Dakar 2019: Sunderland přišel o možnost bojovat o vítězství

Rubrika: Moto/Quad, Rally Dakar  
/ Aktualizováno:

Vítěz Rally Dakar z roku 2017 Sam Sunderland se po úterní etapě letošního ročníku nadechoval k závěrečnému útoku na druhou dakarskou trofej, ale letos se jí nakonec téměř jistě nedočká.

Po osmé etapě vedoucí ze San Juanu de Marcona do Pisca, jejíž rychlostní zkouška byla pro motocyklisty nejdelší z celého ročníku, figuroval továrního jezdec KTM na čtvrté příčce celkového pořadí s odstupem šesti minut a 38 sekund od týmového kolegy Tobyho Price, jenž se včera vyhoupl do čela průběžného pořadí. Od průběžně druhého Pabla Quintanilly (Husqvarna) jej dělilo pět a půl minuty, za třetím Matthiasem Walknerem s další KTM zaostával o pouhé tři sekundy. Ani na pódiové příčky však vítěz dvou letošních etap už nejspíš pomýšlet nemůže.

Důvodem je hodinová penalizace za porušení pravidel týkajících se systémů Iritrack a Smalltrack, které umožňují satelitní sledování závodních strojů, a jezdci jsou zodpovědní za jejich správné fungování po celou dobu rally.

Sam Sunderland, Dakar 2019

Jako vítěz předchozí etapy měl Sunderland včera startovat první, ale právě kvůli problémům s Iritrackem se na trať rychlostní zkoušky vydal později. Při manipulaci se zařízením dle sportovních komisařů porušil pravidla.

Penalizace srazila Brita na devátou příčku absolutně. Jeho nejbližšími soupeři tak pro zbývající dvě etapy budou průběžně sedmý týmový kolega Luciano Benavides a osmý Jose Ignacio Cornejo Florimo s tovární Hondou. Trojici dělí dvě minuty a čtrnáct sekund.

Kevin Benavides, Dakar 2019

Z první desítky vypadl také Kevin Benavides, jehož odsunula tříhodinová penalizace ze šestého na čtrnácté místo. Po odstoupení Rickyho Brabece, který ještě před osmou etapou vedl, zbyl továrnímu týmu Honda v top 10 jediný zástupce, již zmíněný ‚Nacho‘ Cornejo. Mladý Chilan však na osmé pozici ztrácí na leadera závodu už víc než hodinu.

Na další podrobnosti si nejspíš budeme muset počkat do večera, kdy se oba týmy k situaci zřejmě vyjádří ve svých pravidelných tiskových zprávách.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu