Pablo Quntanilla končí u Husqvarny

Rubrika: Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Pablo Quintanilla a tovární tým Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing se dohodli na okamžitém ukončení spolupráce. Chilan opouští sestavu mattighofenského výrobce po více než pěti letech.

Pablo Quintanilla před Dakarem 2021
Pablo Quintanilla, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. © Husqvarna

„Rozchod s jezdcem, který byl tolik let tak důležitou součástí našeho týmu, není nikdy snadný, ale v motoristickém sportu se to stává,“ říká manažer týmu Pela Renet. „Pablo je skvělý jezdec a jeho přínos pro tým byl značný. Nejprve jsme byli týmoví kolegové a závodili jsme společně, pak jsem s ním spolupracoval a podporoval ho z pozice manažera týmu. Proto mu chci osobně, ale i jménem týmu a všech zainteresovaných poděkovat za jeho tvrdou práci a odhodlání a popřát mu do budoucna jen to nejlepší.“

Společně (téměř) na vrchol

První smlouvu s Husqvarnou podepsal Quintanilla na konci roku 2015, kdy se v jejím nově formovaném továrním týmu stal kolegou zkušeného Portugalce Rubena Farii a v rally začínajícího Reneta. O prodloužení kontraktu – ale i post neoficiální týmové jedničky – si řekl přesvědčivými výkony v roce 2016. Na Dakaru byl třetí a dařilo se mu také ve světovém šampionátu. Díky umístění na stupních vítězů na všech podnicích sezony získal titul mistra světa v cross-country rally, který o rok později obhájil. V roce 2018 skončil druhý.

Do skupiny velkých favoritů patřil Quintanilla pravidelně i na Dakaru. Velmi blízko k vysněnému výsledku měl v roce 2019, kdy byl před poslední etapou s minutovým odstupem druhý. Zlomenina nohy při tvrdém dopadu po jednom ze skoků na závěrečné speciálce jej však odsunula na čtvrtou příčku.

Přestože kvůli rekonvalescenci přišel o úvodní část následující sezony, na podzim se vrátil ve velkém stylu. V září pošesté vyhrál domácí Atacama Rally a o čtyři měsíce později vybojoval na Dakaru 2020 druhé místo, jež je pro Quintanillu i pro Husqvarnu dosud nejlepším výsledkem na nejpopulárnější maratonské rally světa. Letos byl na Dakaru sedmý.

Ukončení spolupráce s Husqvarnou by v případě 34letého Chilana neměl znamenat odchod ze světa cross-country rally, ani přechod do jiné kategorie. Po přestupu Kevina Benavidese ke KTM je právě Quintanillovo jméno často spojováno s uvolněným místem v továrním týmu Hondy.

Husqvarna zatím nezveřejnila, kdo by měl dvojnásobného mistra světa v jejím týmu nahradit.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu