Qatar CCR 2019: S hvězdami i českou účastí

Rubrika: Auto, FIA SP CCR, Qatar Cross-Country Rally  
/ Aktualizováno:

Pořadatelé úvodního podniku Světového poháru FIA v cross-country rally 2019 zveřejnili seznam přihlášených posádek. Na něm nechybí jména loňského vítěze světového poháru Jakuba Przygońského ani domácí hvězdy Nassera Al-Attiyaha.

Qatar Cross-Country Rally je součástí kalendáře Světového poháru FIA v cross-country rally (FIA World Cup for Cross-Country Rallies) už poosmé, poprvé však jeho sezonu otevírá. Na účastníky čeká celkem pět etap o celkové délce 2059 kilometrů, z nichž se 1367 pojede v rámci šesti rychlostních zkoušek.

Qatar Cross-Country Rally 2019
PODROBNĚ

>> zajímavosti, specifika, dokumenty, historie, vítězové

Loňské vítězství v Kataru obhajuje Jakub Przygoński. Jezdec Orlen Teamu zůstává věrný vozu Mini John Cooper Works Rally z dílen německého X-raidu. Ke změně ale došlo na postu spolujezdce: Belgičana Toma Colsoula střídá Timo Gottschalk z Německa.

Cestu za obhajobou vítězství ve světovém poháru i na katarské soutěži bude chtít Polákovi překřížit vítěz letošní Rally Dakar Nasser Al-Attiyah s Toyotou. Katařan vyhrál šest z osmi předchozích ročníků Qatar Cross-Country Rally a o další triumf jej před rokem připravila až porucha motoru v poslední etapě.

Nasser Al-Attiyah, Qatar Cross-Country Rally 2018
Před rokem Nasser Al-Attiyah domácí soutěž nedokončil kvůli poruše motoru v poslední etapě

Nulový zisk byl také důvodem pro přehodnocení aktivit ve zbytku sezony 2018. Al-Attiyah rezignoval na další pokračování v šampionátu a dal přednost účasti na Silk Way Rally, s níž v původních plánech nepočítal. Letos by čtyřnásobný vítěz světového poháru rád získal žezlo zpátky. Pokud by se mu to podařilo, dostihl by v historických tabulkách Jeana-Louise Schlessera, jenž zatím jako jediný získal titul pětkrát.

Z ruské zimy do katarské pouště

Napilno má v úvodu sezony Vladimir Vasiljev. Stejně jako Przygoński a Al-Attiyah se Rus v lednu zúčastnil Dakaru. Navíc jako jediný z této trojice nevynechá ani domácí Baja Russia – Northern Forest, která se jede pouhý týden před katarskou soutěží. Zatímco v Peru startoval s Toyotou Hilux a v Rusku je přihlášen s Mini, do Kataru si poslal další ze svých vozů, konkrétně starší BMW X3 CC.

V Kataru obhajuje Vasiljev druhé místo z předchozího ročníku. Stejně se mu na tehdejší Sealine Cross-Country Rally dařilo i v letech 2014 a 2015. Ještě o něco lepší bilanci má na této soutěži spolujezdec Konstantin Žilcov, který roku 2013 navigoval k vítězství Jeana-Louise Schlessera.

Vladimir Vasiljev, Qatar Cross-Country Rally 2018
Vladimir Vasiljev byl v Kataru už třikrát druhý. Naposledy loni s Mini

Podobně jako Vasiljev absolvují druhou soutěž během dvou týdnů také Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou. V Kataru startovali společně už předloni s Hummerem, letos se představí s Fordem F-150 Evo. Zapletal se do Dauhá vrací pošesté. Nejlépe se mu dařilo v roce 2015, kdy s Hummerem a polským navigátorem Maciejem Martonem skončili těsně pod stupni vítězů.

S novými vozy a spolujezdci

Yazeed Al-Rajhi se v posledních letech objevoval na tratích cross-country rally za volantem Mini. S vozem od X-raidu obsadil na katarské rally druhé místo v roce 2016. Letos v lednu s ním vylepšil sedmým místem své dakarské maximum. U obou úspěchů byl jako navigátor Timo Gottschalk. Tentokrát se jezdec ze Saudské Arábie představí s Toyotou Hilux z dílen belgického týmu Overdrive Racing. Po Gottschalkově odchodu k Przygońskému usedne na sedadlo spolujezdce Dirk von Zitzewitz.

S druhým Hiluxem od Overdrivu pojede Bernhard ten Brinke, jenž ke staronové spolupráci zlákal Toma Colsoula a inicioval tak výše zmíněnou navigátorskou rošádu.

Yasir Hamad Seaidan obsadil před rokem na Qatar Cross-Country Rally třetí místo a bronz loni vybojoval i na dubajské baje. Závodník ze Saudské Arábie už patří ke stálicím světového poháru. Na svém kontě má několik umístění v top 5 v absolutním pořadí jednotlivých podniků a v roce 2013 vyhrál celkové hodnocení série v kategorii T3. V Kataru se poprvé představí za volantem vozu týmu X-raid, byť půjde o starší Mini All4 Racing.

Mohamed Abu Issa, Qatar Cross-Country Rally 2017
V roce 2017 obsadil Mohamed Abu Issa na Qatar Cross-Country Rally páté místo

Mohamed Abu Issa je přihlášen s buggy SMG. Katařan bude spoléhat na diktát Francouze Xaviera Panseriho, jenž má za sebou Dakar po boku Bernharda ten Brinkeho. Abu Issa byl předloni na Qatar CCR pátý v kategorii automobilů, v roce 2014 soutěž vyhrál v hodnocení čtyřkolek. Ve světovém poháru FIA se může pochlubit třetím místem z Abu Dhabi Desert Challenge 2017 a ve stejném roce vybojoval bronz i na bajách v Dubaji a Itálii.

Reinaldo Varela se do Kataru vrací poměrně pravidelně. V roce 2015 zde Brazilec s Toyotou obsadil třetí místo absolutně. Vítěz Dakaru v kategorii SxS z roku 2018 tentokrát pojede se speciálem Can-Am Maverick továrního týmu Monster Energy Can-Am. V kategorii SxS bude mít dvanáct soupeřů.

Ibrahim Al-Muhanna ze Saudské Arábie se jako jediný postaví na start soutěže s kamionem (Mercedes Unimog).

Qatar Cross-Country Rally 2019 oficiálně startuje ve čtvrtek 21. února, první z pěti etap je na programu o den později.

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu