Háil Baja I: Al-Attiyah nezaváhal, Zapletal desátý

Rubrika: Auto, FIA SP baja, Háil Baja  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel s tovární Toyotou nedali konkurenčním buginám Mini žádnou šanci. Výhru v první ze dvou háilských baj si zajistili nejrychlejšími časy v obou etapách.

Nasser Al-Attiyah, Hail Baja I 2020
Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing. Hail Baja I 2020. © Red Bull Content Pool

Na sobotní speciálce, jejíž trať měřila 276 kilometrů, Al-Attiyah s Baumelem nezaváhali. Přestože startovali jako první, francouzský spolujezdec zvládl navigaci bravurně. Carlos Sainz a Stéphane Peterhansel (oba Mini JCW Buggy) se katarsko-francouzské dvojici ani nepřiblížili.

„Věřili jsme ve vlastní rychlost. Sice jsme otevírali trať, ale existoval pro nás pouze jediný způsob, jak se s tím vyrovnat: pořádně se do toho opřít. Speciálku jsme zajeli skvěle bez jakýchkoliv problémů a defektů,“ rekapituluje Nasser Al-Attiyah. „Z vítězství na první baje mám radost. Teď nás čekají dva volné dny a pak druhá baja. Bude jiná, ale zase ze sebe vydáme maximum. V Háilu jsem vyhrál potřetí a doufám, že čtvrtý triumf přidám velmi brzy.“

Al-Attiyah byl o tři minuty a dvacet sekund rychlejší než Sainz a v celkovém součtu tak druhého Španěla porazil o šest minut a deset sekund.

DAKARMANIA, akční balíček
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

„Všechno je v pořádku, neměli jsme žádné problémy. Držíme se plánu a při následující baje vyzkoušíme pár dalších věcí,“ říká Carlos Sainz.

Třetí příčku udržel Sainzův týmový kolega Peterhansel, zatímco pětinásobný vítěz závodu Yazeed Al-Rajhi (Toyota) se tentokrát musel smířit s umístěním těsně za medailovými pozicemi.

Na pátém a šestém místě se seřadili Vladimir Vasiljev (Mini) a Bernhard ten Brinke (Toyota). Díky tomu ruský závodník připravil Nizozemce o vedení v průběžném hodnocení Světového poháru FIA v cross-country bajách. O jeho vítězi rozhodne Háil Baja II.

Vladimir Vasiljev, Hail Baja I 2020
Vladimir Vasiljev/Dmitrij Cyro, Mini JCW Rally, VRT. Hail Baja I 2020. © X-raid

Posun pro Zapletala, test pro Prokopa

Na desáté místo v sobotu postoupili Miroslav Zapletal a Marek Sýkora s Fordem týmu Offroadsport. Do první desítky se naopak neprobojoval Kuba Przygoński (Toyota). Polský jezdec Orlen Teamu sice v etapě zaznamenal pátý čas, ale po pátečních problémech s palivem byl celkově klasifikován až jako čtrnáctý.

Bez výsledkových ambicí se na trať vydali Martin Prokop s Viktorem Chytkou. Posádka Benzina Orlen Teamu vynechala první etapu, neboť kvůli problémům při přepravě neměla včas k dispozici svůj Ford. V sobotu ji organizátoři umožnili start, ovšem jen mezi účastníky národního šampionátu.

„Byli jsme především rádi, že můžeme jet. Trať nebyla nikterak záživná, byla vedená buďto po tvrdé prašné pistě nebo velbloudí travou. Zpestřením bylo několik spektakulárních sjezdů, ale žádné duny v pravém smyslu slova,“ popisuje Viktor Chytka.

Martin Prokop, Hail Baja I 2020
Viktor Chytka (vlevo) a Martin Prokop na přejezdu na start druhé etapy Hail Baja I 2020. © MP-Sports

„Utnul jsem se na jedné planině, takže jsme jeli stopou z pátku, museli jsme se vracet a hledat bod. Startovali jsme až jako čtvrtí mezi vozy národního šampionátu, a proto to už bylo rozježděné úplně všude. Nakonec jsme se vydali naprosto vlastní cestou a bod jsme našli, ale nechali jsme tam přibližně dvacet minut,“ přiznává brněnský navigátor.

„S ohledem na okolnosti jsme první baju pojali jako test všeho a ladění vozu, takže svůj účel splnila,“ míní Chytka. „Zítra zkusíme soukromý test na trati shakedownu a uvidíme. Do druhé baji chceme jít už naplno a poměřit síly s ostatními.“

Mezi motocyklisty zvítězil Adrien Van Beveren. Jediný profesionální závodník ve startovním poli porazil druhého Konrada Dąbrowskiho o více než 48 minut.

Háil Baja 2 oficiálně odstartuje v pondělí 14. prosince, její dvě etapy jsou na programu v úterý a ve středu.

Háil Baja I 2020
AUTOMOBILY
neoficiální výsledky
1. Al-Attiyah / Baumel Toyota Hilux 6:14:27
2. Sainz / Cruz Mini JCW Buggy +6:10
3. Peterhansel / Boulanger Mini JCW Buggy +8:59
4. Al-Rajhi / von Zitzewitz Toyota Hilux Overdrive +14:48
5. Vasiljev / Cyro Mini JCW Rally +28:35
6. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux Overdrive +35:29
7. Krotov / Žilcov Mini All4 Racing +53:28
8. Al-Saif / Lichtleuchter Can-Am Maverick X3 +55:52
9. Van Loon / Delaunay Toyota Hilux Overdrive +57:40
10. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +59:18

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu