Andalucía Rally: Zkrácenou úvodní etapu vyhrál Yazeed Al-Rajhi

Rubrika: Andalucía Rally, Auto  
/ Aktualizováno:

Yazeed Al-Rajhi oslavil návrat Dirka von Zitzewitze na místo spolujezdce vítězstvím v první etapě Andaluské rally. Saúdsko-německá posádka jede první společný závod od navigátorova zranění, které utrpěl loni v létě na Maďarské baje.

Yazeed Al-Rajhi, Andalucía Rally 2020
Yazeed Al-Rajhi/Dirk von Zitzewitz, Toyota Hilux, Overdrive SA. Andalucía Rally 2020. © ODC

Na rozdíl od motocyklistů, kteří absolvovali prolog už v úterý odpoledne, se posádky automobilů a side-by-side vydaly na jeho trať až ve středu ráno. Před polednem pak měly vyrazit rovnou do první dlouhé rychlostní zkoušky.

Startovní pořadí pro první etapu však devítikilometrová superspeciálka stejně neurčila. Na vině byly problémy s časomírou a se startovní procedurou. Na základě několika protestů rozhodlo vedení závodu o anulaci výsledků. Projednání záležitosti navíc znamenalo zdržení v programu závodu a hrozilo, že později startující auta a SSV budou dojíždět do cíle úvodní etapy už za tmy. Proto byla speciálka z bezpečnostních důvodů zkrácena z 258 na necelých 170 km.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Když se konečně začalo závodit, udávaly tempo Toyoty. Yazeed Al-Rajhi se po celou rychlostní zkoušku na mezičasech držel těsně za Nasserem Al-Attiyahem, kterého však přibrzdily technické potíže a klesl na třetí příčku (+2:13 min).

„Po pětačtyřiceti kilometrech jsme měli problém s hnací hřídelí levého předního kola, takže jsme sto dvacet kilometrů jeli jen s pohonem zadních kol. Nebylo to snadné a jsem celkem rád, že jsme etapu dokončili, aniž bychom ztratili příliš času,“ oddechl si Nasser Al-Attiyah.

Al-Rajhi zvítězil o minutu a 47 sekund před Carlosem Sainzem s Mini JCW Buggy.

„V první řadě chci poděkovat Dirkovi. Je skvělé mít ho opět po svém boku. Elektronický roadbook fungoval bezchybně, je to dobrý nápad,“ hodnotí Yazeed Al-Rajhi. „Zítra sice pojedeme jako první, ale opět se pokusíme vydat ze sebe maximum.“

Cristina Gutierrez, Andalucía Rally 2020
Cristina Gutierrez/Ignacio Santamaria, Mini All4 Racing, X-raid Mini JCW Team. Andalucía Rally 2020. © X-raid

Mimořádný den prožila domácí Cristina Gutierrez. Španělka před soutěží vyměnila Mitsubishi týmu Sodicars Racing za Mini All4 Racing od X-raidu a vyplatilo se. Na speciálce dosáhla pátého nejlepšího času a po započítání dvouminutové penalizace, kterou obdržel původně čtvrtý Bernhard ten Brinke za minutí jednoho z kontrolních bodů, se posunula těsně za medailové pozice.

Se stejným vozem v Andalusii startuje Stéphane Peterhansel, který soutěž bere hlavně jako další příležitost k vyladění spolupráce s novým navigátorem Edouardem Boulangerem. Více než dvanáctiminutová ztráta a osmá příčka přesto Francouze rozhodně netěší.

„Měli jsme defekt, ale já jsem to hned nezaregistroval. V další zatáčce jsme proto vylétli z trati a kolem jsme do něčeho poměrně silně narazili,“ popisuje Stéphane Peterhansel. „Od té chvíle se auto docela obtížně řídilo a pak se úplně zlomilo rameno, které při nehodě muselo dostat velkou ránu. Zbytek testu jsme dojížděli rychlostí 20 km/h. Kdyby speciálku nezkrátili, asi bychom měli problém ji vůbec dokončit.“

Aron Domżała, Andalucía Rally 2020
Aron Domżała/Maciej Marton, Can-Am, Monster Energy Can-Am. Andalucía Rally 2020. © ODC

V kategorii SSV se při premiéře v továrním týmu Monster Energy Can-Am skvěle uvedl Aron Domżała. Polák první etapu vyhrál s desetisekundovým náskokem před španělským týmovým kolegou Gerardem Farresem.

Ve čtvrtek 8. října pokračuje Andaluská rally druhou etapou. Na posádky čeká celkem 336 kilometrů, z nichž se 243 pojede na čas v rámci dvou oddělených rychlostních zkoušek.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu