Podmol dal s dakarkou backflip a už vymýšlí další šílenost

Rubrika: Tiskové zprávy  
/ Aktualizováno:

Libor Podmol skočil salto na motorce, na níž pojede Rally Dakar. Nyní je bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu ve Španělsku, kde odstartoval do své další cross-country rally.

Libor Podmol, backflip
Libor Podmol zvládl backflip i s těžkou dakarskou Husqvarnou FR450 Rally. © PR L. Podmol

„Salto s ‚dakarkou‘ jsem měl v hlavě od chvíle, co jsem si ji koupil. Byl jsem trochu nervózní, ale věřil jsem si. Dopadlo to skvěle,“ pochvaluje si šestatřicetiletý Libor Podmol, který se cross-country rally věnuje teprve od letošního roku.

Po srpnové Řecké rally, kde dojel při debutu třetí, si chtěl Podmol trochu zavzpomínat, tedy zaskákat.

„Opět jsem se začal věnovat lehce FMX, rally šla na pár týdnů stranou. Po exhibici v Itálii jsem se cítil freestylově dobře. Venku bylo krásně, tak jsem na zahradě nafoukl dopadovou plochu, a šel na to,“ popisuje vítěz X-Games.

Diváků doma moc neměl. Na originální kousek se tak mohl perfektně soustředit.

„Byl tam jen jeden kameraman a mechanik, na salto se přišla podívat i žena od plotny. Panovala tam taková poklidnější atmosféra. Ale co si budeme povídat, bylo to pár dní před odjezdem na zatím největší rally závod, takže jsem si nemohl dovolit udělat chybu,“ směje se Podmol.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Salto vzad s dakarským speciálem Husqvarna skočil hned několikrát. S čím měl při tricích s motorkou největší trable?

„S výkonem a akcelerací, díky níž se motorka začne točit. A také s přesností. Létal jsem občas vlevo, občas vpravo. Naštěstí se nám podařilo na motorce zvednout výkon, a tak jsem mohl zkusit do rampy najet na druhý rychlostní stupeň. Nejvíc jsem se bál dopadu. Ta motorka je celkově taková neohrabaná. Je to tak trochu jako bych dopadal s kamionem. Vše je technicky mnohem náročnější. A taky jsem měl obavy z představy, že něco udělám s drahou motorkou, nebo se svým tělem. V životě je občas prostě potřeba trochu zariskovat,“ míní Podmol, který si loni v dubnu na světovém šampionátu v Mnichově při pádu zlomil obě nohy a jeho kariéra byla v ohrožení.

Salto vzad na podobné motorce před ním zvládl jen jeden člověk. V roce 2011 předvedl stejný kousek v Madridu Španěl Marc Coma.

Sutherland & Podmol, Andalucía Rally 2020
Podmol řádí i v Andalusii. Přestože prolog měřil jen 9 km, dokázal předjet Matta Sutherlanda startujícího o minutu dřív. © ODC/MCH Photo

„Motorka sice vypadala jako dakarská, ale byla na motokrosovém podvozku. Takže se sériovou ‚dakarkou‘ jsem vlastně skočil flip jako první na světě, ale tím se nechci moc chlubit. Dám s ní něco, s čím budu moci říkat hrdě ‚world first‘, jen mi dejte trochu času,“ slibuje člen českého týmu Orion – Moto Racing Group.

Že by salto skočil na samotném Dakaru, který se začátkem roku pojede podruhé v Saúdské Arábii?

„Dát to na duně je určitě výzva. Řídím se heslem: Nic není nemožné. Určitě mám v hlavě více šílených kousků, backflip byl jen začátek,“ uzavírá Podmol, kterého nyní ve Španělsku čeká právě kvalifikace na vysněný Dakar.

Tisková zpráva Libora Podmola [editováno]

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu