Háil Baja I: Vede Al-Attiyah, Prokop neodstartoval

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Háil Baja  
/ Aktualizováno:

Takto si Benzina Orlen Team závěrečnou přípravu na Dakar 2021 rozhodně nepředstavoval. Martin Prokop nemohl odstartovat do úvodní etapy první ze dvou baj, které se na přelomu tohoto a příštího týdne jedou v saúdskoarabském Háilu.

Carlos Sainz, Hail Baja I 2020
Carlos Sainz pronásledovaný Nasserem Al-Attiyahem na trati první etapy při Hail Baja I 2020. © NDP Publicity

Do předposledního podniku letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country bajách vstoupili nejlépe Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel. Na trati páteční rychlostní zkoušky, jejíž trať byla vytyčena v poušti An Nafud severozápadně od Háilu a měřila 252 kilometrů, dostihli dříve startujícího Carlose Sainze s buginou Mini. Zbytek testu absolvovaly obě hvězdy ve vysokém tempu společně a díky tomu se v hodnocení etapy podělily o první dvě místa. S téměř tříminutovým náskokem zvítězila katarská opora továrního týmu Toyota.

„Měli jsme výhodnou startovní pozici, protože jsme vyráželi za Carlosem. Dojeli jsme ho a na posledních čtyřiceti kilometrech jsme svedli vzájemný souboj, při kterém do nás dvakrát narazil,“ popisuje Nasser Al-Attiyah.

V kontaktu s touto dvojicí dojel do cíle také Stéphane Peterhansel s druhou buginou Mini.

„Po deseti kilometrech jsme měli defekt, jehož výměna trvala tři minuty. Tak nás dostihli Nasser a Carlos, s nimiž jsme pak jeli až do cíle,“ vysvětluje Stéphane Peterhansel. „Celkově to je dobrá příležitost k otestování úprav, které jsme provedli na nastavení vozu.“

DAKARMANIA, akční balíček
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Smolný den jezdců Orlen Teamu

Změny na svém Fordu Raptor RS Cross-Country chtěl vyzkoušet také Martin Prokop. Jezdec Benzina Orlen Teamu však na start první etapy vůbec nenastoupil. Důvodem byli komplikace při přepravě závodního speciálu do dějiště soutěže. V háilském bivaku se „Shrek“ objevil až v pátek odpoledne.

„Start zítřejší etapy stihneme, i když s velkou penalizací. O výsledek proto nepůjde. Budeme zkoušet věci na Dakar a najedeme nějaké kilometry,“ těší se Martin Prokop.

Nadějí na dobrý výsledek se musel vzdát také Kuba Przygoński, jenž stejně jako Prokop závodí s podporou petrochemického koncernu Orlen. Na vítězného Al-Attiyaha ztratil hodinu a 23 minut.

„Přibližně na osmdesátém kilometru musel Kuba zastavit. Máme potíže s kvalitou místního paliva, kvůli níž se obtížně hledá správné nastavení řídící jednotky motoru. Ale snad se nám nyní povedlo problém vyřešit,“ doufá Jean-Marc Fortin, jehož společnost Overdrive Racing připravuje Polákovu Toyotu.

Kuba Przygoński, Hail Baja I 2020
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Toyota Hilux, Orlen Team/Overdrive. Hail Baja I 2020. © Red Bull Content Pool

V rámci hodnocení světového poháru FIA odstartovalo do prvního dne 24 posádek. Jedenácté místo mezi nimi obsadili Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou a Fordem týmu Offroadsport.

Mezi motocyklisty suverénně dominoval Adrien Van Beveren. Tovární jezdec Yamahy vyhrál první etapu s 25minutovým náskokem před jediným dalším evropským účastníkem, Polákem Konradem Dąbrowskim na KTM.

„Jsem tu kvůli tréninku a s ostatními účastníky se nepoměřuji, protože na rozdíl od nich jsem profesionální jezdec,“ nepřikládá váhu výsledkům Adrien Van Beveren. „Snažil jsem se dobře navigovat a bylo to obtížné. Tohle je baja jen podle názvu. Je to skutečná rally a navíc obtížná. Navigace byla záludná. Člověk si ani chvíli neoddychne. Spousta písku i technických pasáží. Zkrátka skvělý trénink na Dakar.“

První ze dvou háilských baj zakončí v sobotu 12. prosince druhá etapa, jejíž speciálka je vytyčena západně od centra soutěže a měří 276 kilometrů.

Háil Baja I 2020
AUTOMOBILY
neoficiální výsledky 1. etapy
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 3:12:23
2. Sainz / Cruz Mini JCW Buggy +2:50
3. Peterhansel / Boulanger Mini JCW Buggy +6:10
4. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux Overdrive +8:56
5. Vasiljev / Cyro Mini JCW Rally +13:41
6. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux Overdrive +20:26
11. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +31:17

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu