Andalucía Rally: Podmol nejrychlejší ve skupině, Branch celkově

Rubrika: Andalucía Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Vedení továrního týmu Yamahy má důvod ke spokojenosti. Výhrou ve druhé etapě Andaluské rally znovu demonstroval své kvality nový rekrut Ross Branch. V souboji dvou prominentních nováčků získal bývalý špičkový freestyle motokrosař Libor Podmol poprvé skalp endurového šampiona Davida Knighta.

Ross Branch, Andalucía Rally 2020
Ross Branch, Yamaha WR450F Rally, Monster Energy Yamaha Rally Official Team. Andalucía Rally 2020. © Yamaha Racing

Andalucía Rally 2020 pokračovala ve čtvrtek 8. října druhou etapou. Účastníky čekalo 242 kilometrů rozdělených do dvou samostatných rychlostních zkoušek. První vedla po úzkých cestách mezi olivovníky, druhá kopírovala část trati středeční etapy a v otevřené krajině se jelo o poznání rychleji.

Ross Branch naplno využil pozdějšího startu a svůj debut v barvách Monster Energy Yamaha Rally Official Teamu ozdobil prvním etapovým vítězstvím.

34letý Botswaňan se v Andalusii seznamuje se všemi radostmi i strastmi života továrních jezdců. Po třetím čase v úterním prologu včera prakticky po celý den otevíral trať společně s Tobym Pricem. Oba doplatili na některé nesrovnalosti v roadbooku, které museli vyřešit, čímž ale pomohli ušetřit drahocenný čas později startujícím soupeřům. Sami vypadli z první desítky.

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Ve čtvrtek se karta obrátila. Branch se na trať vydal jako třináctý a svou výhodu využil. Etapové vavříny jej vynesly na čtvrté místo celkové klasifikace.

„Začal jsem klidně a snažil se vyvarovat chyb, protože za každou můžete draze zaplatit. Všechno do sebe zapadlo, motorka, navigace i můj výkon, a díky tomu jsme vyhráli. Je to skvělý pocit a povzbuzení. Těším se na zítřek a další skvělý den,“ září spokojeností Ross Branch.

S první pozicí na trati se dnes výborně vypořádal Kevin Benavides s tovární Hondou, který i navzdory dvouminutové penalizaci za minutí kontrolního bodu udržel vedení v průběžném hodnocení.

Ve vynikajících výkonech pokračuje také Lorenzo Santolino a na druhé příčce celkově vystřídal krajana Barredu. Jezdec tovární Hondy inkasoval čtrnáctiminutovou penalizaci za prohřešky při průjezdu kontrolními body a propadl se až na čtrnáctou pozici.

Lorenzo Santolino, Andalucía Rally 2020
Lorenzo Santolino, Sherco Rallye, Sherco TVS Racing. Andalucía Rally 2020. © ODC/Rally Zone

V táboře Yamahy panuje radost nejen díky Branchovým výkonům. Japonská značka má v první desítce jako jediná čtyřnásobné zastoupení. Kromě Branche se do top 10 po první polovině soutěže prosadili také Adrien Van Beveren (3.), Franco Caimi (5.) a Jamie McCanney (10.).

Nejlepším z jezdců KTM je po dvou etapách šestý Toby Price. Australanův týmový kolega Sam Sunderland, jenž byl po první etapě pátý, měl na desátém kilometru nepříjemný pád a s velkými bolestmi ruky se vrátil do bivaku. Vyšetření v nemocnici sice neodhalila žádnou zlomeninu, Brit však v soutěži pokračovat nebude.

„Pro všechny to byla další zrádná etapa. Toby [Price] odvedl výbornou práci, zezadu se prokousal prachem a zaznamenal dobrý výsledek. Matthias [Walkner], Sam [Sunderland] a Daniel [Sanders] dnes spadli,“ bilancuje manažer týmu KTM Jordi Viladoms. „Sam bohužel nemohl pokračovat. Naštěstí nemá nic zlomeného a může pokračovat v přípravě na Dakar. Soutěž je mnohem náročnější, než jsme si mysleli.“

Jan Brabec, Andalucía Rally 2020
Jan Brabec, Husqvarna FR450 Rally Replica. Andalucía Rally 2020. © Strojrent Team/MCH Photo

Brabec nakoukl do dvacítky, Podmol útočí

Jan Brabec uzavíral v etapě první dvacítku elitní kategorie Rally 2 (+17:21 min). Po úterních problémech a navzdory dnešnímu pádu si polepšil z 25. na 22. místo.

„Musel jsem se prokousávat prachem a asi ve 140 km/h jsem nedobrzdil a zahodil to. Motorka visela na plotě a já jsem sedřenej jak kůň. Ale užil jsem si to,“ shrnuje Jan Brabec.

Libor Podmol v Andalusii potřebuje především dojet do cíle, aby se kvalifikoval na lednový Dakar, nicméně jakýkoliv dobrý výsledek je pro každého nováčka dalším povzbuzením. A zvlášť pokud se jedná o jezdce, který v jiné disciplíně příslušel do absolutní špičky.

Libor Podmol, Andalucía Rally 2020
Libor Podmol, Husqvarna 450 RR, Orion - MRG. Andalucía Rally 2020. © PR L. Podmola

Z tohoto pohledu je velmi zajímavé srovnání jezdce týmu Orion – Moto Racing Group s dalším zelenáčem ve světě cross-country rally Davidem Knightem, jenž má na svém kontě tři tituly mistra světa. „Knighter“ ovládl hodnocení skupiny Rally 2 Moto jak při prologu, tak v první etapě, ale dnes na Podmola nestačil.

Český závodník byl tentokrát v Rally 2 Moto nejrychlejší a v celkovém součtu se posunul na druhou příčku před Francouze Camille Chapelièra. Z Knightova náskoku umazal více než pět a tři čtvrtě minuty. Před dvěma závěrečnými dny soutěže dělí dvojici necelých deset minut.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu