Nasser Al-Attiyah potvrdil odchod od Toyoty

Rubrika: Auto, Baja Aragón 2023, Rally Dakar, W2RC  
/ Aktualizováno:

Nasser Al-Attiyah a Mathieu Baumel s Toyotou vyhráli dva poslední Dakary, ale o čistý hattrick se s továrním Hiluxem třídy T1+ nepokusí. V září tým Toyota Gazoo Racing opustí.

Nasser Al-Attiyah, Baja Aragón 2023
Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, Toyota GR DKR Hilux, Toyota Gazoo Racing. Baja Aragón 2023. © Red Bull

Nasser Al-Attiyah hájí barvy Toyoty od roku 2016 a od té doby vybojoval pro japonskou automobilku tři dakarská vítězství (2019, 2022 a 2023), třikrát získal Světový pohár FIA v cross-country rally (2016, 2017 a 2021) a loni se stal také historicky prvním mistrem světa v dálkových rally. Letošní sezonu W2RC však už s Toyotou GR DKR Hilux nedokončí.

O Katařanově odchodu od Toyoty se v zákulisí mluvilo už od května, kdy začal jednat minimálně se dvěma dalšími týmy o možném přestupu. Zároveň si však nechával otevřená dvířka i pro možné prodloužení stávajícího kontraktu. Ovšem bezprostředně po svém vítězství na červencové španělské baje Al-Attiyah veřejně oznámil, že jeho spolupráce s Toyotou pokračovat nebude.

„Mám velkou radost, že jsme Baju Aragón pošesté vyhráli a že vedeme světový pohár, ale zároveň jsem i smutný, protože tato baja byla mou poslední s Toyotou,“ uvedl 52letý matador v cíli soutěže. „Takový je život a já přeji týmu do budoucna hodně štěstí. Rád bych všem poděkoval za veškerou práci, kterou v průběhu posledních šesti let odvedli, a jsem velice vděčný za vše, co mi dali.“

Závěrečným závodem pětinásobného dakarského vítěze v roli továrního jezdce Toyoty bude Desafío Ruta 40, kterou hostí od 26. srpna Argentina. Čtvrtý podnik letošního mistrovství světa v dálkových rally (W2RC) skončí 1. září, kdy zároveň vyprší Al-Attiyahův stávající kontrakt.

Případnému novému zaměstnavateli může být Al-Attiyah k dispozici už při říjnové Marocké rally, která uzavře sezonu W2RC a již tradičně bývá považována za generálku před lednovým Dakarem.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu