Andalucía Rally: Suverénní Honda. Díky Benavidesovi

Rubrika: Andalucía Rally, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Kevin Benavides slaví. Po více než dvou letech si připsal další vítězství na významné mezinárodní cross-country rally. V Andalusii triumfoval díky vyrovnaným výkonům v jednotlivých etapách a rychlé jízdě s minimem chyb při navigaci.

Kevin Benavides, Andalucía Rally 2020
Kevin Benavides, Honda CRF450 Rally, Monster Energy Honda Team. Andalucía Rally 2020. © HRC

Kevin Benavides s tovární Hondou vyhrál první etapu Andalucía Rally 2020, v následujících dvou dnech se pokaždé prosadil mezi čtveřici nejrychlejší a na poslední speciálce si už vedení pohlídal. Argentinci stačil i sedmý čas.

„Dnes šlo o to, abych rychlostní zkoušku projel solidním tempem a neudělal žádnou chybu. Trochu mě trápil loket, ale i to bylo postupem času lepší,“ připomíná Kevin Benavides zranění, které utrpěl při pádu ve druhé etapě. „Z vítězství mám velkou radost. Už jsem ho moc potřeboval. Je to odměna za veškeré vynaložené úsilí. Sice jsme od Dakaru prakticky nezávodili, ale tvrdě jsem trénoval a také spolupracoval se sportovním psychologem. Bydlím nedaleko Salty a cesty v jejím okolí nejsou nepodobné těm andaluským. I to určitě pomohlo.“

Van Beveren je zpátky, Santolino přichází

Druhé místo (+7:42 min) je povzbuzením pro Adriena Van Beverena, který letos už potřetí v řadě nedokončil Dakar, a navíc se nepříjemně zranil. Ve Španělsku ukázal, že je znovu ve formě.

„Po havárii na Dakaru jsem poprvé za celou svou kariéru přemýšlel, jestli chci v závodění pokračovat,“ přiznává Adrien Van Beveren. „Hodně jsem o tom přemýšlel a rozhodl se, že kvůli vlastnímu uspokojení pokračovat budu. Neznamená to, že nejsem vděčný svému týmu a sponzorům, ale byl to pro mě důležitý posun po psychické stránce. Je pro mě velkou satisfakcí, že jsem tu dokázal bojovat na špici.“

A Francouz musel o stříbro skutečně tvrdě bojovat až do posledních metrů závěrečné etapy. Na záda mu totiž dýchal Lorenzo Santolino, který na domácích tratích patřil k hvězdám soutěže. Ve světové konkurenci se poprvé prosadil na stupně vítězů a třetím místem se postaral o velký úspěch továrního týmu Sherco. V cíli dělilo Španěla od Van Beverena pouhých 12 sekund.

Santolino & Van Beveren, Andalucía Rally 2020
Lozenzo Santolino a Adrien Van Beveren v cíli poslední etapy Andalucía Rally 2020. © ODC/DPPI

Nejrychlejším časem v poslední etapě na sebe znovu upozornil nováček v barvách továrního týmu KTM Daniel Sanders. Jinak však rakouská značka tentokrát zůstala poněkud ve stínu svých soupeřů. Toby Price, jako nejlepší z jejích jezdců, skončil těsně za medailovými pozicemi.

Jana Brabce přibrzdily ve druhé etapě technické problémy. V hodnocení elitní kategorie Rally GP tak skončil dvaadvacátý. Své možnosti však naznačil v posledních dvou etapách. V té předposlední se dlouho držel ve vedoucí trojici a po pádu nakonec skončil jedenáctý. Se soutěží se rozloučil třináctým místem na poslední speciálce.

„Užil jsem si to a vím, že dokážu bojovat o top 10. Mrzí mě je to čerpadlo v zadní nádrži, které mě v celkovém pořadí odsunulo na zadní příčky. Ale taky vím, jaké to je bojovat o etapové prvenství,“ bilancuje Jan Brabec.

Jan Brabec, Andalucía Rally 2020
Jan Brabec, Husqvarna FR450 Rally Replica. Andalucía Rally 2020. © ODC/DPPI

Podmol i Kancius míří na Dakar

V kategorii Rally 2, která je určena jezdcům s menšími zkušenostmi s cross-country rally (a čtyřkolkářům), se při svém debutu v této disciplíně blýskl bývalý mistr světa v enduru David Knight.

Libor Podmol splnil hlavní úkol, který si společně s týmem Orion – Moto Racing Group stanovil. Soutěž dokončil a díky tomu se kvalifikoval na Dakar 2021. V hodnocení Rally 2 obsadil třetí příčku, když jej kromě vítězného Knighta předstihl ještě Španěl Tosha Schareina.

Mezi čtyřkolkáři zvítězil Francouz Jerôme Connart. Tomáš Kubiena z boje o poháry vypadl ve druhé etapě, když jeho Yamaze upadlo kolo. Přesto odjíždí tým Story Racing ze Španělska spokojen. Litevec Laisvydas Kancius, pro něhož Kubiena postavil čtyřkolku, dojel do cíle jako pátý a díky tomu se také kvalifikoval na lednový Dakar.

Podrobné ohlédnutí za Andalucía Rally, kompletní přehled nejdůležitějších událostí neobvyklé sezony 2020, novinky ze zákulisí jednotlivých týmů před Dakarem 2021, unikátní a rozsáhlé sondy do dakarské historie, zajímavé rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu