Sonora: Sanders poprvé vyhrál soutěž světového šampionátu

Rubrika: Moto/Quad, Sonora Rally, W2RC  

Daniel Sanders na továrním motocyklu GasGas si triumf na Sonora Rally 2023 pojistil nejrychlejším časem v závěrečné etapě. Soutěž světového šampionátu v dálkových rally vyhrál osmadvacetiletý Australan poprvé.

Top 3 moto, Sonora 2023
Tosha Schareina (Honda), Daniel Sanders (GasGas) a Luciano Benavides (Husqvarna) v cíli Sonora Rally 2023. © GasGas

Přestože měl na dosah jeden z nejlepších výsledků své zatím stále ještě nedlouhé kariéry v cross-country rally, nebyl Sanders pod extrémním tlakem. Do závěrečné etapy z Puerto Peñasca do San Luis Río Colorado, jejíž rychlostní zkouška měřila 139 kilometrů, nastupoval s poměrně pohodlným náskokem, navíc na trať vyrážel až jako čtvrtý, takže nemusel řešit záludnosti tradičně spojené s jejím otevíráním.

Výhodné výchozí pozice dokázal „Chucky“ naplno využít, od mezičasu na 35. kilometru se usadil na čele průběžného pořadí a v cíli se radoval ze třetího etapového vítězství na mexické soutěži, když druhého Toshu Schareinu porazil o dvě minuty a 41 sekund.

„Byla to dlouhá cesta a je skvělé, že po roce, kdy jsem byl mimo hru, jsem zpátky tam, kde chci být. Vše jde správným směrem,“ raduje se Daniel Sanders, který se při dakarské premiéře v roce 2021 blýskl čtvrtým místem, ale o rok později havaroval a kvůli zranění lokte přišel o zbytek sezony. „Dakar je významný, ale vítězství ve světovém šampionátu jsou také velmi důležitá. Hodně to pro mě znamená. Navíc mám pocit, že jsem tento závod odjel opravdu dobře. Pořád se zlepšuji a cítím, že teď do sebe vše správně zapadá.“

Minimálně stejné uznání jako Sanders si za své výkony v Mexiku zaslouží také Schareina. Španěl při svém debutu na tovární Hondě vyhrál úvodní etapu, v následujících čtyřech dnech byl vždy druhý a stejnou příčku obsadil i v konečné klasifikaci. Od vítěze dělilo valencijského rodáka osm minut a 23 sekund.

Naopak Toby Price (KTM) v cíli úplně spokojený nebyl. Na rozdíl od předchozího dne, kdy si dobře poradil se zmatky v roadbooku a připsal si etapové vítězství, Australan tentokrát zaváhal a připravil se tak o možnost vypudit Luciana Benavidese (Husqvarna) z medailových pozic.

„Těsně před koncem speciálky jsem se dopustil drobné chyby,“ přiznává Toby Price, který na poslední speciálce otevíral trať. „Netrefil jsem správnou cestu, musel jsem to ‚říznout‘ volným terénem a aby toho nebylo málo, když jsem se vrátil na trať, odbočil jsem doleva místo doprava. V šampionátu na tom jsem pořád dobře, ale z toho, jak to dopadlo v Mexiku, jsem otrávený.“

Toby Price, Sonora Rally 2023
Toby Price, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Sonora Rally 2023. © Red Bull

I čtvrté místo však Priceovi stačilo, aby udržel vedení v šampionátu, jehož se ujal po předchozí Abu Dhabi Desert Challenge. Po třech z pěti podniků má na svém kontě 62 bodů a sedmibodový náskok před Lucianem Benavidesem, který díky výsledku na mexické rally přeskočil Adriena Van Beverena (Honda; 53 bodů) a svého staršího bratra Kevina Benavidese (KTM; 43 b.). Z deváté na pátou příčku postoupil Sanders (39 b.).

V hodnocení značek zvýšila vedoucí KTM (113 b.) svůj náskok před průběžně druhou Hondou (95 b.). Třetí je Husqvarna (89 b.).

Ve skupině Rally2 dominoval Romain Dumontier, jenž na Husqvarně týmu HT Rally Raid vyhrál všechny etapy a v konečném součtu porazil druhého Jacoba Argubrighta (Duust Diverse Racing) o sedmnáct minut a 47 sekund.

Paolo Lucci (BAS World KTM Racing) obsadil s více než půlhodinovým odstupem třetí příčku, což Italovi stačilo, aby s tříbodovým náskokem před Dumontierem uhájil vedení v šampionátu.

Čechoameričan Petr Vlček byl klasifikován jako třináctý, český závodník Jiří Brož (oba KTM) čtrnáctičlenné startovní pole Rally2 uzavíral.

V Mexiku letos poprvé bojovali o body do šampionátu také jezdci skupiny Rally3, v níž zvítězil Ital Massimo Camurri (Husqvarna) před Rakušanem Arditem Kurtajem a Američanem Alexanderem Chepurkem (oba KTM).

V souboji jediných dvou přihlášených čtyřkolkářů porazil Litevec Laisvydas Kancius guatemalského rivala Rodolfa Guillioliho (oba Yamaha) o více než 46 minut.

Mistrovství světa v dálkových rally nyní čeká čtyřměsíční přestávka. Čtvrtým podnikem sezony bude jihoamerická Desafío Ruta 40, která se v Argentině uskuteční od 26. srpna do 1. září.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu