Dakar 2021: Ouředníček se znakem Toyoty na kapotě

Rubrika: Auto, Dakar 2021  
/ Aktualizováno:

Tomáš Ouředníček potvrdil účast na Rally Dakar 2021. Masku jeho vozu tentokrát nebude zdobit modrý ovál Fordu, ale nápis Toyota.

Toyota, Ultimate Dakar Racing
Podoba vozu Tomáše Ouředníčka pro Dakar 2021. © Ultimate Dakar Racing

51letý Ouředníček absolvuje dakarskou rally poosmé. Nejlepšího výsledku dosáhl jako navigátor Miroslava Zapletala, po jehož boku se při prvním jihoamerickém ročníku v roce 2009 radoval ze sedmého místa v kategorii automobilů. Spolujezdcem dřevohostického závodníka a konstruktéra byl také v letech 2010 a 2012.

Jako pilot se Dakaru zúčastnil v letech 2016 a 2018–2020. Nejúspěšnější byl v roce 2019. S Fordem Raptor RS Cross-Country, který si pronajal od týmu MP-Sports, se tehdy prosadil do druhé desítky (17. místo). Při zbývajících startech s vozy vlastního týmu sbíral umístění ve čtvrté, respektive páté desítce.

V průběhu roku došlo v Ultimate Dakar Racingu ke kompletní výměně personálu, jenž se stará o závodní techniku. Z letošní sestavy se s Ouředníčkem do Saúdské Arábie v lednu vrátí pouze navigátor David Křípal, jenž se v této roli představí již počtvrté.

Exkluzivní „plemeno“ bez rodokmenu

Změna se týká i značky automobilu. Ouředníček, jehož tým sídlí ve Velkém Meziříčí, získal podporu jihlavského dealera Toyoty, a proto bude ve startovní listině u jeho jména v kolonce „vozidlo“ uvedena Toyota Hilux. Původ a stáří vozu však zůstávají nejasné.

„Teď jsme koupili starší Toyotu Hilux, ale plánujeme, že bychom příští rok měli tovární vůz,“ uvedl Tomáš Ouředníček. „Stavěl ho někdo v Jižní Africe, ale nebyla to Toyota Gazoo Racing, respektive Hallspeed. Není to poslední model a vzhledem k rozpočtu a celkové situaci to tentokrát bude jen o tom, abychom dojeli. Jestliže jsme v předchozích letech říkali, že chceme být v top 10, tak tentokrát bychom byli mega spokojení s top 20,“ prozrazuje Ouředníček, jaké má ambice s dnes oficiálně představeným vozem. Ten díky celé řadě dobře patrných detailů připomíná spíše Fordy Ranger, které v předchozích letech vznikaly v dílnách South Racingu, než jakoukoliv ze známých variant Toyoty Hilux pro cross-country rally.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu