Dakar 2021: Kamaz tentokrát bez Eduarda Nikolajeva

Rubrika: Dakar 2021, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Tovární tým Kamazu potvrdil svou účast na Rally Dakar 2021. V Saúdské Arábii se znovu představí se čtyřmi vozy. Do jezdecké sestavy ruského týmu se po letošní absenci vrátí Ajrat Mardějev. Místo v jezdecké sestavě naopak nezbylo na pětinásobného vítěze nejslavnější maratonské rally světa Eduarda Nikolajeva.

Eduard Nikolajev, Dakar 2020
Podobná fotografie na Dakaru 2021 nevznikne. Eduard Nikolajev tentokrát za volant neusedne. © Red Bull Content Pool

Jména pilotů, kteří pojedou Dakar 2021, oznámil šéf týmu Vladimir Čagin na tradičním podzimním setkání s ruskými novináři a partnery týmu. 3. ledna se v saúdskoarabské Džiddě na start postaví čtveřice Kamazů 43509. Za jejich volanty usednou obhájce vítězství Andrej Karginov, letos druhý Anton Šibalov, Ajrat Mardějev, jenž nejcennější trofej vybojoval v roce 2015, a Dmitrij Sotnikov. Kompletní složení posádek zveřejní tým později.

Marně bychom ve startovní listině kategorie kamionů naopak hledali jméno Eduarda Nikolajeva. Pětinásobný vítěz v ní bude chybět poprvé od roku 2007. Do Saúdské Arábie ovšem odcestuje společně s ostatními kolegy.

„V týmu dnes máme pět zdatných posádek. Všichni piloti jsou stejně dobří a jedná se o naprosto sladěnou pětici,“ hodnotí Vladimir Čagin. „Museli jsme ale vybrat čtyři posádky, které budou na Dakaru hájit barvy týmu Kamaz-Master a domácího automobilového průmyslu.“

Magazín DAKARMANIA
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Rozhodování nebylo snadné. Nakonec volant závodního kamionu dočasně opustí Eduard Nikolajev. Během závodu mi bude pomáhat při řešení organizačních a technických záležitostí. Myslím, že jeho mnohaleté zkušenosti, které nasbíral jako jezdec a mechanik, pomohou. Na Dakaru je potřeba bleskově dělat správná rozhodnutí, jen tak můžete zvítězit.“

Šestatřicetiletý Rus z velké části převezme úkoly Čaginova zástupce Sergeje Savostina, který v lednu zůstane doma. Se svými podřízenými se bude věnovat přípravě závodní techniky na následující sezonu.

Eduard Nikolajev, Dakar 2020
Na Dakaru 2020 se Eduardu Nikolajevovi nedařilo. Jak napovídá oranžový podklad startovního čísla, soutěž dokončil mimo klasifikaci. © Red Bull Content Pool

„Bude to pro mě nová zkouška a výzva. Udělám vše možné i nemožné, abych byl týmu na nové pozici užitečný. Poznám závod z pohledu manažera. Mnozí piloti si tuto roli vyzkoušeli už přede mnou. U nás to byl Firdaus Kabirov, jinde třeba Gerard de Rooy nebo Jordi Viladoms od KTM… Udělali si přestávku a pak se vrátili. Myslím, že mnohé před sebou ještě má i naše posádka,“ věří Eduard Nikolajev.

Další podrobnosti a zajímavosti ze zákulisí příprav týmu Kamaz-Master i jeho soupeřů na Dakar 2021, velké sondy do dakarské historie, shrnutí letošní mimořádné sezony, rozhovory a spoustu dalšího originálního dakarského čtení najdete na 160 stranách druhého čísla tištěného magazínu DAKARMANIA. Vychází 1. prosince!

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu