České posádky vyrazí na Dakar Classic s Land Rovery

Rubrika: Dakar Classic  
/ Aktualizováno:

Dušan Randýsek absolvoval Dakar v Africe, Jižní Americe i Saúdské Arábii. Startoval na motorce, se side-by-side i kamionem. A svůj pestrý dakarský příběh příští rok obohatí o další zkušenost. Na start se tentokrát postaví společně se svým synem a historickým Land Roverem.

Dušan Randýsek, Dakar 2021
Dakar 2021 absolvoval Dušan Randýsek v roli rychlé asistence týmu PH Sport. Foto: archiv D. Randýska

„Sám mám pořád ještě větší ambice, než sedět ve starém autě a jet závod pravidelnosti, ale v tomto případě jde o něco jiného. Pojedu se svým osmnáctiletým synem Františkem, který bude mít čerstvě papíry, a já si tento zážitek nadělím k padesátinám. Uděláme si nádherný teambuilding, na který do smrti nezapomeneme,“ vysvětluje Dušan Randýsek, který Dakar 2021 absolvoval s renomovaným francouzským týmem PH Sport, v jehož službách plnil s kamionem MAN roli rychlé asistence hvězdného nováčka Krise Meeka.

Randýskovi navíc nebudou jedinou rodinnou posádkou v nově formovaném týmu. Do dalšího Land Roveru usednou Petr Fiala se synem Tomášem, kteří se již řadu let věnují veteránským setinovým rally.

„Myšlenka se v mé hlavě zrodila u snídaně přímo na Dakaru a Petra jsem do toho uvrtal hned po návratu. Vyzvedával mě na letišti, kde jsem mu předal tričko Dakar Classic a víceméně jsem mu to dal povelem, protože o Dakaru mluví už několik let, ale na závod si netroufal,“ pokračuje Randýsek. „Zareagoval opravdu rychle a koupil si také Land Rover S2A. V podstatě čekáme jen na to, až pořadatelé zahájí příjem přihlášek, pak pošleme zálohu a jede se. My a Fialovi jedeme určitě.“

Do tří měsíců hotovo

Není však vyloučeno, že „českých“ Land Roverů bude na startu Dakar Classic ještě více. Ve hře jsou totiž další dvě posádky. V těchto týdnech se začíná pracovat na přípravě vozů.

„Zatím jsme ve fázi, kdy jsou auta pouze pojízdná. Ale vzhledem k tomu, že nestavíme speciál, s nímž bychom chtěli bojovat o první desítku v hlavním dakarském závodě, troufám si říct, že bychom je třeba během tří měsíců měli mít hotová. V podstatě teď musíme vyřešit hlavně věci vyplývající z reglementu a týkající se bezpečnosti a dojezdu. To znamená rám odpovídající předpisům FIA, hasicí přístroje, bezpečnostní uchycení homologovaných sedadel a pásů a větší nádrže,“ přibližuje iniciátor nového českého dakarského projektu. „Samozřejmě budeme mít na stole motor, převodovku, diferenciály, ale jinak nic extra nevymýšlíme. Všechno je dané, proto věřím, že v polovině léta bychom měli techniku poprvé oťukat.“

Testování by mělo následně probíhat především v Milovicích a pokud to podmínky a situace umožní, chtěl by tým vyrazit i do vojenského prostoru u slovenské Senice.

Land Rover, Dušan Randýsek
Na Dakar Classic 2022 vyrazí Dušan Randýsek s Land Roverem z roku 1960. Foto: archiv D. Randýska

Hra o sirky

Přestože Dušana Randýska neopouští chuť závodit, což stále dokazuje například v domácí sérii offroadových maratonů, o konkrétních výsledkových ambicích pro Dakar Classic zatím příliš hovořit nechce.

„Pojedeme spíš v takovém expedičním módu. Půjde nám hlavně o to, abychom nezůstali nikde viset a udrželi auto při životě. Ujet s ním tři sta kilometrů denně bude trošičku i o nějaké vůli. Člověk musí auto znát, musí přesně vědět, co dokáže, nesmí se nikde zakopat.“

„Ale pokud toto zvládneme, bude nás samozřejmě zajímat i výsledek. Dakar Classic rozhodně není o rychlosti, je to taková hra na závodění, ale i tak to může být docela zábava. Je to jako když hrajete karty o sirky. Není to takové, jako když je hrajete o peníze, ale i tak vás znervózňuje každá sirka, kterou musíte někomu dát. Pro mě to bude nádherné už proto, že pojedu se synem a v tomto starém autě, které jsem si mimochodem koupil za dojetý Dakar 2010,“ uzavírá pětinásobný účastník dakarské rally.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu