Africa Race 2019: Jacinto střídá Tomečka na první pozici

Rubrika: Africa Eco Race, Kamiony  
/ Aktualizováno:

Jedinou kategorií, v níž se po třetí etapě Africa Eco Race 2019 měnilo pořadí na nejvyšších příčkách, byly kamiony. Elisabete Jacinto předstihla Tomáše Tomečka, ale rozestup vedoucí dvojice zůstává minimální.

Čtvrteční etapu z Agdalu do Assy, v jejímž rámci se na čas jelo 401 kilometrů po rychlých, prašných a místy kamenitých cestách, vyhrála posádka Igor Bouwens, Tom de Leeuw, Ulrich Boerboom. Belgičané byli mezi truckery nejrychlejší už podruhé. Ovšem ve středu hodně ztratili kvůli problémům s řízením svého Iveca a v průběžném pořadí proto figurují až na šesté pozici.

Bouwens, Africa Race 2019
Igor Bouwens / Tom de Leeuw / Ulrich Boerboom, Iveco Trakker Xway, Art of Speed. Africa Eco Race 2019. Foto: AER Media

Jako druhá a se ztrátou pouhé minuty a půl dnes do cíle dorazila Elisabete Jacinto (MAN). Portugalka se svými parťáky Josém Marquesem a Marcem Cochinhem sice letos zatím žádnou z etap nevyhrála, ale její výkony jsou mimořádně vyrovnané. Tři druhá místa ji v součtu posunula do čela celkové klasifikace kamionů s devítiminutovým náskokem před Tomášem Tomečkem.

„Dnešek byl dobrý. Trať byla rychlá, i když docela náročná se spoustou hrbolatých pasáží a hlubokých děr. Tam jsme museli zpomalit, ale nedostali jsme se do žádných problémů. Každopádně jsme nasadili dobré tempo a dokázali jsme jet rychle,“ popsala Elisabete Jacinto.

Tomáš Tomeček, Africa Race 2019
Tomáš Tomeček, Tatra 815 Dakar 2T0R45, Promet/Czechoslovak Group Team. Africa Eco Race 2019. © Tatra Tom Racing

Tomeček (Tatra) sice na měřeném úseku sváděl napínavý a vyrovnaný souboj s Bouwensem a Jacinto, ale přibližně v polovině speciálky jej postihl defekt. Výměna kola byla nutná a český závodník, který jede v kamionu bez dalších členů posádky, se pořádně zapotil. Do cíle dorazil jako šestý, třicet minut za vítězným Bouwensem.

Technickou závadu, která ve včerejší etapě zastavila Tatru posádky Petr Čapka, Zdeněk Voda, se přes noc nepodařilo opravit a tým Čapka Rallysport se musel s Africa Eco Race 2019 předčasně rozloučit.

V pátek 4. ledna je na programu čtvrtá etapa z Assy do Fort Chacal. Ze 495 kilometrů se jich v rámci speciálky pojede 493. Klíčovou roli má podle pořadatelů hrát perfektní navigace.

Africa Eco Race 2019 – KAMIONY po 3. etapě
1. Jacinto/Marques/Cochinho MAN 12:17:57
2. Tomeček Tatra +9:00
3. Essers/Lauwers/Cooninx MAN +1:12:48
4. Elfrink/Schuttel Mercedes-Benz +1:40:53
5. Van Velsen/Siemons/Oosting GINAF +1:50:26
6. Bouwens/Driesmans/Boerboom Iveco +2:21:14
7. Škljajev/Laguta GAZ +3:13:52

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu