Africa Race 2019: Tomáš Tomeček jde do čela

Rubrika: Africa Eco Race, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Druhá etapa Africa Eco Race byla z pohledu českých truckerů sladkokyselá. Zatímco Tomáš Tomeček s Tatrou zářil, Petr Čapka bojuje po problémech se stejným vozem o setrvání v závodě.

Africa Eco Race 2019 pokračoval ve středu 2. ledna druhou etapou na území Maroka. Úsek z La Momie do Agdalu měřil 434 kilometrů, z nichž se jen úvodní tři nejely v rámci rychlostní zkoušky. Ačkoliv pravidelní účastníci soutěže tuto oblast dobře znají, pořadatelé dokázali najít úplně novou trať a na posádky čekala také první dunová pole.

Přestože Tomáš Tomeček jede bez spolujezdce, poradil si s navigací i všemi nástrahami bravurně a svedl napínavý souboj o vítězství v etapě i průběžné vedení s Elisabete Jacinto. Portugalka měla nepatrně navrch v první polovině měřeného úseku, kdy se na jednotlivých průjezdních bodech a v časových kontrolách držela do pěti minut před Tomečkem, v závěru ale zahrabala svůj MAN do písku a do cíle dorazila se ztrátou 26 minut jako druhá.

Jacinto, Africa Race 2019
E. Jacinto / J. Marques / M. Cochinho, MAN TGS, Bio-Ritmo. Africa Eco Race 2019. Foto: Bio-Ritmo/Aifa

„Uvízli jsme na vrcholku duny a tím jsme ztratili přibližně třicet minut. Ale to je součást hry,“ přiznala Elisabete Jacinto v bivaku v Agdalu. „Jsem velice spokojená s pokrokem ve vývoji mého kamionu. Pevně věřím, že budeme pokračovat stejným stylem a že díky tomu vymažu z hlavy nepříjemné vzpomínky na dva předchozí ročníky Africa Eco Race.“

Vítěz úvodní etapy Igor Bouwens (Iveco) dnes ztratil téměř tři hodiny a v kategorii kamionů klesl na sedmé místo. Tomeček tak do třetí etapy odstartuje jako leader průběžného pořadí s náskokem 19 minut před Jacinto.

Petr Čapka se Zdeňkem Vodou museli přibližně po 50 kilometrech speciálky zastavit kvůli technické závadě. Do bivaku je odtáhl sběrný kamion. Posádka se však nevzdává, pokud se problém podaří vyřešit, hodlá nastoupit do třetí etapy, byť s výraznou penalizací.

Ve čtvrtek 3. ledna je na programu třetí marocká etapa z Agdalu do Assy. Ze 415 kilometrů se nebude závodit jen na posledních čtrnácti. Na posádky čekají rychlé, byť kamenité marocké cesty i průjezd hornatou oblastí.

Africa Eco Race 2019 – KAMIONY po 2. etapě
1. Tomeček Tatra 7:12:03
2. Jacinto/Marques/Cochinho MAN +19:09
3. Essers/Lauwers/Cooninx MAN +1:14:07
4. Van Velsen/Siemons/Oosting GINAF +1:47:44
5. Elfrink/Schuttel Mercedes-Benz +1:48:14
6. Škljajev/Laguta GAZ +2:15:03
7. Bouwens/Driesmans/Boerboom Iveco +2:41:52

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu