Dakar 2019: 5. etapa minutu po minutě

Rubrika: Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Rally Dakar 2019 pokračovala v pátek 11. ledna pátou etapou z Moqueguy, resp. Tacny do Arequipy. Šlo zároveň o závěrečnou část maratonské dvouetapy, během níž se soutěžící museli ve čtvrtečním nočním bivaku obejít bez pomoci svých mechaniků a zázemí týmů.

Motocyklisty a čtyřkolkáře v pátek 11. ledna čekala speciálka dlouhá 345 km, automobily a trucky absolvovaly nejdelší měřený úsek celé rally (517 km).

HLAVNÍ UDÁLOSTI 5. ETAPY

Kvůli nepřízni počasí (mlha) zrušili pořadatelé závěrečnou část etapy pro většinu aut a kamionů | Jen v 5. etapě ze závodu odstoupilo 28 strojů

moto:
Ricky Brabec (Honda) uhájil vedení v kategorii motocyklů
Sam Sunderland (KTM) vyhrál etapu a odsunul Quintanillu ze 2. pozice celkově
Štefan Svitko (KTM) si opět o místo polepšil a je devátý
Paulo Gonçalves (Honda) havaroval a končí

auto:
Druhé etapové vítězství v tomto ročníku pro Sébastiena Loeba (Peugeot)
Vedoucí Nasser Al-Attiyah zvýšil náskok před druhým Peterhanselem na 24:42 min

kamiony:
Andrej Karginov (Kamaz) vyloučen za neposkytnutí pomoci zraněnému divákovi
Eduard Nikolajev (Kamaz) si upevnil průběžné vedení
Martin Macík (Liaz) utrhl kolo a ztratil několik hodin

quad:
Leader závodu Nicolás Cavigliasso vyhrál 4. z pěti odjetých etap
Tomáš Kubiena (Ibos) odstupuje ze soutěže kvůli technickým problémům

On-line přenos skončil

Rally Dakar 2019 - ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ

Tím dnešní on-line končí. Na shledanou v neděli u on-linu ze 6. etapy

23:54 – První týden soutěže – i navzdory včerejšímu pádu – přestál i Jan Veselý, jedoucí ve třídě Original by Motul (motocyklisté a čtyřkolkáři bez asistence). Po dnešku je celkově 86.

23:18 – Sam Sunderland, vítěz etapy: „Dnes jsme do závodu vyráželi po skupinách, nedalo se mnoho získat, ani ztratit. Gonçalves měl smůlu a já jsem u něj zastavil a dlouho jsem s ním zůstal. Možná deset minut, ale nejsem si jistý. Pak jsem jel mezi všemi ostatními ve spoustě prachu, tak jsem se musel snažit. Neměl jsem žádné porovnání a představu, jak moc ztrácím, proto jsem si myslel, že to se mnou jde v závodě z kopce. Šel jsem do toho opravdu naplno a nakonec to bylo dobré. Byla to pátá etapa, do cíle je ještě daleko. Bylo to skutečně náročné, velice obtížné. Pokud je prvních pět dní nic v porovnání s tím, co má teprve přijít, tak to ještě bude pořádný chaos.“

22:10 – Pátou etapu už dokončil také Slovák Ivan Jakeš (v průběžném hodnocení soutěže 39.), Petr Vlček (průběžně 69.), Gabriela Novotná (průběžně 77.) i Američan Garrett Poucher (průběžně 71.), závodící pod hlavičkou týmu Klymčiw Racing.

22:02 – Ještě k českým motocyklistům, kterým se dnes také dařilo. Jan Brabec (Husqvarna, Big Shock Racing) figuruje ve výsledcích etapy na 21. pozici, ale dosáhl shodného času jako 20. Španělka Laia Sanz (KTM). V průběžném pořadí stoupá z 25. na 23. pozici. Hned za touto dvojicí dnes skončil Milan Engel (KTM, MRG) a posouvá se ze 32. na 29. místo.

20:26 – Etapovým vítězem nakonec Sam Sunderland, který sice ve výsledcích speciálky původně figuroval až na 14. pozici se ztrátou 7:29 min, Brit však 10 minut pomáhal Paulu Gonçalvesovi, jenž se při pádu zranil. Tovární jezdec KTM po úpravě času vítězí s náskokem 3:23 min před Xavierem de Soultraitem (Yamaha). Díky prvnímu etapovému vítězství v letošním ročníku se vítěz Dakaru 2017 posouvá v průběžném hodnocení na 2. místo, na vedoucího Brabeca (Honda) ztrácí jen 59 sekund.

20:26 – Xavier de Soultrait po úpravě Sunderlandova času klesá na druhou příčku, což nic nemění na tom, že se mu skvěle podařila závěrečná část speciálky. Francouz se po celou etapu pohyboval na konci první desítky, ale pak zaútočil. Tovární jezdec Yamahy dojel 9 sekund před dnes třetím Matthiasem Walknerem na tovární KTM. V průběžném hodnocení se díky tomu posouvá z 9. na 8. příčku.

20:26 – Závěr dnešní speciálky a de facto i útok na první pozici celkově nevyšel Pablu Quintanillovi. Tovární jezdec Husqvarny měl ještě na posledním mezičase téměř minutový náskok před nejbližším z pronásledovatelů, jímž byl týmový kolega Andrew Short. Do cíle však dorazil až jako 13. (+7:19 min) a před dnem volna navíc přišel o druhou příčku průběžného pořadí, kterou musel přepustit Sunderlandovi.

20:26Ricky Brabec (Honda) uhájil průběžné vedení, přestože v průběhu speciálky na svého hlavního konkurenta Quintanillu ztrácel i více než 4 minuty. Nakonec Chilana porazil o 33 sekund. V  průběžném hodnocení vede Američan s náskokem 59 sekund před Sunderlandem (KTM), Quintanilla klesl po 5. etapě na 3. příčku (+2:52 min).

20:26 – Největším hrdinou dne nejspíš bude dakarský nováček Lorenzo Santolino, který s motocyklem Sherco dojel čtvrtý. Španělovým dosud nejlepší výsledkem bylo 10. místo ze včerejší etapy, po dnešku je celkově jedenáctý.

20:26 – Štefan Svitko (KTM) po dvou sedmých místech, která vybojoval v předchozích etapách, dnes dojel osmý a v průběžném pořadí si opět o příčku polepšil. Po první polovině soutěže je devátý.

20:26 – Výkon Lorenza Santolina (Sherco) trochu zastínil vynikající představení dalšího nováčka, jímž je Američan Skyler Howes. Jezdec českého týmu Klymčiv Racing obsadil v etapě 9. místo (+6:00) a v průběžném pořadí se posunul z 22. na 18. pozici.

18:14 – Dakarský nováček ve službách českého týmu Klymčiw Racing Skyler Howes nepolevuje a patří k absolutním hvězdám dnešní etapy. Na WP6 je průběžně šestý (!!!), na Quintanillu sice ztrácí 4:15 min, ovšem od pátého Štefana Svitka jej dělí rovná půlminuta a za sebou nechává i krajana Rickyho Brabeca s tovární Hondou.

18:08 – WP6 – Quintanilla virtuálním leaderem Dakaru. V dunové oblasti Ilo zvyšuje Pablo Quintanilla (Husqvarna) svůj náskok před týmovým kolegou A. Shortem na 52 sekund. Třetí zůstává Adrien Van Beveren s Yamahou, jehož ztráta však z půlminuty narostla na tři a půl minuty. Ricky Brabec (Honda), který před etapou vedl před Quintanillou o 2:19 min zaostává na posledním průjezdním bodě za Chilanem o 4:19 min a musí zrychlit, pokud nechce svému soupeři první příčku před dnem volna přepustit.

17:33 – Svou nejlepší etapu letošního Dakaru zatím prožívá Milan Engel (KTM), který je na předposledním mezičase 15. (+7:58 min).

17:30 – Štefan Svitko (KTM) byl v předchozích dvou etapách sedmý a stejná příčka mu patří i dnes po průjezdu WP5. Na Quintanillu ztrácí Slovák 1:41 min, ale je v tuto chvíli o 2 sekundy rychlejší než hvězda posledních dní Ricky Brabec.

17:27 – Stále vynikající Skyler Howes. Američan hájící barvy českého Klymčiw Racingu bojuje na hranici první desítky a na WP5 je se ztrátou necelých 3 minut devátý!

17:23 – Pablo Quintanilla (Husqvarna) vrací úder a hlavně se vrací do vedení. Na WP5 je Chilan o 14 s rychlejší než jeho týmový kolega Andrew Short, třetí je Adrien Van Beveren (Yamaha; +29 s), čtvrtý Toby Price (KTM, +52 s). Leader soutěže Ricky Brabec (Honda) ztrácí 1:43 min.

17:14Další jezdec Hondy odstupuje ze závodu. Ve středu přišel tovární tým Honda o Španěla Barredu a do cíle 41. ročníku Rally Dakar nedojede ani Paulo Gonçalves. Portugalec měl těžký pád na 155. kilometru dnešní speciálky, utrpěl drobná poranění hlavy a možná má zlomenou ruku.

16:15Quintanilla přišel o vedení. Na WP4 se situace v kategorii motocyklů dramatizuje, rozestupy mezi špičkou se snižují. Do čela jde Kevin Benavides (Honda), druhý je Adrien Van Beveren (Yamaha, +6 s), na třetí místo se posouvá Toby Price (KTM, +8 s). Překvapením dosavadního průběhu etapy je zatím Lorenzo Santolino se Shercem na 4. pozici (+9 s). Leader průběžného pořadí Ricky Brabec (Honda) už je v první šestce (+28 s), sedmý je Štefan Svitko (+54 s). Až za něj klesl Pablo Quintanilla s tovární Husqvarnou (+ 59 s).

16:10 – Do dnešní etapy odstartovala i Gabriela Novotná (Indigo Racing, Husqvarna), přestože si v předchozím průběhu vymkla kotník.

16:05 – Quintanillovi soupeři ale začali umazávat ze ztráty, kterou nabrali v úvodu speciálky. Ricky Brabec (Honda) na WP3 +1:43 min a Američan se tak virtuálně vrací do čela závodu.

15:50Pablo Quintanilla (Husqvarna) nejrychlejší i na WP3, za Chilanem se stále drží týmový kolega A. Short (+19 s) a L. Benavides s KTM (+28 s). Čtvrtý je Lorenzo Santolino (Sherco, +43 s)

15:30 – WP2 – Zatímco L. Benavides začal výtečně, jeho zkušenější kolegové z továrního týmu KTM a vítězové 3 předchozích ročníků zatím zaostávají. Toby Price +1:14 min, Matthias Walkner +3:00, Sam Sundarland dokonce +3:58

15:25Pablo Quintanilla zatím nejrychlejší i na WP2. Mezi jezdce Husqvarny se vklínil Luciano Benavides (KTM, + 1 s), Short 3. (+0:05). Leader průběžného hodnocení Ricky Brabec zaostává o 2:03 min.

15:05 – Slovák Ivan Jakeš (KTM) na WP1 +3:20 min, Milan Engel (KTM, MRG) + 3:37, Jan Brabec +4:02…

14:56Štefan Svitko (KTM) startoval a zatím také jede ve skupině s R. Brabecem (Honda) a na WP1 ztrácí 2:38 min.

14:50 – Leader průběžného pořadí Ricky Brabec (Honda) ztrácí na WP1 na Quintanillu 2:26 min. Před etapou vedoucí dvojici dělily 2:19 min.

14:41 – WP1 – Pablo Quintanilla (Husqvarna) zatím nejrychlejší, o sekundy před týmovým kolegou Andrewem Shortem. Oba startovali ve stejné vlně a mohou na trati spolupracovat. Zatím 3. je Skyler Howes (!) z týmu Klymčiw Racing (+51 s).

14:30 – Jan Veselý (Husqvarna, Ivar CS Team) ve čtvrtek upadl a pokračuje s bolestmi: „Etapa byla poměrně lehká, ale při banálním pádu jsem spadl zády na kámen a tam, kde končí chránič, jsem si ho vrazil do žeber! Vyrazil jsem si dech, pak jsem ale nemohl dojet ani necelých 30 km do cíle! Zlomené to snad není? Ale fakt hodně to bolí! Střílí to i do lopatky! V medical centru jsem dostal jen prášky na bolest. Trochu zabírají. Jedu na start 5. etapy!“ Do 5. etapy by měl odstartovat ve 14:55 CET. V kategorii Original by Motul (motorky a čtyřkolky bez asistence) je zatím 14.

14:10 – Do etapy, která jezdce provede dunami oblasti Ila, se jako první z Čechů vydal ve 14:10 CET Jan Brabec (Big Shock Racing, průběžně 25.). Ve stejné skupině odstartoval také Američan Skyler Howes s Husqvarnou českého týmu Klymčiw Racing (průběžně 22.).

14:00 – Začátek etapy dnes zpestří hromadný start na pláži. Prvních 10 motocyklistů odstartuje ve 14:00 CET a bude mezi nimi i vítěz včerejší etapy a leader závodu Ricky Brabec (Honda) . V průběžném hodnocení vede Američan o 2:19 min před P. Quintanillou (Husqvarna).

13:30 – Motocyklisté dnes absolvují kratší měřený úsek než auta a kamiony, jejich speciálka měří 345 km.

Tím pro dnešek opouštíme kategorii čtyřkolek. Na shledanou v neděli u on-linu ze 6. etapy

21:20Nicolás Cavigliasso (Yamaha) si upevnil vedení v průběžném hodnocení, když vyhrál čtvrtou z pěti dosud odjetých etap (ve 3. etapě byl druhý). Před Jeremíasem Gonzalezem Feriolim, který dnes dojel druhý (+14:27) vede po první polovině soutěže s náskokem 49:30 min.

19:28 – TOMÁŠ KUBIENA ANI NAPOTŘETÍ DAKAR NEDOKONČÍ. Jihočeský závodník nakonec do etapy přeci jen odstartoval, v jejím průběhu však musel ze skvěle rozjeté soutěže (před dnešní etapou byl pátý) odstoupit. Problémy s motorem a spojkou čtyřkolky Ibos zastavily Kubienu na 54. kilometru dnešní speciálky.

17:09Nicolás Cavigliasso zatím zcela suverénní. Na WP4 vede o 4 minuty před krajanem Gustavem Gallegem, který se vrátil na virtuální druhou pozici, ze které naopak propadl další Argentinec Manuel Andujar (+5:15 min)

15:56Nicolás Cavigliasso opět soupeřům ujíždí. Na WP2 vede o 1:07 min před svým krajanem Manuelem Andujarem.

15:40Tomáš Kubiena má zřejmě potíže. Českého čtyřkolkáře provázely ve včerejší etapě technické problémy a do dnešní speciálky zatím neodstartoval.

14:20 – Do 5. etapy odstartoval mezi motorkáři také Nicolás Cavigliasso, který se svou Yamahou vede průběžné hodnocení quadů o 35 min před Jeremíasem Gonzalezem Feriolim.

13:30Tomáš Kubiena (Ibos, Moto Racing Group) odstartuje ve 14:30 CET. V průběžném pořadí figuruje na 5. pozici se ztrátou 1:49:41 hod na vedoucího Argentince Cavigliassa.

0:00 – Je jisté, že na úplné výsledky si budeme muset počkat do rána. Děkujeme, že jste dnešní etapu sledovali společně s námi na DakarMania.cz. Těšíme se na shledanou v neděli u on-linu ze 6. etapy.

!!! 23:44 – ZÁVĚR ETAPY PRO DALŠÍ VOZY NEUTRALIZOVÁN. Pro jezdce, kteří dosud neprojeli kontrolním bodem číslo 3 (425. km), skončí dnešní speciálka právě tady. Důvodem je hustá mlha v dalším úseku a obavy o bezpečnost účastníků.

23:40 – Sébastien Loeb: „Pro mě to byl velice dobrý den. Šli jsme do toho opravdu naplno od startu až do cíle speciálky, neudělali jsme žádnou chybu, ani defekt, nic. Byl to perfektní den. Uvidíme, jak na tom budeme v průběžném pořadí. Dnešní itinerář byl správný, proto jsme nechybovali. Bylo to dobré.“

23:38 – Statečně bojují také Olga Roučková a Daniel Zelenka s buggy Can-Am Maverick X3 v kategorii SxS. Těm do cíle zbývá ještě pořádný kus, ale v kategorii SxS se na waypointech postupně přibližují první dvacítce.

23:36 – Do cíle se blíží také Tomáš Ouředníček s Davidem Křípalem a s druhým Fordem týmu MP-Sport. Ve druhé polovině etapy se na mezičasech pohybují v první polovině třetí desítky.

23:20 – Martin Prokop a Jan Tománek (Ford) mají první týden Dakaru 2019 za sebou a po 8. místě v dnešní etapě by se měli posunout z 11. na 8. pozici i v průběžném hodnocení, když v přímém souboji na trati přesvědčivě porazili Argentince Borise Garafulica (Mini 4×4) a Poláka Arona Domżału (Toyota). Předstihnout by měli i Yazeeda Al-Rajhiho (Mini 4×4), který byl před etapou pátý, ale dnes se dostal do problémů, na mezičasech hodně ztrácí a do cíle má ještě relativně daleko.

22:40 – Nani Roma a Alex Haro Bravo (Mini 4×4) dnes obsadili 3. příčku, která jim patří i v průběžném pořadí. Na druhého S. Peterhansela ztrácejí necelých 10 minut.

22:24 – Sébastien Loeb a Daniel Elena s Peugeotem vyhrávají 5. etapu Rally Dakar 2019 mezi Tacnou a Arequipou. Jedná se o jejich druhé etapové vítězství v tomto ročníku a 12. celkově. Nassera Al-Attiyaha (Toyota) porazili o 10 minut a 22 sekund.

22:24Nasser Al-Attiyah s Mathieu Baumelem (Toyota) si druhým místem v etapě upevnili první pozici v průběžném pořadí, když svůj náskok před Stéphanem Peterhanselem a Davidem Casterou (Mini Buggy) navýšili o dalších téměř 16 minut. První dvě posádky celkové klasifikace dělí před dnem volna 24:42 min.

22:18 – 478. z 517 kilometrů dnešní speciálky zřejmě ukrývá nějakou zapeklitost. Na místě na chvíli zastavili Sébastien Loeb (Peugeot), Nasser Al-Attiyah (Toyota) i Nani Roma (Mini 4×4), Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) tam dokonce nechal víc než 5 minut.

22:00 – První automobily mají neutralizaci za sebou a jsou ve druhé ostré pasáži, která měří 136 kilometrů.

20:47 – Martin Prokop (Ford) je před neutralizací 10. (+26:24 min). Z pohledu českého jezdce je nyní důležitý jeho souboj s Harrym Huntem (Peugeot), Borisem Garafulicem (Mini 4×4) a Aronem Domżałou (Toyota), kteří byli před etapou v průběžném pořadí před ním. Na desátého Hunta ztrácel Prokop 10 minut, ale Brit náskok zvyšuje. Zatím je o víc než 7 minut rychlejší. Ovšem srovnání s Garafulicem a Domżałou vyznívá pro Prokopa příznivěji. Na Argentince najel necelých 7 minut (před etapou na něj ztrácel přibližně 11 min) a v tuto chvíli se mu úplně povedlo smazat 19minutový náskok polského pilota, který byl v úseku před neutralizací skoro o 26 minut pomalejší než jezdec týmu MP-Sports.

19:50 – Sébastien Loeb (Peugeot) vede po první části dnešní speciálky s náskokem 9 minut před Nasserem Al-Attiyahem (Toyota), třetí je Nani Roma (+11 min). Zatímco pro motocyklisty a čtyřkolkáře v tomto bodě dnešní etapa končila, automobily a kamiony pokračují dál. Nejprve 66 km závodění a pak ještě druhá ostrá sekce. Do jejího cíle by měl první vůz podle předpokladů pořadatelů dorazit okolo 16:20 místního času, tedy 22:20  CET

17:50 – Loebův náskok narůstá. Leadeři průběžného pořadí Nasser Al-Attiyah (Toyota) a Stéphane Peterhansel (Mini  Buggy) si hlídají jeden druhého (mají mezi sebou půl minuty), což otevírá cestu Sébastienu Loebovi (Peugeot). Francouz na WP5 vede o 7:07 min před Al-Attiyahem, Peterhansel je třetí. Pro oba je důležité i to, že před Nanim Romou (3. celkově, 4. na mezičase) mají k dobru dvě minuty, resp. minutu a půl.

17:50 – Leadeři trochu ztrácejí. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) klesl na třetím úseku na třetí pozici (+3:06 min), Nasser Al-Attiyah (Toyota) byl šestý (+3:43 min).

17:40 – Sébastien Loeb (Peugeot) začíná diktovat tempo. Na WP3 jde před Sainze (Mini Buggy, +31 s) a Romu (Mini 4×4, +2:30 min) na první pozici. Francouz byl před páteční etapou průběžně šestý, ale po dnešku by se mohl posunout pořadím vzhůru. Yazeed Al-Rajhi, jemuž ještě ráno patřila pátá příčka, se brzy po startu dostal do problémů a na WP1 na Loeba ztrácel už více než tři čtvrtě hodiny.

17:37 – Ztráta Martina Prokopa (Ford) na WP2 sice mírně narostla na pět a půl minuty, v průběžném pořadí si ale polepšil, když se posunul na 9. místo před B. Garafulica (Mini 4×4) a A. Domżału, kteří společně s H. Huntem (Peugeot) figurovali před jezdcem týmu MP-Sports před 5. etapou v průběžném pořadí.

17:18Carlos Sainz (Mini Buggy) zatím stále nejrychlejší. Za Španěla se po průjezdu WP2 posouvá Sébastien Loeb (Peugeot, +12 s), následují Peterhansel (+20 s) a Al-Attiyah (+47 s). Méně než minutovou ztrátu má ještě pátý Nani Roma (Mini 4×4, +58 s).

17:07 – WP2 – Nasser Al-Attiyah (Toyota) si Stéphana Peterhansela rozhodně nechce nechat ujet. Dvouminutovou ztrátu z WP1 zredukoval na 27 sekund

16:56Martin Prokop (Ford) byl před dnešní etapou 11. a rád by se před dnem volna probil do Top 10. Na WP1 je zatím 12. s téměř 5minutovou ztrátou

16:46 – Na WP1 zatím nejrychlejší Carlos Sainz (Mini Buggy), který však po problémech v předchozích etapách vypadl z boje o nejvyšší příčky v celkovém pořadí. Druhý je jeho týmový kolega Stéphane Peterhansel (+0:37 s),  leader soutěže Nasser Al-Attiyah (Toyota) zaostal v prvním úseku o 1:51 min.

15:50 – V kategorii automobilů se dnes startuje po dvojicích. V 15:50 na trať společně vyráží Nasser Al-Attiyah (Toyota) a Stéphane Peterhansel. V průběžném hodnocení vede Katařan o 8:55 min před Francouzem. V posledních dvou etapách právě tito dva matadoři sváděli vyrovnané souboje o vítězství. Ve středu se radoval Peterhansel, včera Al-Attiyah. Tak kdo dnes? Nebo se budou tihle dva prát, ale smát se bude někdo třetí? Na odpověď si musíme pár hodin počkat…

0:00 – Je jisté, že na úplné výsledky si budeme muset počkat do rána. Děkujeme, že jste dnešní etapu sledovali společně s námi na DakarMania.cz. Těšíme se na shledanou v neděli u on-linu ze 6. etapy. Dobrou noc.

P.S. Martin Macík ml. stále naposledy na WP5. Žádnou čerstvou informaci týmu Big Shock Racing se nám nepodařilo vypátrat…

!!! 23:44 – ZÁVĚR ETAPY PRO DALŠÍ VOZY NEUTRALIZOVÁN. Pro jezdce, kteří dosud neprojeli kontrolním bodem číslo 3 (425. km), skončí dnešní speciálka právě tady. Důvodem je hustá mlha v dalším úseku a obavy o bezpečnost účastníků.

23:26 – Eduard Nikolajev (Kamaz) si třetím etapovým vítězstvím upevnil vedení v průběžném hodnocení kategorie kamionů. Na trati z Tacny do Arequipy byl o 3:15 min rychlejší než týmový kolega Dmitrij Sotnikov. Třetí místo dnes vybojoval Sergej Vjazovič s Mazem (+6:22 min). Vítěz dvou předchozích etap Andrej Karginov dnes spokojený nebude. V etapě byl čtvrtý, ztratil 11:47 min a v průběžném pořadí klesl za Sotnikova. Pořadí na špici po prvním týdnu: 1. Nikolajev, 2. Sotnikov +11:54, 3. Karginov +16:45 (všichni Kamaz).

22:58Eduard Nikolajev s Kamazem má na dosah 3. etapové vítězství na letošním Dakaru. Na předposledním mezičase opět o několik vteřin poodjel týmovému kolegovi Dmitriji Sotnikovi, který ztrácí 58 sekund. Nebo se ještě Sotnikov nadechne k závěrečnému náporu?

22:53 – Čas Martina Macíka jr. stále jen z WP5, tedy ještě před neutralizovanou sekcí, kde ztrácel 2 hod a 41 min.

22:48 – Aleš Loprais (Tatra) je na WP8 zatím osmý, zatím však neprojel později startující Villagra (Iveco), který se na předchozích mezičasech pohyboval okolo čtvrtého pátého místa. Loprais o něco snížil odstup (+17:10) od nejrychlejšího Nikolajeva (Kamaz)

21:40 – MARTIN MACÍK ZNOVU JEDE! Posádka týmu Big Shock Racing opravila poškozenou nápravu a projela WP5, byť se ztrátou 2 hodin a 41 minut.

21:30 – Umístění českých truckerů před neutralizovanou částí speciálky: 9. Aleš Loprais (+18:16), 11. Martin Šoltys (+34:07). Na osmého Tona van Genugtena ztrácí Loprais 3 minuty. Už mezi WP2 a WP3 zůstal stát Janus van Kasteren (Renault), který byl před etapou na osmém místě před posádkou Tatry #507. Problémy soupeřů (Van Kasteren, Macík) tak posouvají Lopraise virtuálně o 2 příčky výš. Ale do cíle etapy je ještě daleko…

21:08Aleš Loprais (Tatra) potvrdil, že v dunách umí. Právě ty totiž na posádky čekaly mezi WP5 a WP6 a Alešova ztráta v tomto úseku narostla ve srovnání s Nikolajevem jen o 48 sekund. Celkově však zaostává o 18 minut a bojuje na konci první desítky.

20:59 – …a mezi tím na jiném místě dorazila špička do bodu, kde začíná 66kilometrová neutralizace. Eduard Nikolajev a Dmitrij Sotnikov si prohodili pozice, na první místo se vrací vítěz dvou předchozích ročníků (a Dakaru 2013) Nikolajev, ovšem jen s titěrným náskokem 27 sekund. Roli vyzyvatele Kamazů na svá bedra po Macíkově zaváhání převzal Sergej Vjazovič (MAZ, +4:18), čtvrtý je Karginov (+9:39).

20:58 – Info týmu Big Shock Racing k situaci Martina Macíka: Podle informací, které máme k dispozici, má Martin s posádkou technické těžkosti. Bojují na trati a snaží se dát Frantu za každou cenu do pořádku, aby mohli dojet do cíle a pokračovat v závodě. Mají problém s kolem. Vypadá to poměrně vážně, ale nemají v plánu to vzdát.

20:13 – Bratrovražedný boj Kamazů na špici pokračuje, ale vítěz předchozích dvou etap Andrej Karginov z něj (minimálně pro tuto chvíli) vypadává. Do čela jde Dmitrij Sotnikov, který vede před Eduardem Nikolajevem o 46 sekund. Karginov ztratil skoro 9 minut a navíc jej předstihl i Sergej Vjazovič s Mazem.

20:05 – Na WP5 dorazily obě Tatry. Aleš Loprais zůstává devátý (+19:45 min), Martin Šoltys drží 11. příčku (+31:36). Na čele se srovnala trojice Kamazů v pořadí Nikolajev, Karginov (+ 38 s), Sotnikov (+2:46 min). Nejlepším ze „zbytku světa“ je nyní G. de Rooy s Ivecem (+8:20).

19:35 – MARTIN MACÍK URAZIL PŘEDNÍ KOLO a už více než hodinu stojí na 205. kilometru dnešní speciálky…

19:15 – Martin Macík má problém. Na WP5 už dorazily všechny tři Kamazy, s nimiž v úvodu etapy český jezdec bojoval, a s 10minutovou ztrátou i Sergej Vjazovič (MAZ), ale na posádku Liazky v barvách Big Shock Racing Teamu stále marně čekáme…

18:59 – WP4  už projeli také oba piloti Tatrovek. Zatím se drží na hranici první desítky. Aleš Loprais (Instaforex Loprais Team) je devátý (+14:47) a Martin Šoltys (Buggyra Racing) jedenáctý (+18:32)

18:19 – Zběsilé tempo Andreje Karginova s Kamazem Martin Macík (Liaz) ve čtvrtém úseku neudržel. Rus všem odskočil, jeho týmový kolega Nikolajev je druhý (+1:17), třetí Macík zaostává o další 4 sekundy. Čtvrtý je Sotnikov (+2:47). Připomeňme, že vedoucího Nikolajeva a druhého Karginova dělily před etapou 4 minuty a 58 vteřin.

18:04 – Martin Macík zatápí Kamazům. Na WP3 se pilot žlutočerné liazky vrací na první pozici s náskokem 17 s před Andrejem Karginovem, třetí je Eduard Nikolajev (+30:00 s, oba Kamaz). Průběžně čtvrtý je jejich týmový kolega Dmitrij Sotnikov (+1:21 min).

18:00Martin Šoltys (Tatra Buggyra) se na WP2 posouvá před Aleše Lopraise (Tatra), který ve druhém úseku trochu ztratil, jeho odstup od vedoucí dvojice narostl na 9 minut a před českého závodníka se kromě jeho krajana dostali např. také M. van den Heuvel (Iveco) nebo A. Mardějev s Kamazem.

17:35Změna na čele. Leader průběžného hodnocení soutěže Eduard Nikolajev (Kamaz) jde na WP2 na první místo, Martin Macík je druhý se ztrátou 28 sekund. Třetí Karginov je o dalších 40 sekund vzadu.

17:34 – Do první desítky se na WP1 vešel také poslední z trojice českých truckerů pokračujících v závodě Martin Šoltys (+4:15 min) s Tatrou týmu Buggyra.

17:00 – Dobře začal druhou část maratonské dvouetapy také Aleš Loprais s Tatrou. Zatím 9. muž průběžného hodnocení zvládl úvodní sekci v 7. nejrychlejším časem, za Macíkem zaostal o 3:38 min. Aktuálně bojuje s Vjazovičem (MAZ) o 6. příčku. Bělorus má na WP1 k dobru 27 sekund.

16:45 – Martin Macík (Liaz) začal zostra. Na WP1 zatím vede, 15 s před obhájcem loňského vítězství E. Nikolajevem a vítězem předchozích dvou etap A. Karginovem (+25 s).

16:02 – V kategorii kamionů se do dnešní etapy jako první společně vydá dvojice Andrej Karginov (Kamaz), Martin Macík (Liaz). Ve včerejší etapě svedli velkou bitvu o vítězství. Dlouho vedl Macík, nakonec byl o minutu a půl rychlejší Rus. Uvidíme další zajímavé pokračování duelu této dvojice? Po vítězství ve dvou předchozích etapách je Karginov průběžně druhý, necelých pět minut za vítězem dvou předchozích ročníků E. Nikolajevem s dalším Kamazem.

Souhrn 4. etapy

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu