Kamaz postaví zbrusu nový „kapotnik“. Může s ním na Dakar

Rubrika: Kamiony  
/ Aktualizováno:

Kamazu už nic nebrání, aby v budoucnu na Rally Dakar nasadil kapotový speciál. Díky úpravám technických předpisů pro kategorii kamionů padla jedna z překážek.

Kapotnik Kamaz
"Kapotnik" Kamazu první generace při testování v Kazachstánu v roce 2019. © Kamaz-Master

V předchozích letech totiž (nejen) Rusové nemohli na Dakar vyslat vůz osazený kabinou, kterou automobilka nevyužívala u žádného ze svých sériových modelů. S ohledem na aktuální vývoj v kategorii nákladních vozů, pro kterou začíná po světě vznikat celá řada speciálů kombinujících prvky různých značek, tato podmínka mizí.

„V tom už problém není, vyřešilo se to,“ říká tovární jezdec Kamazu a třetí muž konečného hodnocení kategorie kamionů na Dakaru 2021 Ajrat Mardějev. „Nezbývá nic jiného než vůz postavit. První verze našeho ‚kapotniku‘ již morálně zastarala, proto se teď staví nová se spoustou zajímavých řešení. Doufám, že už letos auto uvidíte na závodech.“

DAKARMANIA #3
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Přestože nový kapotový Kamaz už vzniká, jeho nasazení na Dakaru 2022 jisté není.

„Máme i další úkol. Stavíme kamion s kabinou nové generace sériových Kamazů. Jedná se také o zajímavý projekt, který budeme letos testovat,“ dodává vítěz letošního Dakaru Dmitrij Sotnikov. „Osobně si myslím, že pokud se mezi oběma novými vozy bude muset volit, dostane přednost ten bez kapoty. Pokud by testy kapotového kamionu odhalily nějaké nedostatky, může dojít k jistému odložení tohoto projektu. Nemusíme s tím souhlasit, ale tak to zkrátka je.“

Další novinky a zajímavosti ze světa cross-country rally, důkladné shrnutí Rally Dakar 2021 s příběhy jejích hrdinů i další vydatnou porci dakarské historie najdete na 160 stranách dalšího vydání našeho tištěného magazínu. DAKARMANIA #3 vychází 1. března. Objednávat můžete na eshop.dakarmania.cz.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu