Baja Russia 2019: Na startu Zapletal i nejlepší dakarský nováček

Rubrika: Auto, Baja Russia, FIA SP baja  
/ Aktualizováno:

Víkendová Baja Russia – Northern Forest zahájí premiérový ročník Světového poháru FIA v cross-country bajách (FIA World Cup for Cross-Country Bajas). Do Karélie se po roční přestávce vrací Miroslav Zapletal se slovenským navigátorem Markem Sýkorou a vozem Hummer H3 Evo 7.

Světový pohár FIA v cross-country rally (FIA World Cup for Cross-Country Rallies), jak jsme ho znali v letech 2011 až 2018, rozdělila Mezinárodní automobilová federace (FIA) před letošní sezonou na dvě série. Kratší baji vyčlenila do samostatného poháru, jehož kalendář čítá osm podniků.

Kolotoč světového poháru v bajách se roztočí tento víkend (15. až 17. února) na severozápadě Ruska. Na účastníky čeká jediná zimní baja na světě. Její tratě jsou vytyčeny v bezprostřední blízkosti hranic z Finskem. Na zasněžených cestách musí být všechny vozy vybaveny pneumatikami s hroty.

Baja Russia – Northern Forest 2019
PODROBNĚ

>> zajímavosti, specifika, dokumenty, historie, vítězové

Soutěž je zároveň úvodním podnikem ruského šampionátu v cross-country rally. Přihlášeno je celkem 45 posádek; o body do světového poháru FIA bude usilovat 26 dvojic.

Pořadatelé se chlubí nejpestřejší mezinárodní konkurencí v historii soutěže. Ve startovní listině má své zastoupení celkem patnáct zemí. Kromě domácích Rusů jsou přihlášeni také závodníci z Česka, Slovenska, Argentiny, Ománu, Itálie, Francie, Maďarska, Polska, Rumunska, Finska, Lotyšska, Litvy, Turkmenistánu a Ukrajiny.

Miroslav Zapletal, Baja Russia Northern Forest 2017
Miroslav Zapletal na Baja Russia - Northern Forest 2017. Foto: Northern-Forest.ru

Zapletal pošesté

Miroslav Zapletal se ruské baji poprvé zúčastnil před jedenácti lety, kdy byla kandidátským podnikem tehdejšího Mezinárodního poháru FIA v cross-country bajách (FIA International Cup for Cross-Country Bajas). O rok později vybojovali s navigátorem Vladimírem Nemajerem a vozem Mitsubishi L200 třetí místo absolutně. Zatím naposledy se Zapletal postavil na start předloni a s Markem Sýkorou si odvezli poháry za druhé místo celkově.

„Když jsem se soutěže účastnil poprvé, byl jsem tam jediný cizinec,“ vzpomíná na rok 2008 Miroslav Zapletal. „Pamatuji si ročníky, kdy se startovalo z Petrohradu, zatímco teď se jezdí v kraji, kde lišky dávají dobrou noc. Ale pro nás závodníky je to lepší.“

Starty Miroslava Zapletala na Baja Northern Forest
rok vůz navigátor výsledek
2008 Mitsubishi Pajero Miloslav Janáček (CZE) 4.
2009 Mitsubishi L200 Vladimír Nemajer (CZE) 3.
2014 Hummer H3 Evo 7 Maciej Marton (POL) DNF
2015 Hummer H3 Evo 7 Maciej Marton (POL) 4.
2017 Hummer H3 Evo 7 Marek Sýkora (SVK) 2.

Po pěti startech lze dřevohostického matadora považovat za znalce ruské baji.

„Je to vlastně třetí disciplína v cross-country rally. Jednou jsou dlouhé rally, druhou klasické baji a pak tato baja na sněhu a ledu. Na některých jiných soutěžích jsem byl víckrát, ale dá se říct, že se do Ruska vracím rád. Je to příjemná změna. Nejnáročnější je to pro techniku. Startování v minus dvaceti stupních Celsia není vždycky legrace, ale oproti roku 2017 máme novější motor, který jsme zkoušeli i v termokomoře na VÚT,“ popisuje Zapletal. „Trať soutěže je velmi kompaktní. V sobotu je na programu okruh, který se v neděli jede v opačném směru. Trať páteční superspeciálky většinou tvoří nějaká vybraná část z tohoto okruhu.“

Kompletní domácí špička

K hlavním favoritům patří vítězové světového poháru v cross-country rally z roku 2014 a několikanásobní ruští šampioni Vladimir Vasiljev a Konstantin Žilcov (Mini). Na svém kontě mají také triumf na Africa Eco Race 2017 nebo páté místo celkově a jedno etapové vítězství na Dakaru 2015.

Vladimir Vasiljev, Baja Russia 2018
Na Baja Russia - Northern Forest 2018 vybojoval Vladimir Vasiljev třetí místo celkově. Foto: Northern-Forest.ru

Vasiljev vyhrál ruskou baju s navigátorem Jevtěchovem v roce 2013, loni v Karélii obsadili se Žilcovem třetí místo za Nasserem Al-Attiyahem a Martinem Prokopem. V hodnocení světového poháru v cross-country rally 2018 byl Vasiljev třetí, Žilcov se mezi navigátory umístil ještě o příčku výš. Na domácí půdě si budou chtít spravit náladu po smolném Dakaru, který pro ně skončil kvůli technické závadě už ve třetí etapě.

S velkými ambicemi se na start postaví také ruský šampion z roku 2017 Andrej Novikov nebo Andrej Rudskoj (oba speciály G-Force BARS), který získal titul loni. A zapomenout nesmíme ani na Denise Krotova (BMW), jenž si v lednu na Dakaru dojel pro šestnácté místo absolutně a v kategorii automobilů byl nejlepším nováčkem.

Další zahraniční vyzyvatelé

Kromě Vasiljeva a Krotova se Rally Dakar letos účastnil také Benediktas Vanagas (11. místo). Stejně jako v Peru pojede Litevec i v Rusku s Toyotou. Na Hilux bude v Karélii spoléhat také Jean-Pascal Besson, který však na Dakaru startoval s Peugeotem 3008 DKR vlastního týmu Easy Rally.

Pozornost si zaslouží také Laurentiu Claudiu Barbu. Rumun absolvoval letošní ročník Africa Eco Race s vozem kategorie SxS bez navigátora i jakékoliv asistence. Přesto dorazil do Dakaru jako 30. ve společném hodnocení automobilů a kamionů, v kategorii T3 byl šestý. Na Baja Russia pojede s Nissanem Navara a s navigátorem Paulem Spiridonem.

Zkušenosti s Dakarem, byť ne letošním, má také francouzský podnikatel působící v oblasti zemědělství na Ukrajině Fréderic Chavigny nebo Ital Michele Cinotto. Oba se tentokrát představí s buginami kategorie SxS.

Fernando Álvarez Castellano, Baja Russia 2018
Fernando Álvarez Castellano na trati Baja Russia - Northern Forest 2018. Foto: Northern-Forest.ru

Do pořadí v první desítce bude chtít promluvit i Argentinec Fernando Álvarez Castellano (VW Amarok), který před rokem v Rusku obsadil v hodnocení FIA sedmé místo. Ke zkušeným účastníkům ruské baji patří také Tapio Lauronen (Mitsubishi Pajero). V roce 2016 Fin soutěž vyhrál v hodnocení posádek přihlášených do ruského šampionátu.

Přes 500 kilometrů na sněhu a ledu

Patnáctý ročník Baja Russia – Northern Forest odstartuje v pátek 15. února, kdy je na programu 19kilometrová superspeciálka. Deset nejrychlejších účastníků světového poháru FIA si na základě jejích výsledků zvolí startovní pořadí pro sobotní etapu. O víkendu čeká na účastníky čtveřice rychlostních zkoušek v okresech Sortavala a Suojarvi. Na cílovou rampu na náměstí ve Vjartsilje by měla první posádka dorazit v neděli 17. února okolo 11. hodiny našeho času.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu