Abu Dhabi: Prokopův povedený závěr. Zvítězili Peterhanselovi

Rubrika: Abu Dhabi Desert Challenge, Auto, FIA SP CCR  
/ Aktualizováno:

Závěrečná etapa Abu Dhabi Desert Challenge 2019 patřila smolařům z předchozího dne. Martin Prokop s Fordem se s náročnou pouštní rally rozloučil druhým časem, když na poslední rychlostní zkoušce nestačil pouze na Kubu Przygońského s Mini.

Druhý podnik letošní sezony Světového poháru FIA v cross-country rally uzavřela pátá etapa, jejíž speciálka měřila 214 kilometrů. Nejlépe si počínal Przygoński s navigátorem Timem Gottschalkem. Polsko-německá dvojice zdolala erzetu za dvě hodiny a 36 minut. V celkových výsledcích však posádka Orlen Teamu figuruje hluboko v poli poražených. Kvůli poruše převodovky neodstartovala do předchozí etapy, za což inkasovala obrovskou penalizaci.

Kuba Przygoński, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Kuba Przygoński/Timo Gottschalk, Mini JCW Buggy, Orlen Team/X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Martin Prokop s Viktorem Chytkou dnes obsadili druhou příčku, když byli o necelé dvě a půl minuty pomalejší než Przygoński. Ovšem také oni vypadli už včera kvůli stávkující technice z boje o umístění na stupních vítězů. Celkově patří posádce týmu MP-Sports sedmé místo.

„Dnes jsme se snažili aspoň trošku pobavit, protože už jsme neměli o co jet. Drželi jsme hezké tempo, parádně jsme se svezli. A nakonec jsme měli pět kilometrů před cílem největší krizi, jakou jsem kdy se Shrekem zažil. Byl jsem si jistý, že už jdeme přes čumák. Ale zvládli jsme to, auto je tady,“ popsal po dojezdu rychlostní zkoušky Martin Prokop.

Peterhanselovi píší historii

O další zápis do dějin motoristického sportu se v Abu Dhabi postaral Stéphane Peterhansel. Pátým časem v závěrečné etapě Francouz kontroloval první pozici v absolutní klasifikaci. ADDC vyhrál v kategorii automobilů už pošesté a dostihl tak Jeana-Louise Schlessera. Celkem na soutěži nenašel přemožitele sedmkrát (v roce 1996 na motocyklu). V tomto ohledu se osamostatnil na druhém místě historické tabulky za osminásobným vítězem ADDC v kategorii motocyklů Marcem Comou.

Stéphane Peterhansel, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Stéphane Peterhansel / Andrea Peterhansel, Mini JCW Rally, X-raid. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE/RallyZone

Stéphane Peterhansel se rally účastnil s manželkou Andreou. Peterhanselovi společně v předchozích letech sice absolvovali několik soutěží s buggy kategorie SxS, poprvé však triumfovali v absolutní klasifikaci. Skvělým způsobem tak zahájili přípravu na Dakar 2020. Navíc se stali historicky prvním manželským párem, který dokázal vyhrát podnik Světového poháru FIA v cross-country rally.

„Skvělá chvíle a naprosto výjimečné vítězství. Jsem nadšený, že se o něj dělím se svou ženou,“ radoval se Stéphane Peterhansel. „V autě to bylo fyzicky velmi náročné, ale zvládli jsme to, a já už myslím na náš společný Dakar.“

„Na této soutěži nebylo vítězství tím hlavním. Během Desert Challenge jsme prožili hodně náročných dní a v každé etapě jsme museli tvrdě bojovat se silnou konkurencí,“ doplnila Andrea Peterhansel. „Bylo mi potěšením navigovat Stéphana. Věděla jsem, že má talent, ale teď jsem si tím naprosto jistá. Po měsících tréninku jsme se postavili na start soutěže, která je jednou z nejtěžších jak pro motocykly, tak pro auta. Jestliže nám to fungovalo tady, pak to může fungovat kdekoliv.“

Khalid Al Qassimi, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri, Peugeot 3008 DKR, Abu Dhabi Racing. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © ATCUAE

Peterhanselovi dovezli Mini JCW Rally týmu X-raid do cíle s náskokem osmi minut a 48 sekund před Khalidem Al Qassimim a Xavierem Panserim (Peugeot), kteří se musejí stejně jako na letošní Dubai International Baja spokojit s poháry za druhé místo.

„Dnešek jsem si užil nejvíc z celé soutěže. Hodně jsme riskovali, auto jsme tlačili na hranici jeho možností, protože jsme chtěli zajet dobrý čas,“ přiznal Khalid Al Qassimi. „Auto má trochu poškozený předek, ale jsme v cíli.“

Skvělým výsledkem je třetí místo pro Arona Domżału s Maciejem Martonem. Polské posádce s Toyotou týmu Overdrive Racing nahrály do karet středeční problémy Kuby Przygońského, Martina Prokopa a Bernharda ten Brinkeho (Toyota), což ale samozřejmě nijak nesnižuje její výkon.

Vladimir Vasiljev, Abu Dhabi Desert Challenge 2019
Vladimir Vasiljev / Konstantin Žilcov, BMW X3, VRT Team. Abu Dhabi Desert Challenge 2019. © VRT Team

Vasiljev opět dole

Jako na houpačce si museli v průběhu rally připadat Vladimir Vasiljev s Konstantinem Žilcovem (BMW). Dvojnásobní vítězové ADDC s železnou pravidelností prožívali horší a lepší dny. K jejich smůle byly těmi horšími liché etapy a závěrečná pátá to jen potvrdila. Rusové dnes ztratili téměř hodinu a v celkovém součtu klesli ze čtvrté na šestou pozici.

Před Vasiljeva postoupili oba nejlepší piloti kategorie T3 (SxS). Finále bratrovražedného souboje kolegů z továrního týmu Can-Am vyznělo lépe pro Caseye Currieho. Američan byl na poslední erzetě o minutu a 35 sekund rychlejší než Reinaldo Varela a díky tomu Brazilce přeskočil i v konečném hodnocení. Po 1283 kilometrech měřených úseků dělila oba rivaly pouhá minuta a dvanáct sekund.

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou se během soutěže potýkali s technickými problémy svého Fordu a také oni kvůli jedné nedokončené etapě obdrželi vysokou penalizaci. Dnes byli sedmí.

Třetím podnikem Světového poháru FIA v cross-country rally bude Rally Kazakhstan, která se pojede od 26. května do 1. června.

Výsledky Abu Dhabi Desert Challenge 2019
AUTOMOBILY (FIA)
1. Peterhansel / Peterhansel Mini JCW Rally 18:03:45
2. Al Qassimi / Panseri Peugeot 3008 DKR +8:48
3. Domżała / Marton Toyota Hilux +46:16
4. Currie / Lichtleuchter Can-Am Maverick X3 +1:39:33
5. Varela / Gugelmin Can-Am Maverick X3 +1:40:45
6. Vasiljev / Žilcov BMW X3 +1:40:59
7. Prokop / Chytka Ford F-150 Evo +1:52:20
8. Despres / Oliveras Mini JCW Buggy +4:08:34
13. Zapletal / Sýkora Ford F-150 Evo +122:30:09

Mohlo by vás zajímat

Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais, Jaroslav Valtr ml., Jiří Stross a Instaforex Loprais Praga Team slaví stříbro

Dlouhé čekání je u konce. Aleš Loprais se na Rally Dakar vrací na stupně vítězů v konečném hodnocení

Více...
Vimos No. 55, Iveco "Čenda", Dakar 2023 & 2024

JIŽ SKLADEM : Iveco Macíkovy posádky z Dakaru 2023 a 2024

Vimos uvádí na trh další zajímavou novinku, jež bude nepochybně naprostou nutností pro všechny dakarské fanoušky, kteří zároveň propadli kouzlu papírového modelářství.

Více...
Aleš Loprais, Dakar 2024

Dakar 2024: Aleš Loprais urval etapové vítězství i na prázdném kole!

Předposlední etapa Dakaru 2024 stála za to! V několika kategoriích se dnes měnilo pořadí na medailových příčkách a divoký průběh měla i mezi kamiony.

Více...

Mobile Sliding Menu