Abu Dhabi: V písečné bouři začal nejlépe Despres. Prokop v kontaktu

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Cyril Despres s navigátorem Danielem Oliverasem a vozem Mini JCW Buggy vyhráli mimořádně náročnou úvodní etapu Abu Dhabi Desert Challenge 2019. Průběh rychlostní zkoušky dlouhé 262 kilometrů poznamenal silný vítr a písečná bouře, která omezila viditelnost v náročných dunách.

Cyril Despres, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Cyril Despres / Daniel Oliveras, Mini JCW Buggy, X-raid Mini JCW Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Pětinásobný vítěz soutěže v kategorii motocyklů Cyril Despres se za volantem automobilu na Abu Dhabi Desert Challenge (ADDC) poprvé představil loni a s buggy Ford obsadil čtvrté místo. Že mu poušť Liwa svědčí, potvrdily i nedělní výsledky. Přestože s navigátorem Danielem Oliverasem startuje Francouz poprvé, dokázali se oba bývalí motocyklisté rychle sehrát a po první z pěti etap vedou v průběžném hodnocení kategorie automobilů.

„Už dávno jsem nestartoval do rychlostní zkoušky za bouře a tak silného větru, jako byl dnes tady. Nebylo snadné rozpoznat vrcholky dun. Bylo to náročné,“ popisoval v bivaku Cyril Despres. „Poprvé jsem jel s Danielem a zatím se poznáváme. Navíc nejsem úplně zvyklý na poušť, jaká je tady v Abu Dhabi. Pořád se učím, abych ji dokázal číst ještě lépe.“

Bernhard ten Brinke, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Toyota Hilux, Toyota Gazoo Racing SA / Overdrive Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE

Dobře do soutěže vstoupili také Nizozemec Bernhard ten Brinke s belgickým navigátorem Tomem Colsoulem.

„Dnes to byl dobrý den,“ pochvaloval si Bernhard ten Brinke. „Startovali jsme jako čtvrtí, takže jsme mohli sledovat stopy. Po skoku z jedné duny jsme zničili pneumatiku a ztratili jsme tři nebo čtyři minuty hledáním místa, kde bychom ji mohli bezpečně vyměnit.“

Tovární posádce Toyoty patří druhé místo s téměř dvouminutovým náskokem před Stéphanem a Andreou Peterhanselovými (Mini JCW Rally), kteří poprvé startují společně ve voze elitní kategorie T1. Peterhansel vyhrál ADDC jednou na motocyklu a pětkrát za volantem automobilu, letos se však do Abu Dhabi vrátil po osmileté přestávce.

Ještě den před soutěží nebylo jisté, že Francouz skutečně odstartuje s manželkou na postu navigátorky. Andree Peterhansel se totiž při jízdě v dunách v rychlém offroadovém speciálu opakovaně dělá špatně.

V cíli rychlostní zkoušky však Stéphane Peterhansel hlásil: „Bylo to dobré. Žádné problémy s autem a rodinný tým si vedl také dobře. Žádné problémy nebyly ani s nevolností.“

Stéphane Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Vyčerpaný Prokop opět pomáhal

S odstupem necelých jedenácti minut dorazili do cíle Martin Prokop s Viktorem Chytkou (Ford). Prokop v Abu Dhabi obhajuje loňské vítězství a se zaskakujícím navigátorem se po prvním dni drží v kontaktu s absolutní špičkou.

„Nebylo to nic lehkého. Naopak to byl nejhorší začátek, jaký jsem si mohl představit,“ popsal po dojezdu do cíle Martin Prokop. „Asi pět kilometrů po startu jsem měl problémy s dýcháním, protože beru antibiotika. Mám nějaký problém s plícemi. Zahlenil jsem se, začal jsem zvracet a museli jsme zastavit. Pak jsem byl bohužel vyčerpaný. A dnes to nebylo nic jednoduchého. Bylo hrozné vedro, kolem 40 stupňů, auto se přehřívalo a fyzicky jsem na tom byl fakt blbě. Jsem rád, že jsme tady, ale musím za doktorem a doufám, že budu moct jet dál.“

Kuba Przygoński, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Buggy, Orlen Team/X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © X-raid

Česká dvojice byla o čtyři minuty rychlejší než Kuba Przygoński s další buggy Mini. Obhájce celkového vítězství ve světovém poháru v cross-country rally zatím figuruje na páté pozici. I díky pomoci Martina Prokopa.

„Kubovi praskla poloosa, takže jsme ho šest kilometrů před cílem vzali na lano. Jeho týmoví kolegové se na něj vyprdli, takže další dobrý skutek. Ale takhle už to dál jít nemůže. Nemůžu tady všem pomáhat a oni se pak na mě vyprdnou,“ dodal vyčerpaný Prokop s alespoň decentním úsměvem.

Jen 22 sekund na Przygońského ztrácí průběžně šestý Khalid Al Qassimi s Peugeotem.

Za sedmým Polákem Domżałou (Toyota) se ve výsledcích úvodního dne seřadili dva nejlepší piloti kategorie T3 (SxS), Američan Casey Currie a Brazilec Reinaldo Varela (oba Can-Am).

S desátým místem po první etapě určitě není spokojený dvojnásobný vítěz ADDC Vladimir Vasiljev (BMW). Nicméně pořád je na tom o něco lépe než Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou (Ford), kteří se potýkali s pneumatikami. Nejprve měnili jedno kolo, když po doskoku z duny zuli gumu z disku. Později se situace opakovala, ovšem tentokrát byla prázdná rovnou dvě kola. Protože si s sebou dvojice týmu Offroadsport ráno vzala jen dvě náhradní kola, musela opravovat. Česko-slovenská posádka se s tudíž s nástrahami první etapy potýkala téměř o 42 minut déle než vítězný Despres a je zatím dvanáctá.

Druhý muž průběžného hodnocení světového poháru Yazeed Al-Rajhi (Toyota) vedoucího, ale v Abu Dhabi absentujícího Nassera Al-Attiyaha neohrozí. Jezdec ze Saúdské Arábie dnešní etapu nedokončil. V soutěži sice může pokračovat, ovšem s penalizací 100 hodin, která jej pochopitelně vyřazuje z boje o nejvyšší příčky.

Abu Dhabi Desert Challenge pokračuje v pondělí 1. dubna druhou etapou, jejíž rychlostní zkouška měří 223 kilometrů. Opět se bude závodit na solných pláních a v dunách pouště Liwa.

Abu Dhabi Desert Challenge 2019
AUTOMOBILY
průběžné pořadí po 1. etapě
1. Despres / Oliveras Mini JCW Buggy 3:39:15
2. Ten Brinke / Colsoul Toyota Hilux +5:45
3. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Rally +7:43
4. Prokop / Chytka Ford F-150 Evo +10:46
5. Przygoński / Gottschalk Mini JCW Buggy +14:47
6. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +15:09
7. Domżała / Marton Toyota Hilux +17:55
8. Currie / Lichtleuchter Can-Am Maverick X3 +25:20
9. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +26:28
10. Vasiljev / Žilcov BMW X3 +29:53
12. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +41:56

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Napište komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Mobile Sliding Menu