Abu Dhabi: Sunderland potvrdil roli favorita. Barreda ze hry

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, FIM MS CCR, Moto/Quad  
/ Aktualizováno:

Sam Sunderland na tovární KTM potvrdil, že by měl být hlavním kandidátem na vítězství v letošním ročníku Abu Dhabi Desert Challenge. Brit vyhrál první etapu s více než šestiminutovým náskokem před Američanem Andrewem Shortem s Husqvarnou.

Abu Dhabi Desert Challenge je úvodním podnikem Mistrovství světa FIM v cross-country rally 2019 a jeho účastníky čekala hned na úvod hodně drsná rozcvička. V nedělní etapě ADDC nebojovali jezdci jen s nelehkým terénem pouště Liwa, ale také se silným větrem a písečnou bouří.

V Dubaji žijící Sam Sunderland zvládl rychlostní zkoušku dlouhou 262 kilometrů za tři hodiny a čtyřicet minut a v cíli popsal podmínky na trati: „První etapa mi přišla obtížná, protože jsem se v písečné bouři od startu až do cíle potýkal s nízkou viditelností. Snažil jsem se držet dobré tempo a nedělat chyby tam, kde to bylo jen trochu možné.“

Andrew Short, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Andrew Short, Husqvarna FR 450 Rally, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © Husqvarna

Druhým časem se blýskl Andrew Short. Pro texaského motokrosaře, jenž je ve světě cross-country rally stále ještě relativním nováčkem, je tento výsledek výrazným povzbuzením.

„Měl jsem štěstí, že jsem dnes jel za Samem, protože on zná zdejší terén velice dobře,“ ocenil Andrew Short. „Desert Challenge jedu poprvé a dnes mi přálo počasí. Byl jsem ve skupině dobrých jezdců a vítr zametl naše stopy, takže ti, co jeli za námi, to měli mnohem těžší.“

Jen o 37 sekund pomalejší než Short byl Chilan José Ignacio Cornejo s tovární Hondou.

„Dnes to bylo vážně těžké. Kvůli větru a písku zvířenému ve vzduchu bylo o dost obtížnější přečíst duny. Za takového počasí jsem v nich jel poprvé. Tím větší výzva to byla. Navíc bylo hodně horko. Nemohl jsem se dostat do správného tempa, přesto se těším na následující čtyři dny,“ ujistil Nacho Cornejo.

Luciano Benavides, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Luciano Benavides, KTM 450 Rally, Red Bull KTM Factory Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © KTM

Luciano Benavides (KTM) figuruje po první etapě na čtvrté pozici s náskokem pěti minut a dvaceti sekund před svým starším bratrem Kevinem (Honda), který se soutěže účastní s nedoléčeným zraněním.

„Pro mě to byl dobrý den. Jedu tu poprvé a hodně jsem se o zdejší poušti naučil. S výsledkem jsem spokojený, protože jsem dnes prvně nějakých třicet nebo čtyřicet kilometrů otevíral trať,“ upozornil Luciano Benavides.

To Kevin Benavides si první etapu užil o poznání méně: „Hned po startu jsem uvízl na duně a stálo mě hodně sil, abych se vyhrabal. Pak jsem se rozjel, ale trochu mě bolelo rameno. Šel jsem do toho s klidem a rozvahou. Snažil jsem se nasadit takové tempo, které mi dovolí závod dokončit. Nejsem ve stoprocentní kondici. Spíš je to tak padesát procent. Ale těchto padesát procent se pokusím stoprocentně využít. Půjdu krok za krokem. Pořád před sebou máme ještě několik těžkých dní.“

Kevin Benavides, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Kevin Benavides, Honda CRF 450 Rally, Monster Energy Honda Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © HRC/RallyZone

Nejlepším ze „zbytku světa“ je zatím průběžně šestý Mark Ackerman (Husqvarna). Ve Spojených arabských emirátech naturalizovaný Jihoafričan však ztrácí už více než 40 minut.

Ze souboje o vítězství dnes vypadal Joan Barreda. Španěl musel zastavit kvůli technické závadě své tovární Hondy a v soutěži může pokračovat pouze s výraznou penalizací.

„Předjel jsem dva jezdce a jel jsem jako první, ale na šestnáctém kilometru jsem zůstal stát. Snažil jsem se to opravit, ale nebylo to možné. Pokusíme se dát motorku do pořádku tady v bivaku. Určitě chci pokračovat, proto si jdu připravit roadbook na zítřek,“ slíbil Joan Barreda.

Mezi jezdci, kteří úvodní etapu nedokončili, je také slovenský závodník Ján Zaťko. Jeho podstatně méně zkušený krajan Marcel Chomič měl větší štěstí. Po prvním dnu je s tříhodinovou ztrátou jednadvacátý.

Abu Dhabi Desert Challenge pokračuje v pondělí 1. dubna druhou etapou, jejíž rychlostní zkouška měří 223 kilometrů. Opět se bude závodit na solných pláních a v dunách pouště Liwa.

Průběžné pořadí Abu Dhabi Desert Challenge 2019

Motocykly po 1. etapě

1. Sam Sunderland KTM 450 Rally 3:40:41
2. Andrew Short Husqvarna FR 450 Rally +6:09
3. José Ignacio Cornejo Honda CRF 450 Rally +6:46
4. Luciano Benavides KTM 450 Rally +9:07
5. Kevin Benavides Honda CRF 450 Rally +14:27
6. Mark Ackerman Husqvarna F 450 Rally Replica +40:31

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu