve třetí desítce

V kategorii Rally GP, která se měla od letošního roku stát nejprestižnějším kolbištěm v rámci světového šampionátu FIM, startuje ve Španělsku třicet jezdců. Jan Brabec s Husqvarnou je v této společnosti po úterku třiadvacátý v Rally GP a celkově pětadvacátý.

Jan Brabec, Andalucía Rally 2020
Jan Brabec, Husqvarna FR450 Rally Replica. Andalucía Rally 2020. © Strojrent Team

„Udělal jsem tři zásadní chyby, ale máme před sebou čtyři dny a čtyři dlouhé etapy,“ lakonicky shrnul situaci Jan Brabec.

Libor Podmol se za několika pomalejšími, ale dříve startujícími jezdci potýkal se zvířeným prachem. Na trati byl o sekundu pomalejší než Brabec a v absolutním pořadí motorkářů je osmadvacátý. V kategorii Rally 2, jež je vyhrazena méně zkušeným závodníkům, obsadil čtvrté místo.

Z nejrychlejšího času v Rally 2 se radovala další hvězda endura. Trojnásobný mistr světa David Knight sice jede stejně jako Sanders první rally své kariéry, brzy by se však chtěl na této scéně etablovat. Výhra na superspeciálce s desetisekundovým náskokem před druhým Španělem Schareinou je určitě zajímavou vizitkou.

Těsně za pomyslnými medailovými pozicemi skončil v prologu čtyřkolkář Tomáš Kubiena.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Automobily absolvují superspeciálku ve středu ráno. Po ní se stejně jako motocyklisté vydají do první dlouhé etapy, v jejímž rámci na ně čeká 258 měřených kilometrů rozdělených do dvou rychlostních zkoušek.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu