Divoká premiéra: Aliyyah Koloc obrátila vůz na střechu

Rubrika: Auto  
/ Aktualizováno:

Aliyyah Koloc o víkendu absolvovala svou první soutěž s vozem skupiny T1. Speciál VK50 týmu Red-Lined Motorsport však do cíle jihoafrického Sugarbelt 400 dovezla poněkud pochroumaný.

Aliyyah Koloc, 2023 Sugarbelt 400
Aliyyah Koloc / Riaan Greyling, Red-Lined VK50, Red-Lined Motorsport. 2023 Sugarbelt 400. © Buggyra Media

Dcera Martina Koloce, jenž stojí v čele roudnické Buggyry, si při druhém podniku letošní sezony jihoafrického šampionátu v dálkových rally odbyla soutěžní premiéru s vozem třídy FIA T1, který zhruba o měsíc a půl dříve u Red-Lined Motorsport testovala.

Své síly Aliyyah Koloc s konkurencí poprvé poměřila v kvalifikačním závodě, který se jel v pátek 12. května a určil startovní pořadí pro hlavní závod. Kvůli požáru na trati však zhruba třetina startovního pole nemohla projet kompletní 52kilometrovou trasu, a tak byly konečné výsledky vyhlášeny podle pořadí na mezičase na 21. kilometru. Osmnáctiletá závodnice, reprezentující Spojené arabské emiráty, byla v tomto bodě o tři minuty a padesát sekund pomalejší než vítěz kvalifikace Gareth Woolridge s Fordem T1+, mezi 37 startujícími obsadila 29. místo a v desetičlenném poli třídy FIA T1 skončila poslední.

O mnoho lépe si s jihoafrickým spolujezdcem Riaanem Greylingem nevedli ani o den později v hlavním závodě, jehož trať měřila 350 kilometrů, vedla z velké části mezi plantážemi cukrové třtiny a byla velmi úzká a prašná.

„Bylo to něco úplně jiného, než na co jsem zvyklá. Ale zvládli jsme to až do cíle, jen jsme měli jedno salto. Převrátili jsme se a skončili na střeše,“ vysvětluje Aliyyah Koloc důvody, proč svůj vůz dovezla do cíle s potlučenou přední částí. „Naštěstí nám pomohli zpátky na kola. Hlavní je, že jsme v cíli a máme spoustu nových zkušeností.“

Výhru na Sugarbelt 400 vybojovali Henk Lategan a Brett Cummings s Toyotou DKR Hilux T1+ v barvách Toyota Gazoo Racing SA. Druzí skončili Giniel de Villiers a Dennis Murphy, kteří za týmovými kolegy zaostali o tři a čtvrt minuty, zatímco třetího Geretha Woolridge porazili o pouhých devatenáct sekund.

Aliyyah Koloc byla s téměř dvouhodinovou ztrátou klasifikována jako dvaadvacátá a šestá ve třídě. S vozy týmu Red-Lined Motorsport by se měla představit i na některých dalších podnicích letošní sezony jihoafrického šampionátu a příští rok v lednu také na Rally Dakar. Už na přelomu května a června absolvuje s RLM týdenní testování v namibijské poušti a dunách.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu