Andalucía Rally: Kevin Benavides vede, Luciano skončil v nemocnici

Rubrika: Andalucía Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Po první etapě Andaluské rally panuje spokojenost především v táboře Hondy. Jejím jezdcům patří první dvě místa v hodnocení etapy i v průběžné klasifikaci. Naopak ke smolařům dne patřil Jan Brabec.

Matthias Walkner, Andalucía Rally 2020
Matthias Walkner, KTM 450 Rally Factory Replica, Red Bull KTM Factory Racing. Andalucía Rally 2020. © KTM

Před Andalucía Rally se někteří závodníci obávali, že se její tratě budou svým charakterem blížit spíše bajám, při nichž nebývá navigace tak obtížná. Z omylu je vyvedla hned první etapa.

„Bylo to obtížnější, než se čekalo. Hodně se jelo na otevřených pláních se spoustou nejrůznějších cest, které zde vyjely zemědělské stroje. Prvních osmdesát kilometrů jsem však s navigací problémy neměl,“ popisuje Matthias Walkner, jenž do etapy startoval jako čtvrtý.

Větší problém však pro motocyklisty, kteří se na trati pohybovali v čelní skupině, však představovaly nepřesnosti v itineráři.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Na 190. kilometru jsme společně s Pricem a Branchem přijeli na křižovatku ve tvaru písmene T, kde nás roadbook poslal doleva. Jenže tam byl zátaras,“ pokračuje Rakušan. „Nevěděli jsme, co máme dělat, tak jsme se vydali doprava. Ale terén vůbec neodpovídal roadbooku. Tak jsme se vrátili zpět a zábranu odstranili. Jak se ukázalo, byla to skutečně správná cesta.“

„Další problém nastal na 246. kilometru, kde se roadbook s realitou rozcházel o pět set metrů. Projezdil jsem křížem krážem celé pole, abych našel správnou cestu. Tam jsem opět ztratil nějaký čas. Protože se tuto rally podařilo připravit v tak krátkém čase, mám samozřejmě pro chyby určité pochopení, ale pro nás jezdce je trochu náročné, když jsou údaje tak nepřesné a chybné. Zkrátka člověk ztratí spoustu času pokaždé, když se musí vracet,“ krčí rameny tovární jezdec KTM, který se s ohledem na všechny potíže nevešel do první desítky.

Double Hondy

Na mezičasech tak udávali tempo jezdci startující později. Nejprve vedl domácí Joan Barreda s Hondou, před něhož se později dostal týmový kolega Kevin Benavides. Argentinec první pozici uhájil až do cíle, Španěl bral etapové stříbro (+3:15 min). První dvě příčky patří této dvojici i v průběžné klasifikaci.

Kevin Benavides, Andalucía Rally 2020
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Andalucía Rally 2020. © HRC

„Všechno šlo dobře, ale těsně před neutralizací jsem řešil problém s roadbookem. Papír se uvolnil a nemohl jsem ho převíjet. V neutralizaci jsem se to pokusil opravit, ale nešlo to,“ popisuje Kevin Benavides. „Proto jsem posledních 110 kilometrů musel sledovat stopy. Bylo to náročné na koncentraci a měl jsem pár krizovek, ale nakonec to dopadlo dobře.“

Podstatně hůře dopadl den pro Kevinova mladšího bratra Luciana, který se po přestupu od KTM ve Španělsku poprvé představil v barvách továrního týmu Husqvarny. Podle prvních zpráv měl Argentinec v závěru nepříjemný pád, po němž byl při vědomí, ale se silnými bolestmi v oblasti žeber byl transportován do nemocnice. Vyšetření sice neodhalila žádnou zlomeninu, přesto Argentinec ze soutěže odstoupil.

Jan Brabec, Andalucía Rally 2020
Jan Brabec, Husqvarna FR450 Rally Replica. Andalucía Rally 2020. © Strojrent Team

Brabec útočil vysoko

První etapu měl výborně rozjetou Jan Brabec. Se svou Husqvarnou dlouho ztrácel na čelo jen několik minut a v konkurenci továrních jezdců bojoval o umístění v první polovině druhé desítky. V závěru speciálky však výrazně ztratil a do cíle dojel s 69minutovým mankem na vítězného Kevina Benavidese.

„Na 170. kilometru mi odešla zadní pumpa, takže jsem nemohl používat benzin ze zadní nádrže. Musel jsem to dotlačit kilometr na cestu a počkat, až mi dovezou benzin,“ vysvětluje Jan Brabec. „Ale mám radost, že rychlost tam je. Technický problém vyřešíme a do Dakaru budeme ready.“

Libor Podmol z týmu Orion – Moto Racing Group obsadil třetí příčku ve skupině Rally 2 Moto, přestože v závěru bloudil a přibližně pět kilometrů si zajel. Třetí je také v průběžném hodnocení této skupiny.

Tomáš Kubiena, Andalucía Rally 2020
Tomáš Kubiena, Yamaha Raptor 700, Story Racing. Andalucía Rally 2020. © ODC/DPPI

Čtyřkolkář Tomáš Kubiena se svým Raptorem nestačil pouze na Kamila Wiśniewského a s odstupem dvou minut a deseti sekund od vedoucího Poláka drží druhé místo i celkově.

Ve čtvrtek 8. října pokračuje Andaluská rally druhou etapou. Na jezdce čeká celkem 336 kilometrů, z nichž se 243 pojede na čas v rámci dvou oddělených rychlostních zkoušek.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu