Silk Way Rally: Nově s malle moto i historiky

Rubrika: FIA SP CCR, FIM MS CCR, Silk Way Rally  
/ Aktualizováno:

Organizátoři Silk Way Rally 2021 doufají, že se na startu jubilejního desátého ročníku sejde kvalitní a početná konkurence. Pro velké týmy by soutěž měla být zajímavá už díky svému zařazení do kalendářů motocyklového mistrovství světa i automobilového světového poháru v cross-country rally. Lákadlem pro amatérské závodníky a nadšence by pak mohly být dvě čerstvě představené novinky.

Vladimir Marčenkov, Dakar 1991
Vladimir Marčenkov/Anatolij Kuzmin/Jevgenij Charlamov, Kamaz 4310 6x6. Rally Dakar 1991. © Kamaz-Master

G-Moto Challenge

Motocyklistům a čtyřkolkářům se Silk Way Rally poprvé otevřela v roce 2019, kdy se jela zatím naposledy. Nyní pořadatelé vypisují také pohár pro amatérské závodníky, kteří hodlají soutěž absolvovat bez asistence. Jeho pravidla kopírují regule, podle nichž se malle moto jezdí i na jiných velkých mezinárodních maratonech.

Ve startovním poli bude pro účastníky G-Moto Challenge vyhrazeno patnáct míst, přičemž o přijetí do soutěže rozhoduje pouze termín odeslání přihlášky. Prvních patnáct registrovaných jede. Musí se však jednat o amatérské závodníky, kteří nejsou zařazeni na seznamech prioritních jezdců Mezinárodní motocyklové federace (FIM) nebo elitních jezdců ASO, jež je pořadatelem Rally Dakar, a na Silk Way Rally se vydají bez jakékoliv asistence.

Pořadatelé pro tyto závodníky zajistí přepravu motocyklu nebo quadu z Paříže do dějiště soutěže a zpět, stejně jako přepravu bedny s vybavením, dvou kompletních kol a dvou pneumatik a poskytnou jim vybavení na spaní. Samozřejmostí je přístup do uzavřeného prostoru v rámci každého bivaku, v němž budou mít účastníci malle moto k dispozici potřebné vybavení. To vše v rámci běžného startovního poplatku pro kategorii motocyklů.

Tatra 815 6x6 "Babča", Vimos Publishing
KLIKNUTÍM na obrázek přejděte DO E-SHOPU

Historic Adventure

Dakar Classic v lednu zaujal, a tak se podobnou cestou vydávají i organizátoři SWR. Také v tomto případě půjde o soutěž pravidelnosti určenou pro automobily a kamiony, které se v minulosti účastnily cross-country rally a byly vyrobeny do roku 2000. Pořadatelé počítají přibližně s patnáctičlenným startovním polem.

Bez Číny

Stejně jako v roce 2019 měla trať letošní Silk Way Rally podle původních plánů protnout území tří států, ale Čína nakonec z itineráře vypadla. Kromě Ruska se tak bude závodit hlavně v Mongolsku. Soutěž odstartuje 1. července z Omsku a skončí 11. července v Ulánbátaru.

Pořadatelé připravují deset etap (včetně jedné maratonské) o celkové délce okolo 5400 km, z nichž by se přibližně 3300 mělo jet v rámci rychlostních zkoušek. Den odpočinku do programu soutěže zařazen není.

V Rusku absolvují účastníci dvě etapy v Tajze a třetí den projedou pohořím Altaj. Sedm mongolských etap provede závodníky stepí, pouští s dunami i po horských cestách.

Silk Way Rally je jedinou maratonskou soutěží v kalendáři letošní sezony motocyklového mistrovství světa i automobilového světovém poháru v cross-country rally.

PROGRAM SILK WAY RALLY 2021
30/06-01/07 Administrativní a technické přejímky v Omsku
01/07 Slavnostní start v Omsku
02-04/07 3 etapy v Rusku
05-11/07 7 etap v Mongolsku
11/07 Vyhlášení vítězů v Ulánbátaru

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu