Dakar 2019: Sotnikov předčil Nikolajeva i De Rooye

Rubrika: Kamiony, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Osmá etapa Rally Dakar 2019 měla v kategorii kamionů velmi dramatický průběh. Eduard Nikolajev hodně ztratil, ale Gerard de Rooy toho nedokázal naplno využít. Proto se z nejrychlejšího času i postupu na první pozici celkové klasifikace mohl radovat Dmitrij Sotnikov.

Úterní speciálka byla specifická svým formátem, kdy do ní vyráželo nejprve deset nejrychlejších motocyklistů z předchozího dne, po nich deset automobilů a pět kamionů. Pak startovali všichni zbývající motocyklisté, čtyřkolkáři a automobily. Až následně zbytek kamionů.

A to byla velká komplikace pro dosud vedoucího Eduarda Nikolajeva s Kamazem. Jeho týmový kolega Dmitrij Sotnikov v předchozí etapě hodně ztratil kvůli technickým problémům a na trať úterní speciálky dlouhé 360 kilometrů se vydal téměř o tři hodiny později než jednička ruského týmu. Naopak Gerard de Rooy s Ivecem měl těsně za sebou parťáky Federica Villagru a Maurika van den Heuvela, kteří byli připraveni šéfovi pomoci, pokud by se dostal do potíží.

Na posádky nečekalo nic jednoduchého. Před sebou měly duny Ica, navíc teplota vzduchu dnes vystoupala až ke 40 stupňům.

Sergej Vjazovič, Dakar 2019

V první pětce startoval také Sergej Vjazovič s Mazem, který byl z této skupiny nejrychlejší, přestože ve druhé části speciálky pomohl zapadlému De Rooyovi. V celkovém pořadí je Bělorus s více než šestihodinovou ztrátou sedmý.

Nikolajev se skutečně dostal do nesnází, když v prvních dunách přibližně na 170. kilometru zapadl [foto ZDE] a vyproštění Kamazu trvalo jeho posádce skoro hodinu.

„Dnes se nám bohužel opravdu nedařilo,“ připouští Eduard Nikolajev. „Kousek od nás zapadl i Vjazovič, ale nějakým zázrakem dokázal rychle vyjet. Pak už jsme byli v dunách opatrní.“

Na patnáct minut ve druhém dunovém poli zahrabal své Iveco i De Rooy, kterého navíc v závěru přibrzdilo pokřivené zavěšení předního kola.

„Trvalo dlouho, než přijel další kamion. Díky tomu jsem věděl, že jsem jel rychle,“ říká Gerard de Rooy. „Když přijel Maz, už jsme byli skoro venku, ale ještě naposledy zabral. Byla to má vlastní hloupá chyba. Před etapou v dunách si vždycky beru prášek proti nevolnosti, ale dnes jsem zapomněl a nebylo mi úplně dobře.“

Gerard de Rooy, Dakar 2019

Nikolajev tak mohl limitovat ztráty a v celkovém součtu byl v etapě o necelých 41 minut pomalejší než Holanďan.

Nejvíc v osmé etapě vydělal Sotnikov. Etapové vítězství jej vyneslo do čela s náskokem 26 minut a 49 sekund před Nikolajevem, třetí je stále De Rooy.

Ve druhé části etapy pokračoval De Rooy za Mazem: „V prachu za Vjazovičem jsme trefili díru a poškodili jsme přední kolo. Proto jsem v posledním rychlém sektoru nějaký čas ztratil.“

Aleš Loprais začal rychle, ale ještě před vjezdem do dun odešel vstřik, motor Tatry běžel jen na pět válců, což byl v dunách a při jejich přejezdech zásadní problém. Český závodník tak znovu ztratil víc než hodinu a v průběžném pořadí klesl na šestou příčku.

Průběžné pořadí kamionů po 8. etapě:

1. Sotnikov / Nikitin / Mustafin (Kamaz) 35:01:35
2. Nikolajev / Jakovlev / Rybakov (Kamaz) +26:49
3. De Rooy / Rodewald / Terrallardona (Iveco) +1:07:43
4. Villagra / Yacopini / Torlaschi (Iveco) +4:09:27
5. Van Genugten / Der Kinderen / Willemsen (Iveco) +5:09:35
6. Loprais / Marco Alcayna / Pokora (Tatra) +5:40:12
7. Vjazovič / Haranin / Žigulin (MAZ) + 6:08:51
8. Sugawara / Hamura (Hino) +8:52:23

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu